hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Köprü ve otoyollarda tavan ücret uygulanacak

    Köprü ve otoyollarda tavan ücret uygulanacak
    expand

    Özelleştirilecek köprü ve otoyollarda, geçiş ücretleri için tavan ücret uygulaması yapılacak.

    Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, toplam uzunluğu yaklaşık 2 bin kilometreyi bulan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyolları özelleştirme kapsamında yer alıyor.
     
    İşletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilecek köprü ve paralı yollara ilişkin her türlü doküman Karayolları Genel Müdürlüğü'nce Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (ÖİB) gönderildi. Dokümanlarda, köprü ve otoyollara ait gelecek döneme ilişkin projeksiyonlar da yer aldı.
     
    Bu kapsamda, köprü ve yolların mülk değeri, trafik sayım raporları, ücret toplama tesislerinin durumu, bakım ve işletme giderleri, personel durumu, yıllık trafik artışı ile ne kadar gelir elde edildiğine ilişkin bilgiler bulunuyor.
     
    Mayıs ayında ihaleye çıkılması hedeflenirken, işletme hakkını devralacak firmaların uygulayacağı geçiş ücretleri konusu da değerlendiriliyor. Geçiş ücretlerinin belirlenmesi, özelleştirmede en önemli konulardan birisi olarak gösteriliyor.
     
    Otoyol ücretlerinin belirlenmesinde fiyat artışlarının yanı sıra bazı kriterler esas alınacak. Bu nedenle kamu ile işletmeciler arasında ileride herhangi bir sorun yaşanmaması amacıyla tavan fiyat belirlenmesine gidilecek.

    Buna göre, işletmeler, tavan fiyatın üzerinde geçiş ücreti alamayacak ancak altında fiyat uygulayabilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow