hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Jak Kamhi'ye suikast girişimine yine müebbet

    Jak Kamhiye suikast girişimine yine müebbet
    expand

    İşadamı Jak Kamhi'ye 15 yıl önce suikast girişiminde bulunulmasına ilişkin yargılanan Kamil Aşkın, yeniden müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

    İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Kamil Aşkın katıldı.
     
    Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yaşar Polat ise rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya getirilemedi.
     
    Duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan Kamil Aşkın, beraatını ve tahliyesini istedi. Yaşar Polat'ın avukatı da rahatsız olan müvekkilinin tutuklu kaldığı süreler dikkate alınarak tahliyesini istedi.
     
    Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklardan Kamil Aşkın'ın, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ıskata veya vazifesini yapmaktan men'e teşebbüs ettiğinin anlaşıldığını" belirtti.
     
    Mahkeme, sanık Aşkın'ı, eski TCK'nın 146/1'inci maddesi gereğince önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırırken, sanığın iyi halini de dikkate alarak cezasını müebbet hapse çevirdi.
     
    Yargıtay'ın bozma ilamından sonra rahatsız olması nedeniyle diyecekleri sorulamayan Yaşar Polat'ın dosyasının ise ayrılmasına karar veren mahkeme heyeti, rahatsızlığı nedeniyle getirilemediğine dair cezaevi yazıları ile 4 adet doktor raporunu da ekleyerek Polat'ın Adli Tıp Kurumu'na veya teşekküllü bir hastaneye sevk edilmesine karar verdi.
     
    Mahkeme, Polat'ın bu rahatsızlıklardan dolayı duruşmalara gelmesinde bir engel bulunup bulunmadığı konusunda rapor hazırlanmasını kararlaştırdı.
     
    Davanın geçmişi
     
    Yargıtay'ın bozmasından önceki celselerde davaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Babadağ, sanıkların 1988 yılında Üsküdar'da bir araya gelerek, İslami esaslara göre yönetilecek bir devlet yapısı geliştirmeyi amaçlayan "İslami Hareket Süreci" adlı silahlı terör örgütünü kurduklarını belirtmişti.
     
    Aynı dava kapsamında yargılanarak daha önce müebbet ağır hapis cezasına çarptırılan Can Özbilen, Osman Erdemir ve Ali Rıza Bayramçavuş ile bu davada yargılanan Yaşar Polat, Kamil Aşkın ve Ayhan Sağın'ın, işadamı Jak Kamhi'ye suikast düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Savcı Babadağ, 28 Ocak 1993'te Beylerbeyi'nde aracına otomatik silahlarla ateş açılan Kamhi'nin, olaydan yara almadan kurtulduğunu söylemişti.
     
    Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti de Yaşar Polat ve Kamil Aşkın'ı "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırarak yerine teokratik düzene dayalı, İslam hukukunun uygulandığı bir devlet kurmaya teşebbüs etme" suçundan, TCK'nın 309'uncu maddesi uyarınca müebbet hapisle cezalandırmış, Ayhan Sağ'ın dosyasını ise ayırmıştı.
     
    Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, sanıklar hakkında verilen mahkumiyet kararlarını usul yönünden bozmuştu. Yargıtay, bozma kararının gerekçesinde, bazı duruşma tutanakları ve gerekçeli kararda bir üye hakimin imzasının bulunmadığını belirtmişti.
     
    Daire ayrıca, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan yargılanan Aşkın ve Polat'ın mahkumiyetlerine ilişkin gerekçeli kararda, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 146'ncı maddesinin sanıkların lehine olduğuna ilişkin değerlendirme bulunduğunu, ancak hüküm bölümünde, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 309/1'inci maddesinin uygulandığını tespit etmiş, gerekçeli karar ile hüküm arasında çelişkiye düşüldüğünü kaydetmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow