hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Irak'la önemli noktalara gelindi"

    Irakla önemli noktalara gelindi
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Terörle mücadelede komşularla işbirliği, uluslararası işbirliği çok önemli. Irak'la bu konuda çok önemli noktalara gelinmiştir"

    Cumhurbaşkanı Gül, bugün İnönü Üniversitesi'ni ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ile görüştü.

    Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Gül, terör örgütü PKK ile mücadeleye değindi.

    Gül, Ağrı'da bugün meydana gelen çatışmanın hatırlatılması ve "ABD'nin Irak'tan çekilme planı dikkate alındığında, özellikle terörle mücadele açısından Irak'la ilişkilerin şu an ne noktada olduğuna ve gelecekte nasıl seyredeceğine" ilişkin soruyu yanıtladı.

    "Öncelikle şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Alilerine ve Türk milletine baş sağlığı diliyorum" diyen Cumhurbaşkanı, "Terörle mücadelenin uzun soluklu olduğunu ve kararlılıkla sonuna kadar devam ettirileceğini bir kez daha teyit ediyorum. Terörle mücadelede komşularla işbirliği, uluslararası işbirliği çok önemli.Irak'la bu konuda çok önemli noktalara gelinmiştir. Daha önce en üst düzeyde ziyaretler yapılmıştır. Herşey birinci elden konuşulmuştur. Önemli anlaşmalar imzalanmıştır" dedi.

    Gül, "Bugün İçişleri Bakanı, Irak Özel Temsilcimiz bunlarla ilgili zaten Bağdat'ta idiler. Bu işbirliğinin giderek çok daha güçlü hale geleceğine inanıyorum.Aynı şekilde Irak'ın kuzeyinde bildiğiniz gibi yerel, ayrı bir yönetim vardır. Irak Anayasası'nın içerisinde, Irak'ın bütünlüğü içerisinde, bir federal yapı içerisinde, ama orada bir bölgesel yönetim vardır. O bölgesel yönetim de terörle mücadele konusunda üstüne düşenleri yapma zorunluluğunu hissetmeye başlamıştır" diye konuştu.

    Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine, "Bütün bunlar konuşulmaktadır ve onlar da bu terör belasının bir gün kendilerinin başına da bela olacağını hem görmüşlerdir hem de Türkiye ile Irakarasındaki işbirliğinin çok daha gelişmesine terör örgütünün mani olduğunu görmeye başlamışlardır. Bu coğrafyada hepimiz birbirimizin kardeşleriyiz. Irak'taki Kürtler, Türkmenler Türkiye'nin akrabalarıdır. Dolayısıyla herkesin birbirine sevgisi vardır. Terör örgütü bu sevgiye dayalı işbirliğinin daha da gelişmesini önlemektedir. Bunu herkes görmeye başlamıştır. Önümüzdeki dönem deterörle mücadelede yeni bir boyutun ortaya çıkacağına inanıyorum" diye edvam etti.

    "Kaos beklentisi olmayacak"

    Gül, ABD'nin Irak'tan çekilmesinin beklenen bir sonuç olduğunu belirterek, Irak'ın "resmen işgalinin sona ermekte olduğunu" söyledi.

    ABD Irak'tan çekilince birşeyin değişmeyeceğini ifade eden Gül, Irak Merkezi Hükümeti'nin güçsüz olduğu için üzerine düşeni yapamadığını kaydetti.

    Irak Merkezi Hükümeti'nin bu süre içinde kendi güvenlik kuvvetini kurduğunu anlatan Gül, "Amerikan ordusu çekiliyor, bir kargaşa, kaos mu olacak? diye bir beklenti asla söz konusu olmayacaktır" diye konuştu.

    Bu süreçten sonra Türkiye'nin Irak'la ilişkilerinin terörle mücadele, ekonomi ve enerji başta olmak üzere her alanda gelişeceğini vurgulayan Gül, terör örgütünün bunlara engel olmak için son dönemde kaygılandığını ve hareketlenmeye başladığını söyledi.

    Cumhurbaşkanı Gül, "Ama, kendilerine asla fırsat verilmeyecek, sonuna kadar ne pahasına olursa olsun bu mücadele sürecektir" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'ı ziyaretinde Irak'la stratejik işbirliği anlaşması imzalandığını hatırlatan Gül, son dönemde yaşanan gelişmelerin terörle mücadelede önümüzdeki süreçte daha etkili işbirliği yapılacağının göstergesi olduğunu belirtti.

    Gül, Irak'a yapacağı ziyaretin netleşip netleşmediğinin sorulması üzerinede tarih belirleme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow