hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Check-up' yaptıranların sayısı aniden arttı

    Check-up yaptıranların sayısı aniden arttı
    expand

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Hasan Doğan'ın kalp krizinden ölmesinin ardından hastanelerde check-up (tam bakım) yaptırmak isteyenlerin sayısında artış olduğu bildirildi.

    Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Başkanı Cem Keçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, check-up'ın risk gruplarına ve hastalıklara göre genel sağlık kontrolü olarak bilindiğini belirtti.

    Erken teşhisin, hekimler tarafından tüm hastalıkların tanısında ısrarla üzerinde durulan bir konu olduğunu ifade eden Keçe, bir kez hastalığa yakalandıktan sonra alınan tüm tedbirler ve uygulanan tedavilerin hem eski sağlığa kavuşulmasında yetersiz kalabildiğini hem de maliyeti çok yüksek düzeylere ulaştırabildiğini söyledi.

    Keçe, bu yüzden hastalıklara yakalanmadan önlem almanın çok daha mantıklı olduğuna işaret ederek, sağlıklı insanların yılda bir kez yaptırması gereken kontrollerle vücudun genel durumuyla ilgili bilgi sahibi olunabileceğini vurguladı.

    Kontroller sayesinde rahatsız edici şikayetler olmadan da hastalıkların erken safhalarda yakalanmasının amaçlandığını belirten Keçe, "Check-up ile sağlanan erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhisle bulaşıcı hastalıkların özellikle aile içi yayılması önlenir, tedavi masrafları çok müthiş oranlarda azaltılır, kanser gibi ileri evrelerde tedavisi mümkün olmayan hastalıklar tedavi edilme şansı bulur" dedi.

    Hasan Doğan'ın ölümü

    Cem Keçe, TFF Başkanı Hasan Doğan'ın ölümünden sonra hastanelerde check-up yaptırmak isteyenlerin sayısının arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:

    "Tatil için gittiği Muğla'nın Bodrum ilçesinde 5 Temmuz'da kalp krizinden vefat eden Hasan Doğan'ın ölümünden sonra birçok kişi check-up yaptırmak için hastanelere koştu. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de medyada yer alan önemli isimlerin ani ölüm haberleri, kişilerde endişe, kaygı ve korku yaratarak hastalık belirtilerinin artmasına yol açabilir. Bu durum, check-up yaptırmayı erteleyenleri de harekete geçirir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow