hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atina'da 15 karakol saldırıya uğradı

    Atinada 15 karakol saldırıya uğradı
    expand

    Yunanistan'da 15 yaşındaki bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesiyle başlayan şiddet olayları devam ediyor. Sabah saatlerinde Atina çevresindeki 15 karakol daha protestocuların saldırısına hedef oldu.

    Yunanistan'ın başkenti Atina'da 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un bir polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmesinin
    ardından başlayan şiddet olaylarının azalmakla birlikte sürdüğü bildirildi.

    Atina'da bugün yaklaşık 15 polis karakolunun, güvenlik güçleri aleyhine sloganlar atan lise öğrencilerden oluşan grupların saldırısına uğradığı belirtildi.

    Öğrencilerin, karakolları taşladıkları ve bir karakolun da devriye aracını devirdikleri kaydedildi.

    Bu arada, Grigoropulos'un katil zanlısı polis memuru Epaminondas Korkoneas'ın bugün götürülmesi beklenen Koridalos cezaevinin çevresinde görevli polis ekiplerine bir grup göstericinin taş ve sopalarla saldırdığı bildirildi.

    15 yaşındaki Grigoropulos'un ölümünde silahı ateşleyen polis memuru ve ortağı tutuklandı. Silahı kullanan polis kasten adam öldürmekle, diğer polis ise cinayete yardımla suçlanıyor.

    Polis memurlarının avukatı balistik inceleme sonucunda ölüme neden olan merminin sekerek gence isabet ettiğini öne sürdü.

    Görgü tanıkları ise polisin 15 yaşındaki genci direkt hedef aldığını savunuyor.

    Eylemleri, erken genel seçim çağrısı yapmak için kullanan anamuhalefetteki Sosyalist Pasok Partisi de milyonlarca euro zarara yol açan eylemlerin sona erdirilmesi için çağrıda bulundu.

    Yunanistan'a destek yürüyüşünde 63 gözaltı


    Yunanistan'daki gösterilere destek amacıyla Danimarka'da düzenlenen yürüyüşte 63 kişi gözaltına alındı.

    Polis sözcüsü Michael Paulsen, Kopenhag'ın merkezinde düzenlenen eyleme yaklaşık 150 kişinin katıldığını, emniyet kuvvetlerine saldırılmasının ardından 63 eylemcinin kısa süreliğine gözaltına alındığını söyledi.

    Paulsen, bazı eylemcilerin, polisin uyarılarını dikkate almadıkları için cezaya çarptırılabileceğini belirtti.

    İspanya'da da gençler olay çıkardı

    Yunanistan'da 15 yaşındaki gencin polis kurşunuyla öldürülmesini protesto edenlere destek amacıyla İspanya'da gösteri düzenleyen gençler olay çıkardı.

    Dün akşam başkent Madrid'in merkezindeki polis karakoluna taşlarla saldıran 200 kişilik gruptan 9 gencin gözaltına alındığı bildirildi.

    Bankaların otomatik para çekme makinelerine zarar veren, duvarlara "Katil devlet, infazcı polis" yazıp, Yunanistan'daki göstericilere destek verdiklerini belirten gençler, Barcelona'da da izinsiz gösteri düzenleyip çevreye zarar verdi.

    Barcelona'daki olaylarda biri Yunan 2 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

    Olaylarda 3'ü polis 9 kişinin yaralandığı da kaydedildi.

    İnternet üzerinden çağrıda bulunarak izinsiz gösteri düzenleyen grubun, bugün için de değişik kentlerde eylem hazırlığında olduğu ifade edildi.

    Limasol'da maskeli grup polis karakolunu taşladı

    Kıbrıs Rum kesimine bağlı Limasol'da yaklaşık 100 kişilik maskeli bir grup, Yunanistan'da çıkan olaylarda bir gencin
    ölmesini protesto etmek amacıyla düzenlediği eylemde, Limasol Polis Karakolu'nu taşladı.

    Rum radyosunun haberine göre, dün akşam Limasol'daki Grigori Afksentiu Meydanı'nda toplanan maskeli kişiler, Yunanistan'daki olaylarda bir gencin "polis kurşunuyla hayatını kaybetmesini" kınamak amacıyla broşür dağıttı.

    Maskeli grup, Limasol Polis Karakolu'na doğru yürüyerek, karakolu taşladı ve polis aleyhinde sloganlar attı.

    Haberde, grubun daha sonra dağıldığı belirtildi.

    Emek gençliği üyesi bir grup Yunan polisini kınadı

    Beyoğlu'nda toplanan Emek Gençliği üyesi bir grup, Atina'da 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un öldürülmesinden dolayı Yunan polisini kınadı.

    Galatasaray Meydanı'nda toplanan ve ellerinde, "Polis şiddetine son", "Polis devleti istemiyoruz", "Aleksis'in hesabı sorulacak", "Sorumlulardan hesap sorulsun" yazılı dövizleri taşıyan bir grup, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Katillerden hesabı emekçiler soracak" şeklinde sloganlar attı.

    Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu binası önüne siyah çelenk bırakacağı ifade edilen grup, polisin yürümelerine izin vermemesi üzerine burada basın açıklaması yaptı.

    Grup adına açıklamayı okuyan Emek Gençliği İstanbul İl Yöneticisi Ekin Can Kınık, Yunanistan'da Aleksis Grigoropulos'un polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından Yunan halkının sokaklara döküldüğünü belirterek, "Biz Türkiyeli gençler olarak kardeşimiz Aleksis'i katleden katil polisi ve arkasındaki güçleri kınıyoruz. Katliama karşı sokaklara dökülerek hesap soran Yunan halkının onurlu mücadelesini destekliyoruz" dedi.

    İş, parasız eğitim ve güvenli bir gelecek için bağımsız ve gerçekten demokratik bir Türkiye için 20 Aralıkta Kadıköy Meydanı'nda yapılacak mitinge tüm gençleri davet eden Kınık, "Polisin elini güçlendiren yasa ve uygulamalara son verilmesini, katillerin ve sorumluların yargılanmasını" istedi.

    Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

    Yunanistan Konsolosluğu'na atılan boya


    Öte yandan, İstiklal Caddesi'nde bulunan Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu binasına dün bazı kişilerce atılan kırmızı renkteki boya, bir temizlik firması işçileri tarafından deterjanla temizlendi.

    Bina önüne iskele kuran işçiler, binanın birinci katına kadar yükselen boyaları sildi.

    Bu arada, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı polisler başkonsolosluk binası önünde barikat oluştururken, bir polis aracı da bina önünde bekletiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow