hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Herbalife" Sağlık Bakanlığı'nın gündeminde

    Herbalife Sağlık Bakanlığının gündeminde
    expand

    Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Bilimsel Danışma Komisyonu, gıda takviyesi olarak piyasaya sunulan "Herbalife" ürünleriyle ilgili "hepatik advers reaksiyon riski-karaciğerle ilgili istenmeyen reaksiyon riski" konusunda önlem alınmasını istedi. Herbalife konuyla ilgili olarak bir açıklamada bulunarak böyle bir durumun söz konusu olmadığını ve ilgili bakanlıklarla işbirliğine hazır olunduğunu bildirdi.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş imzasıyla sağlık müdürlüklerine gönderilen yazıda, komisyonun ürünle ilgili değerlendirmesi iletildi ve hastanelere başvuran hastalarla ilgili önlem alınması istendi.

    Tabip odalarına da bilgilendirme amaçlı iletilen yazıda, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının izniyle gıda takviyesi olarak piyasaya sunulan Herbalife ürünleri hakkında bazı ülkelerdeki "hepatik advers reaksiyon riski" ile ilgili
    tespitlerin bakanlığa ulaştığı belirtildi.

    Bu konunun, halk sağlığı açısından önemi nedeniyle İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Bilimsel Danışma Komisyonu'nun gündemine alınarak değerlendirme yapıldığını kaydedilen yazıda, değerlendirme sonucunda halk arasında doğal ürünlerin insan sağlığına yararlı olduğu ve herhangi bir zararı bulunmadığı şeklindeki yaygın kanının bilimsel veriler incelendiğinde doğru olmadığının görüldüğü ifade edildi.

    Bu ürünleri kullanan kişilerin istenmeyen durumlarla karşılaştıklarında, yan etkilerin kullandıkları üründen kaynaklanabileceği olasılığını bilemedikleri bildirildi.

    Bu kişilerin kendilerini tedavi eden sağlık personelini bu ürünleri kullandıkları konusunda bilgilendirmemeleri sonucunda ciddi zararlar ortaya çıkabildiği kaydedilen yazıda şöyle denildi:

    "Esasen gıda takviyesi olarak gösterilmeye çalışılan ancak sağlık üzerine etkileri belirsiz olan tüm bitkisel ürünlerin kapıdan veya internet üzerinden satışı ve bilinçsizce kullanılması insan sağlığı açısından doğru değildir. Bu nedenle, Herbalife ürünleriyle ilgili olarak diğer ülkelerdeki çalışmalara bakıldığında ülkemizde de en kısa zamanda önlem alınması gerektiği yönünde görüş bildirilmiştir.

    Dünyada birçok ülkeden kaydedilen hepatotoksisite (karaciğer hücreleri zararlı olan, toksik etki yaratan) vakaları Türkiye'de de gözlenebileceğinden hepatik (karaciğerle ilgili) fonksiyon değişimi gözlenen hastalarda söz konusu ürün veya herhangi bir besin takviyesi kullanımının olup olmadığı ilgili sağlık mesleği mensubu tarafından sorgulanmalıdır.

    Bu tür ürünlerin kullanımı sırasında istenmeyen etki oluşması durumunda tıpkı diğer ilaçlarda olduğu gibi Bakanlığımız İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Türkiye Farmakovijilans Merkezi'nin (TÜFAM) bilgilendirilmesi önem taşımaktadır. Bu nedenle, konunun önemine binaen ilinizde bulunan bütün hastanelerin uyarılması hususunda bilginizi ve gereğini rica ederim."


    Herbalife'tan açıklama geldi

    Anadolu Ajansı'nın geçtiği, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Bilimsel Danışma Komisyonu'nun, gıda takviyesi olarak piyasaya sunulan "Herbalife" ürünleriyle ilgili "hepatik advers reaksiyon riski-karaciğerle ilgili istenmeyen reaksiyon riski" konusunda önlem alınmasını istediği yönündeki haberle ilgili olarak Herbalife'tan bir açıklama geldi.

    Herbalife'ın açıklaması

    "Herbalife, 28 yılı aşkın süredir güvenli ürünler üreten, ürünlerini bağımsız laborotuvarlarda test ettiren ve bu ürünlerin güvenilirliğini her zaman kanıtlamaya hazır olan bir firmadır. Herbalife ürünleri dengeli bir beslenme sağlamak, zinde kalmak ve sağlıklı aktif bir yaşam tarzına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Ürünlerin içeriğinde soya proteinleri, balık yağları, vitaminler ve mineraller bulunmaktadır.

    Dünyanın 70 ülkesinde Herbalife ürünlerini güvenli bir biçimde kullanan milyonlarca insan,  bu ürünlerin besleyici faydalarından yararlanmaya devam etmektedir. Herbalife, Türkiye’de gıda takviyelerinin yanı sıra, cilt ve saç için geliştirilmiş 50’yi aşkın ürün çeşidi sunmaktadır. Herbalife’ın iç beslenme ürünleri, ülkemizde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın izni ile gıda takviyeleri olarak tescilli olup tüm yasalara ve mevzuatlara uygun olarak satışa sunulmaktadır.

    Herbalife, uluslararası alanda tanınmış bir hepatolog olan Prof. Dr. John M. Vierling ile karaciğer “advers” olay raporlarını ve etkilerini birlikte  değerlendirmektedir. Houston/Texas’taki Baylo Tıp Fakültesi’nde Tıp ve Cerrahi Profösörü olan Vierling, Baylor Karaciğer Sağlığı Direktörü, Hepatoloji Bölüm Başkanı ve İleri Karaciğer Tedavileri Direktörü’dür. Prof. Dr. John M. Vierling, karaciğer hasarını oluşturacak etki mekanizmasının Herbalife ürünlerinin herhangi bir direkt toksisitesinden kaynaklanmayacağı görüşündedir.

    Herbalife, müşterilerinin güvenliğine olan sorumluluğunun bir parçası olarak, yan etki görüldüğü anda Amerika’da bulunan merkezi aynı anda bilgilendirmektedir. Merkeze raporlanan olaylar, müşteriye de danışılarak doktor eşliğinde detaylı olarak incelenmektedir. Ancak ülkemizde 10 yıldır faaliyette olan Herbalife’dan Türkiye için böyle bir durum rapor edilmemiştir.

    Sağlıklı beslenmeye ve tüketicisinin sağlığına büyük önem veren Herbalife, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile iletişime geçerek işbirliğine hazır olduğunu belirtmiştir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow