hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Muhatap almıyorum"

    Muhatap almıyorum
    expand

    TBMM'den ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, bugün grup toplantısında AK Parti'ye yönelik eleştirilerine, "Gerekli cevabı arkadaşlarım verecekler... Muhatap almıyorum" dedi.

    Başbakan Erdoğan partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada da son dönemde gerçekleşen terör eylemlerini değerlendirdi.

    Erdoğan, hükümet olarak, başta Irak merkezi yönetimi, ABD ve Kuzey Irak yerel yönetimi olmak üzere ilgili bütün tarafları içine alan bir çalışma yürüttüklerini belirterek, "Bu adımlar dün atılmamışsa yanlış yapılmıştır. Böyle önemli konularda ülkeler kompleksli davranamaz" dedi.

    Başbakan Erdoğan, demokrasinin bütün kurumlarının, inisiyatif alarak terörle mücadeleye fikirleriyle, açılımlarıyla, projeleriyle destek vermelerini istedi.

    Erdoğan, "Yıllar boyunca örtülü biçimde terörü, Türkiye'ye karşı koz, araç, maşa, taşeron olarak kullananları rahatsız etmiştir. Biz millet olarak çok iyi biliyoruz ki, terörün ekmeğine yağ sürecek husus, bizi aydınlığa götürecek yolu ve istikameti kaybetmek olacaktır. Bunu asla başaramayacaklar. Millet olarak istikametimizi, hedeflerimizi, umutlarımızı ve geleceğimizi asla teröre kurban etmeyeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

    "Diplomasiden yararlanmak..."

    Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, bütün dış meselelerinde olduğu gibi, terör meselesinde de diplomasiden yararlanmak mecburiyetinde olduğunu söyledi.

    Erdoğan, "Türkiye'nin gocunacak hiçbir şeyi yok. Sonuna kadar diplomatik arayışını sürdürür ve masada verilen sözlerin yerine gelmesini muhataplarından ister. Bu, bir zaaf oluşturmaz, aksine güç oluşturur. Devlet ve hükümet olarak atılması gereken bütün adımları kompleksiz bir biçimde atıyoruz, atacağız. Bu konunun istismar edilmesini de son derece talihsiz buluyoruz. Sağolsun, bazıları çıkıp, 'Başbakan Amerika'da başkanla şöyle konuşmalıydı, böyle konuşmalıydı' gibi, 1,5 sene sonra nasihatte bulunuyor. Benim Sayın Başkan Bush'la ne konuştuğumu nereden biliyorsun, neler söylediğimi ne biliyorsun?" diye sordu.

    Başbakan, "Sadece dünyaya açılmış iki tane cevabı bile, acaba daha önce, çatısı altında bulunduğunuz parti alabildi mi? El pençe divan durmaktan başka ne yaptınız geçmişte? Ama bizler, terör örgütünün ortak bir düşman olduğunu ve anlık bir istihbarat paylaşımının başlatılması sürecinin 5 Kasım'da sözünü aldık ve başlattık. O günden bugüne de TSK, gayet başarılı bir şekilde bu istihbarat paylaşımını devam ettiriyor. Peki yeterli mi? Hayır, yeterli değil. Şimdi de bunun adımları atılıyor, bunun görüşmeleri yapılıyor" dedi.

    "Türkiye, bütün bölgesel denklemlerde istesin ya da istemesin ağırlığı olan bir
    ülke" diyen Erdoğan, "Yıllar boyunca bu ülkeyi yönetenlerin yok saymasıyla bu ülkenin dış meselelerinin ortadan kalkmadığını, aksine derinleştiğini, ironik bir hale geldiğini, bir kısmının da kangrene dönüştüğünü biliyoruz. Türkiye çözümsüzlükte çözüm aradığı günleri artık geride bırakmıştır" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bugünlere, büyük kayıplar vererek ve bedeller ödeyerek geldiğini belirterek, "Terörün çözümü siyasettedir, diplomasidedir, yatırımdadır, üretimdedir, kalkınmadadır, ilerlemededir ve elbette bir boyutuyla, terör örgütüyle etkin mücadelededir" dedi.

    "Aktütün'de okul da var öğretmen de"

    Aktütün'de okul ve öğretmen olmadığı iddiasını da kesin bir dille yalanlayan Başbakan, "Alınmış ihbar sebebiyle okulun birkaç gün tatil edilmesini fırsat bilip iktidarı vurmak insafsızlıktır. Konuyla ilgili gerekli açıklamayı Milli Eğitim Bakanımız yaptı" şeklinde konuştu.

    Erdoğan, "Terörün sinsi hedeflerinden biri de gündelik hayatı kendi normallerinden uzaklaştırmaktır. Terör hadiselerin cereyan ettiği bölgelerde toplumsal hayatın kendi normallerinde seyretmesini sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

    Erdoğan, Aktütün'de askerlerin, Diyarbakır'da polislerin canına kastedenlerin, aslında, milletin asırlardır çözülmeyen bütünlüğüne, insanların dostluk ve kardeşliğine de kastettiğini belirterek, "Bu sebeple, ülke ve toplumolarak terörle mücadelede ilk yenmemiz gereken düşman öfkemizdir, öfkemiz olmalıdır" ifadesini kullandı.

    Yapılması gereken şeyin terör karşısında aklı selimle hareket etmek, kardeşliği en üst seviyelerde vurgulayan bir dille meseleleri konuşmak olduğunu ifade eden Erdoğan, hukuktan vaçgeçmeyeceklerini, demokrasiden bir tek geri adım atmayacaklarını, kalkınma iddiasından asla taviz vermeyeceklerini, adaleti erteleyen eski geleneğe asla dönmeyeceklerini ifade etti.

    "Demokrasinin çıtasını düşürelim de terörle mücadele edelim" diye biranlayışın ima edilmesinin bile asla kabul edilemeyeceğini kaydeden Erdoğan, karamsar senaryolara zerre kadar prim vermediklerini belirtti.

    "Terör örgütü rahatsız..."

    Güvenlik önlemlerinin yanı sıra terör ve yarattığı sosyo ekonomik sorunların çözümü için çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüklerini belirten Erdoğan, gerek bütçeden ayrılan pay, gerekse DAP ve GAP'ın bunun en açık örneği olduğunu vurguladı.

    Alt ve üst yapı çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü kaydeden Erdoğan, modern kentsel değişik ve dönüşümün bu illerde de devam ettiğine dikkati çekti.

    Bunların terör örgütüne rahatsızlık verdiğini yineleyen Erdoğan, "Sadece güvenlik güçlerimiz değil, devletimizin bütün kurumları, bu mücadelenin içindedir. Düşünebiliyor musunuz? Biz; Batman Hasankeyf'te bu bölgede Ilısu Barajını yapıyoruz. Ilısu Barajı, Türkiye'nin ilk üç barajından biri olacak. Terör örgütü, Ilısu Barajını istemiyor. Acaba niye, bu soruyu kendimize soralım? Ben buradan özellikle güneydoğudaki kardeşlerimize sesleniyorum, acaba niçin bu terör örgütü veya onun uzantısı olan yandaşları Ilısu Barajı'nı istemezler? 'Efendim Hasankeyf kalkıyor.' Yalan söylüyorlar. Çok daha modern bir Hasankeyf'i yaratıyoruz ve bu Hasankeyf inşallah baraja nazır bir Hasankeyf olacak. Bu konutların hepsini TOKİ olarak onlara inşa ediyoruz ve edeceğiz" dedi.

    Erdoğan sözlerine, "Efendim tarih yok ediliyor.' Yalan söylüyorlar. Artık tarihi eserleri bir yerdenbir yere taşımak sorun değil. Hepsi, üniversiteleri çalışma içine sokmaksuretiyle oradaki farklı bir bölgeye taşınıyor. Böylece Ilısu Barajını kuracağız.Adeta denize nazır bir Hasankeyf meydana gelecek. Denize nazır bir şehir meydana gelecek" diye devam etti.

    Meclis Genel Kurulu'nun çalışma saatlerinin az olduğunun onun için değiştirileceğini de ifade eden Erdoğan, gereken yasaların çıkması için TBMM'nin daha fazla çalışması gerektiğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow