hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aydınlardan Gül'e "Kürt sorunu" mektubu

    Aydınlardan Güle Kürt sorunu mektubu
    expand

    Aydınlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e "Kürt sorunu"nun barışçıl yollarla çözülmesi için "mektup" sundu.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup sunan bir grup akademisyen ve bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri adına Huber Köşkü'ndeki görüşmenin ardından açıklamayı Türk Tabibler Birliği Başkanı Prof.Dr. Gençay Gürsoy yaptı.
     
    Gazetecilere sunulan mektubun yeraldığı metnin ellerinde olup olmadığını soran Gürsoy, "Biz heyet olarak, temsili bir özellik taşımıyoruz. Metin bağlar, burada söyleyeceğim herşey metinden ibaret olacak. Kürt sorunun demokratik çerçevede çözüme kavuşturulması konusunda bir görüşler bir talepler manzumesi cumhurbaşkanına sunuldu" dedi.
     
    Gürsoy, gazetecilerin soruları üzerine, Cumhurbaşkanı Gül'ün tepkisini "Metnimizin kendisi tarafından değerlendireceği bize ifade edildi" diyerek açıkladı.
     
    Benzer bir talebin Başbakan Erdoğan'a sunulduğunu hatırlatan bir gazetecinin "Bir sonuç alınamadığı için mi cumhurbaşkanına sundunuz? " sorusuna da Gürsoy, "3 yıl içinde neler oldu bittiğini herkes biliyor. Çözüme yaklaşmış sayamıyoruz kendimizi. Catışmaların önümüzdeki dönemde yeniden başlama endişesini duyduğumuz için, bir takım adımlar atılması konusunda sayın cumhurbaşkanının irade koyması talebimiz dile getirdik" karşılığını verdi.
     
    Aralarında akademisyen, Doğu ve Güneydoğu'dan 14 baro başkanı, yazar ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin bulunduğu 100 kişi tarafından imzalanan mektupta; ülkenin geleceğinin, ayrımcılık yapmayan, çocuklarını ölüme götürmeyen, adaleti ve barışı esas alan bir anlayış ile şekillenmesine olan ihtiyaç belirtilirken, 'Kürt sorununun' asayiş sorunu olmadığı, sorunun kaynağını yargı kararında değil, siyasi kararlarda aranmasını gerektiği, DTP'nin kapatılması girişimlerinin çözümsüzlüğü derinleştireceği vurgulandı.
     
    Mektupta Yargıtay Başsavcılığı'nın "DTP'nin ülkenin bölünmez bütünlüğü için tehlike oluşturduğu görüşünde" denilerek, asıl tehlikenin, 2 milyona yakın oy almış ve TBMM'de yasalara uygun şekilde var olan bir siyasi partinin kapatılmasıyla ortaya çıkacağı görüşü savunuldu.
     
    Mektup'ta Kürt sorunun ABD ve AB ile konuşulduğu ancak Kürtlerin doğrudan muhatap alınmadığı sözleri yer alırken, "DTP Milletvekillerinin, belediye başkanlarının görüşlerine başvurmaktan kaçınıldığını gözlemliyoruz. Kürt sorunu ancak tüm tarafların görüşleri dinlenerek çözülebilir" ifadelerine yer verildi.
     
    Sayın Cumhurbaşkanı' ifadesinin kullanıldığı mektup; "Bizler aynı acıları aynı kaygıları paylaşanlar ve umudu barış olanlar, birbirimizin gözlerine bakabilmeyi, korkmadan birbirimize sarılmayı özlediğimizi ilan ediyoruz. Anayasa milletin birliğini temsil görevini cumhurbaşkanına vermiştir, ifade ettiğimiz sorunların çözümü için aktif tavır almanızı bekliyoruz" sözleriyle son buldu.
     
    Görüşmede kimler vardı?
     
    Cumhurbaşkanı Gül ile görüşenler arasında Barış Girişimi'nden Oya Baydar, Ankara Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Mithat Sancar ve Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Boğaziçi Üniversitesi'nden Binnaz Toprak ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere, Diyarbakır Barosu Başkanı Sevgi Tanrıkulu, Kadın Merkezi Başkanı Nebahat Akkoç ve Toplum Gönüllüleri Vakfı'ndan İbrahim Betil, Yılmaz Ensaroğlu ve Osman Kavala gibi isimler yer aldı.
     
    Cumhurbaşkanı Gül'e sunulan mektupta imzası bulunan bazı aydınlar ise şunlar: Prof. Dr. Ahmet İnsel, Aydın Engin, Prof. Dr. Baskın Oran, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Can Paker, Prof. Dr. Doğu Ergil, Prof.Dr. Halil Berktay, Prof.Dr. Murat Belge, Prof.Dr. Şerif Mardin ve Prof.Dr. Ülkü Azrak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow