hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    I. Dünya Savaşı'nın bitiminin 90. yılı kutlanıyor

    I. Dünya Savaşının bitiminin 90. yılı kutlanıyor
    expand

    Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 90. yıl dönümü dolayısıyla dünyanın birçok yerinde törenler düzenleniyor.

    Önce Avrupa'da, daha sonra dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin katılmasıyla 1914'te başlayan ve 4 yıl süren savaşın sona ermesinin yıl dönümünde Fransa'daki tören, uzun süre çatışmaların yaşandığı kuzeydoğuda bulunan Verdun'da, Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin katılımıyla düzenlendi.

    Fransız ve Alman birliklerinin Avrupa'yı yeniden şekillendiren bu savaşın en uzun mücadelesinde 8 ay çatıştıkları Verdun'daki törende Sarkozy, savaşta hayatını kaybeden milyonları andı.

    Buradaki törene onur konuğu sıfatıyla İngiltere Prensi Charles da katıldı. Fransa lideri ve İngiltere Prensi, savaşın kurbanları için çelenk bıraktı.

    İngiltere'nin başkenti Londra'daki tören ise Cenotaph'da düzenlendi. Bu törene İngiltere'nin yaşayan 4 savaş gazisi katıldı ve ateşkesin yürürlüğe girdiği saat 11.00'de saygı duruşunda bulunuldu.

    Avrupa'daki törenlerin yanı sıra Irak, Afganistan ve Avustralya'da da anma törenleri düzenlendi.

    Avustralya'nın başkenti Canberra'daki savaş anıtında düzenlenen anma töreninde Başbakan Kevin Ruddler, dünyayı yeniden barış taahhüdünde bulunmaya çağırdı.

    I. Dünya Savaşı

    Avrupa'da 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayan savaş, dünyanın dört bir yanından ülkelerin katılması ve sömürgelere de yayılması nedeniyle "Dünya Savaşı" olarak adlandırıldı.

    1914'te başlayan savaş 1918 yılında sona erdi. Bu savaş, Avrupa'da dört merkezi devlete karşı, Avrupa ve diğer kıtalardan 25 devletin giriştiği, o tarihe kadar görülmemiş ilk dünya savaşı oldu.

    Birinci Dünya Savaşı Avrupa'da ittifak veya merkezi devletler diye adlandırılan Almanya, Avusturya-Macaristan, Osmanlı Devleti ile itilaf devletleri diye  adlandırılan İngiltere, Fransa, Rusya ve ABD önderliğindeki başka devletler arasında oldu. Savaşa sonradan Japonya, Yunanistan, Sırbistan ve  Romanya da katıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow