hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Sosyal güvenlik açıkları çok büyüdü"

    Sosyal güvenlik açıkları çok büyüdü
    expand

    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Sosyal güvenlik açıkları o kadar büyüdü ki bu yıl 37 milyar YTL bütçeden paraveriyoruz. Geçen yıl 24 milyar YTL verdik. Gelecek yıl daha büyük vereceğiz. Bu kara deliği kapatmalıyız" dedi.

    Kemal Unakıtan, Eskişehir'de yayın yapan Kanal 26 Televizyonu'nda "26'ncı Gün" programına katıldı.
     
    Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Unakıtan, sosyal güvenlik reformuyla ilgili bir soruya karşılık, vermeden almanın Allah'a mahsus olduğunu, herşeyin bir bedelinin bulunduğunu söyledi.
     
    Eskiden Türkiye'de 8 kişinin çalışıp 1 emekliyi beslediğini ifade eden Unakıtan, "Şimdi, 2 kişi çalışıp 1 emekliyi besliyor. Bu parayla bu gitmez. Milleti 40 yaşında emekli yaptık. O zamanki karar vericiler (Dün dündür, bugün bugündür) mantığıyla hareket etti. Geleceği düşünmek lazım. Evlatlarımıza iyi bir Türkiye teslim etmemiz lazım. Sosyal güvenlik açıkları o kadar büyüdü ki bu yıl 37 milyar YTL bütçeden para veriyoruz" dedi.
     
    Unakıtan, "Geçen yıl 24 milyar YTL verdik. Gelecek yıl daha büyük vereceğiz. Bu kara deliği kapatmalıyız. Sosyal güvenlik reformunun yapılması lazım. 65 yaş, 20 sene sonra olacak iş. 2028'de bütçenin tamamını versek yetmeyecek. Bu sistemi düzeltmemiz lazım. Duvara toslamışız. Kim gelirse gelsin, bu reformu yapmak mecburiyetinde. Avrupa'da emeklilik yaşını 65'e çıkarıyorlar, hatta 65'inden sonra nerelerde çalıştırabiliriz, onu konuşuyorlar" diye konuştu.
     
    Unakıtan, hükümetin gündeminin ilk maddesinin ekonomi olduğunu ve bu konu üzerinde yoğunlaşıldığını ifade ederek, "Hedefimiz, Türk milletinin refah seviyesini yükseltmek. Refah seviyesi yükselirse ülkenin birçok kısır sorunu ortadan kalkar. Terör var. İnsanlar kazanmaya başladığı zaman dağa çıkmaz. İşini ve tezgahını kaybetmek istemeyecektir" dedi.
     
    Eskişehir'de otomobil test pisti

    Eskişehir'in Sivrihisar ilçesi yakınlarına otomobil test pisti kurulacağına da değinen Unakıtan, "Otomobil test pisti Avrupa'da birkaç yerde var. Otomotiv sanayisinin gelişmesi ve Eskişehir'in cazibe merkezi olması bakımından Sivrihisar ilçesi yakınlarında bir yer tespit ettik" dedi.
     
    Unakıtan, "Otomotiv sanayicileri inceleme yaptılar. Otomobiller satışa çıkmadan burada test edilecek. Hava Kuvvetleri'nin kullandığı eski bir pist düşünülüyor. Gerekli yazışmalar yapıldı Genelkurmay Başkanlığı'ndan ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan cevap bekliyoruz. Bursa, Kocaeli ve Adapazarı otomotiv sektörüne doydu. Otomotivcilere (İlk hedef Eskişehir) dedim. Eskişehir'in yeri çok güzel, kıymetini bilelim. Eskişehir'i dirhem dirhem vereceğiz. Her gelene de vermeyeceğiz. Teknoloji ağırlıklı işler yapanlara vereceğiz" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow