hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AKP'den bir kez daha Alevi açılımı

    AKPden bir kez daha Alevi açılımı
    expand

    Alevilerin meydanlara inip taleplerini dile getirmesi, AKP'yi Alevi açılımı konusunda yeniden harekete geçirdi. Alevilerin taleplerini Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ile AKP İstanbul milletvekili Reha Çamuroğlu değerlendiriyor. CNN TÜRK'e açıklama yapan Reha Çamuroğlu ilk etapta cemevlerinin su, elektrik gibi giderlerinin karşılanmasının gündeme gelebileceğini söyledi.

    Obinlerce Alevi Ankara Sıhhiye Meydanı'nda taleplerini dile getirdi. Taleplerin başında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerine ibadethane statüsünün kazandırılması bulunuyordu. 

    Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Diyanet'in kaldırılması talebine karşı çıktı, ancak diğer talepler için "değerlendirilebilir" dedi. Ve yazıcıoğlu ile AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu yeni açılım için çalışma başlattı. 

    Bu çalışma daha önce de başlamıştı. AKP'li Çamuroğlu'na göre o dönem açılan kapatma davası, çalışmanın sonuçlanmasını engelledi. CNN TÜRK'e konuşan Reha Çamuroğlu, yapılanın bir mutfak çalışması olduğunu söyledi. 

    Çamuroğlu, "Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ile bir mutfak çalışması yapıyoruz. Sorunun çözümü için herşeyi değerlendiriyoruz. Ama bazen erken açıklamalar, kamuoyunda yapılan tartışmalar sorunun çözümünü engelliyor. Başbakan sorunun çözümündeki iradesini aynen koruyor" dedi. 

    Çamuroğlu, değerlendirmeye alınan taleplerin başında cemevlerine yasal statü kazandırılmasının geldiğini ancak bununla ilgili Anayasa'dan kaynaklanan bazı sorunlar bulunduğunu belirtti. 

    "Anayasa'daki tekkve ve zaviyelere yönelik düzenleme değişikliğe engel olabilir ya da benzeri hak talepleri gündeme taşınabilir" diyen Çamuroğlu, ilk etapta, cemevlerinin elektrik, su ve görevli  giderlerinin devlet tarafından karşılanmasının gündeme gelebileceğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow