hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Filistin'den İsrail'e İbranice barış mesajı

    Filistinden İsraile İbranice barış mesajı
    expand

    Filistin Yönetimi, Arap Barış Planı'nı İsrail kamuoyuna anlatmak amacıyla, İsrail'de yayımlanan 4 büyük gazeteye İbranice ilanlar vermeye başladı.

    Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve FKÖ, barış planını İsraillilere anlatmak için ilk kez böyle bir yönteme başvuruyor.

    Haaretz, Yedioth Ahranot, Maariv ve Yisrael Hayom'da (İsrail Bugün) gazetelerinde bugün tam sayfa yayımlanan ilanda, "57 Arap ve İslam ülkesi, kapsamlı barış ve işgalin sona ermesi karşılığında İsrail'le ilişkileri normalleştirecek" başlığı göze çarpıyor.

    İlanın her iki yanında İsrail ve Filistin bayraklarının yanı sıra barış planında imzaları bulunan Türkiye dahil, 57 ülkenin bayrakları yer alıyor.

    İlanda, Arap Barış Girişimi'nin Mart 2002'de düzenlenen 14. toplantısında, Beyrut Deklarasyonu adı altında alınan kararları sıralanıyor.

    İlanın alt kesiminde ise hem İslam Konferansı Teşkilatı'nın hem Arap Birliği'nin adı ve amblemleri bulunuyor.

    İlanların, "Filistin Kurtuluş Örgütü, Müzakere Departmanı" tarafından yayımlandığı da yine İbranice olarak vurgulanıyor.

    Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, İsraillilerin genelde Arap önerisiyle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadığı görüşünden hareketle, doğrudan onlara hitap etmek istediğini belirtti.

    Erekat'a göre, Abbas, Arap barış planının tanıtımıyla ilgili bugüne dek yeterli bir şey yapılmadığı kanaatini taşıyor.

    Erekat, ilk kez bir Filistin liderinin, bu şekilde İsraillilere doğrudan ulaşma çabası verdiğini de ifade etti.

    Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, Filistin yönetiminin verdiği ilanları, "Filistinlilerin, başkalarının kullanmasına izin vermedikleri demokratik araçlardan yararlanmak istemeleri ilgi çekici doğrusu" sözleriyle değerlendirdi.

    Palmor, "Bu hiçbir zaman karşılığı verilemeyecek bir hareket" diyerek, İsrail hükümeti buna izin verirken, Filistinlilerin böyle bir şeye müsaade etmeyeceğini savundu ve "İsrail hükümetinin bunu yapmasına Filistinlilerin izin vereceğini düşünebiliyor musunuz" diye sordu.

    Filistin yönetiminin İsrail gazetelerine ilan vermesine yardımcı olan, İsrail parlamentosunun Arap partisi Birleşik Arap listesi-Ta'al milletvekillerinden Ahmed Tibi ise, ilanların İsrail kamuoyunda bir müzakere ortamı yaratacağını beklediklerini ifade etti.

    Tibi, Arap barış planının, Annapolis'ten daha geniş kapsamlı olduğunu ve İsrail'e tüm komşularıyla barış sunduğunu ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow