hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vecdi Gönül'den azınlık sözlerine düzeltme

    Vecdi Gönülden azınlık sözlerine düzeltme
    expand

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Bugün eğer Ege'de Rumlar, Türkiye'nin pek çok yerinde de Ermeniler yaşamaya devam etseydi, acaba Türkiye aynı milli devlet olabilir miydi?" sözlerine açıklık getirdi. Gönül, sözlerinin 80 sene öncesini anlattığını söyledi.

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Atatürk Havaalimanı'nda yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) Savunma Bakanları toplantısından dolayı Brüksel'de bulunduğunu anlatarak, 10 Kasım nedeniyle Brüksel Büyükelçiliği'nde düzenlenen bir toplantıya da katıldığını kaydetti.

    Gönül, büyükelçilikte Osmanlı Devleti'nden Cumhuriyet'e nasıl geçildiğine ilişkin bir konuşma yaptığını ve bu konuşmada Lozan Anlaşması'nın 'mübadele' hükmüne değindiğini de belirterek, mübadelenin elbette çok arzu edilecek bir şey olmadığını kaydetti.

    "Ama mübadele tek başına yapılmış bir husus da değildir. Mübadele karşılıklı anlaşmalarla yapılmıştır" diyen Gönül, "Mübadeleye tabi olan insanların psikolojik, sosyolojik ve ekonomik bakımdan elbette sıkıntılarına yol açmıştır. Ama o günkü şartlarda karar noktasında bulunanların kaçınılmaz gördüğü bir husus olduğu için bu mübadele Lozan Anlaşması'na girmiştir ve aynı şekilde uygulanmıştır. Biz burada milli devlet dediğimiz zaman bir ırk devletini kastetmiyoruz. Kader birliği yapan insanların biraraya geldiğiyle kurduğu bir devlet kastediyoruz. Bu ifadelerin tamamiyle geçmişe dayalı Atatürk'ün teşhiste ve tedavide nasıl bir yol tuttuğunun izahından ibarettir" diye konuştu.

    "80 sene öncesi olaylarından bahsettim"

    Vecdi Gönül, anlattıklarının 80 sene öncesini izah ettiğini söyleyerek, "Ancak bugün gazetelerde gördüm ki, sanki ben bugünkü azınlıklardan bahsediyormuşum gibi, bugünkü siyasi olaylardan bahsediyormuşum gibi yazılmış. Tamamiyle 80 sene öncenin olayları 80 sene öncenin kararlarını savunmaktan ibarettir benim görüşüm ve bugünkü Türkiye'yi de o günkü kararlara borçlu olduğumuzu ifade etmekten ibarettir. Yoksa bugünkü azınlıklarımız bizim zenginliğimizdir" dedi.

    Vecdi Gönül'ün açıklaması, "Belki Belçika'nın o anda orada bulunan basınla ilgili şahıslarının belli sempatileri olabilir. Buna göre nakletmiş olabilirler. Yani Fehriye Erdal'ın kaçırıldığı bir ortamın bir tesiri altında olabilirler. Ama toplantı yapıldı, tamamlandı,yarım saat daha orada kaldım. Kimse bana 'Şunu mu kastediyorsun, bunu mu kastediyorsun?' diye sormadan demek ki, yazılarını yazıp göndermişler" sözleriyle son buldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA