hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM Kıbrıslı Rum'u haklı buldu

    AİHM Kıbrıslı Rumu haklı buldu
    expand

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıslı Rum Yannis Demades'i açtığı mülk davasında haklı buldu. Demades, 1974 öncesinde KKTC'de bıraktığı mülkü için tazminat istiyordu. Mahkeme Türkiye'yi, 835 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti.

    AİHM, Kıbrıslı Rum Yannis Demades'in Türkiye aleyhine açtığı mülkiyet davasında kararını geçen yıl vermişti. Ancak Türkiye karara itiraz etmişti.

    Davaya yeniden bakan AİHM 4'üncü dairesi, Türkiye'nin itirazını reddetti ve Rum davacının 1974 öncesinde KKTC'nin Girne kentinde bıraktığı mülkünün kullanım kaybından dolayı tazmin edilmesini hükmetti.

    Karara göre, Türkiye 22 Nisan 2009'a kadar Yannis Demades'e 785 bin euro tazminat, 45 bin euro manevi tazminat ve 5 bin euro da mahkeme masrafı, toplam 835 bin euro ödeyecek.

    İlk tazminat Loizidu'ya


    Türkiye Kıbrıslı Rumlara ilk tazminatı Titina Loizidu davasında ödedi.

    1996'da davayı kaybeden Türkiye 2003'e kadar Rum kadın Loizidu'ya tazminat ödemeyi kabul etmedi ve AİHM kararlarını sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin Misak-ı Milli sınırları içindeki kararlarında uygulayacağını ileri sürdü.

    Türkiye Avrupa Konseyi'ndeki üyeliğinin askıya alınacağı tehdidiyle karşılaşınca 2003'te Loizidu'ya 1 milyon 120 bin euro ödemek zorunda kaldı. Böylece benzer Rum davaları da peş peşe gelmeye başladı.

    AİHM'de Türkiye aleyhine açılmış 1200'e yakın Rum davası bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow