hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sınırda gergin bekleyiş...

    Sınırda gergin bekleyiş...
    expand

    Kuzey Irak'a olası sınır ötesi operasyon öncesi Türk askerinin Güneydoğu'daki bekleyişi sürüyor. Sınırın Irak tarafında ise ABD'nin eğittiği peşmergelerin konuşlandırıldığı ileri sürüldü.

    Hakkari Çukurca ve Yüksekova'da PKK'lı teröristlerin Türkiyeye sızmalarını önlemek için geniş güvenlik önlemleri alındı. Askerlerin geçiş güzergahındaki yollarda da denetimler artırıldı.
     
    Sınırın Irak tarafında ise hareketli saatler yaşanıyor. Mesud Barzani'nin silahlı gücünü oluşturan ve ABD'li subaylar tarafından eğitilen 3 bin dolayındaki özel peşmerge kuvvetinden bir bölümünün sınıra kaydırıldığı ileri sürüldü.
     
    "Peşmergenin bordo berelileri" olarak nitelenen bu kuvvetin, Çukurca'nın hemen karşısındaki karakollarda konuşlandırıldığı iddia edildi.
     
    Peşmergelerin, Türkiye'nin giriş yapacağı güzergaha seyyar karakollar kurduğu da iddialar arasında.
     
    Cudi operasyonuna tanklar destek veriyor
     
    Terör örgütü PKK'ya karşı başlatılan operasyonlar ise yoğunlaşarak sürüyor.
     
    Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak'ın Cudi Dağı bölgesinde 3 askerin şehit olduğu 29 Ekim'deki çatışmalarda, 15 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
     
    Cudi Dağı'ndaki operasyon bölgesine tanklar da destek vermeye başladı. Dün akşam Cizre Tank Taburu'ndan çıkan üç tank Cudi Dağı'nın eteklerine doğru gitti. Tankların hava destekli operasyonlara karadan destek sağlayacağı belirtildi.
     
    Operasyonun sürdüğü bölgelerde de köylülerin hayvan otlatmamaları uyarısı yapıldı.
     
    Mayın imha edildi
     
    Hakkari'nin Yüksekova ilçesi ile Van karayolunun 15'inci kilometresinde tespit edilen mayın, Jandarma Komutanlığı ekiplerince imha edildi.
     
    Rutin olarak dedektörlerle mayın taraması yapan Jandarma Komutanlığı ekipleri, bugün sabah saat 08.30 civarında, Yüksekova-Van karayolunun 15'inci kilometresinde mayın tespit etti.
     
    Terör örgütü PKK üyeleri tarafından önceden yerleştirildiği belirlenen mayının fark edilmesi üzerine, Yüksekova-Van karayolu trafiğe kapatıldı.
     
    Mayının imhası için bomba imha uzmanı ekipleri, bölgeye çağrıldı.
     
    Güvenlik çemberine alınan bölgeye gelen bomba imha uzmanı ekipleri, mayını imha etti.
     
    İmha operasyonunun tamamlanmasının ardından yol trafiğe açıldı.
     
    İran sınırında önlem
     
    Hakkari Yüksekova'nın İran sınırının sıfır noktasındaki Onbaşılar köyü Çamdalı mezrasında da terörist sızmalarına karşı önlemlerle üst seviyeye çıkarıldı.
     
    Dağlık ve sarp kayalıkların bulunduğu bölgede Tekirdağ Komando Taburu görev yapıyor.
     
    Komando Taburu'nda araçlar sıra sıra dizilirken, askeri malzemeler de konteynerlerde bekletiliyor. Hakkari ve Tunceli'deki operasyonlar da sürüyor.
     
    Hatay ve Bingöl'de çatışmalar çıktı
     
    Genelkurmay Başkanlığı da, Hatay ve Bingöl'de teröristlerle güvenlik güçleri arasında dün çatışma çıktığını, kaçan teröristlerin yakalanması amacıyla operasyonların devam ettiğini açıkladı.
     
    Güvenlik güçlerinin "Teslim ol" çağrısına, teröristlerce ateşle karşılık verilmesi üzerine Hatay'ın Dörtyol ilçesinde saat 12.00'de, Bingöl'ün Genç ilçesinde de 13.50'de çatışma çıktı.
     
    Şırnak'ın Merkez ilçesi dağlık arazi kesiminde de dün arazi arama tarama faaliyeti yapan güvenlik güçleri tarafından, kayaların arasında kamyon iç lastiğine gizlenmiş vaziyette bir adet Kaleşnikof piyade tüfeği, 3 adet şarjör ve 85 adet mühimmat ele geçirildi.
     
    Yüksekova'da operasyon: 12 gözaltı
     
    Sınırda hareketlilik sürürken jandarma ekipleri Hakkari Yüksekova'da iki ayrı yerde yaptıkları operasyonda aralarında korucularında bulunduğu 12 kişiyi gözaltına aldı.
     
    İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri ve polisin ortak operasyonuyla Yüksekova'da 8 eve baskın yapıldı. Operasyonlarda aralarında Demokratik Toplum Partisi'nin eski ve yeni ilçe yöneticilerinin aralarında bulunduğu 2'si kadın 8 kişi gözaltına alındı.
     
    İkinci operasyon yeri ise Dağlıca yakınlarındaki İkiyaka köyü oldu. Burada da 4 korucu gözaltına alındı. Korucuların Dağlıca baskını soruşturması kapsamında gözaltına alındıkları öğrenildi.
     
    Zanlıların sorgusu ilçe jandarmada sürüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow