hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Roche davasında 8 sanığa beraat kararı

    Roche davasında 8 sanığa beraat kararı
    expand

    Roche ilaç firmasının ithal ettiği 2 ilacın Sağlık Bakanlığı'na pahalı satıldığı iddiasına ilişkin yargılanan 8 sanığın, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak" suçundan beraatları kararlaştırıldı.

    İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklardan Mahmut Tokaç ile Saim Kerman katıldı.
     
    Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, sanıkların "suç işlemek için örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak" suçlarından beraatını, diğer suçlar yönünden de "görevsizlik kararı" verilerek dosyanın İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi.
     
    Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Sağlık Bakanlığı'nda görevli olan sanıklar Mahmut Tokaç, Saim Kerman, Ethem Turgay Akuğur, Güzin Sağiş, Nesrin Minisker ve Neşe Büyükkök ile Roche firması yöneticileri Elif Arıbal ve Mehmet Fatih Kaygusuz'un "suç işlemek için örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak" suçundan beraatlarına karar verdi.
     
    Mahkeme heyeti, bakanlık çalışanı 6 sanık hakkında "görevi kötüye kullanmak", "ihaleye fesat karıştırmak" ve "fiyatları etkilemek" suçlarına ilişkin dosyanın ise "görevsizlik kararı" verilerek İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.
     
    Elif Arıbal ile Mehmet Fatih Kaygusuz hakkında da "'ihaleye fesat karıştırmak" ve "fiyatları etkilemek" suçlarından "görevsizlik kararı" veren mahkeme heyeti, bu sanıkların dosyalarını da İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
     
    Pahalı ilaç satımı iddiası
     
    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, kanser tedavisinde ve organ nakli sonrasında vücut direncini artırmak için kullanılan "Neupogen 30 MU/0.5" ve "Neupogen 48 MU/0.5" miligramlık ilaçlara ait beyanlarda ithal edilen ülke İsviçre olmasına rağmen bu ülkedeki fabrika satış fiyatının belirtilmediği anlatılıyordu.
     
    Bu şekilde yapılan fiyatlandırmayla ilaç formlarında eksik ve yanlış beyanda bulunulduğu ifade edilen iddianamede, Roche ilaç firmasının Ruhsatlandırma ve Resmi İlişkiler Direktörü Elif Arıbal ile Ankara Resmi İlişkiler Müdürü Mehmet Fatih Kaygusuz'un bundan sorumlu tutulduğu ifade ediliyordu.
     
    İddianamede, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, yardımcısı Saim Kerman, Fiyat Maliyet Etüdleri Şube Müdürlüğü'nde eczacı olarak çalışan Ethem Turgay Akuğur ile Güzin Sağiş, Nesrin Minisker ve Neşe Büyükkök'ün ise Roche'un bildirdiği fiyatların uygunluğunu kontrol etmeden onaylayarak, isnat edilen suçu işledikleri ileri sürülüyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow