hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tuncay Güney yurt dışında sorgulanacak

    Tuncay Güney yurt dışında sorgulanacak
    expand

    Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncay Güney hakkındaki soruşturma dosyasının mahkemeye gelmesinin ardından, yurt dışında ifadesinin alınması için hukuki prosedürün başlatılmasına karar verdi.

    "Ergenekon" davasına bakan Mahkeme Heyeti, Tuncay Güney'in soruşturma dosyası mahkemeye geldikten sonra, yurt dışında ifadesinin alınması için hukuki işlem başlatılmasına karar verdi.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen davanın bugünkü duruşmasında, bazı sanıklar ile avukatların talepleri dinlendi.

    Duruşmaya verilen aradan sonra ara kararlarını açıklayan Mahkeme Heyeti, Tuncay Güney hakkında yürütülen soruşturma dosyasının mahkemeye gelmesinin ardından, Güney'in yurt dışında ifadesinin alınması için hukuki işlem başlatılmasına hükmetti. Heyet, bir sonraki duruşmanın yarın saat 09.30'da yapılmasını kararlaştırdı.

    Mahkeme ayrıca daha önce müdahil Şebnem Korur Fincancı ve avukatlarının "sanıklara soru sorulmasına ilişkin kararı" ndan kısmen döndü.

    Mahkeme, Yargıtay kararları ve müdahil Korur Fincancı'nın "kişisel verilerin kaydedilmesi" dışındaki suçlardan doğrudan zarar görmediğinin dikkate alınarak, kendisi ve vekillerinin sanıklara yönelik soru sorma haklarının sınırlandırılmasına hükmetti.

    Mahkeme heyeti ayrıca Danıştay'a yönelik saldırıda hayatını kaybeden Danıştay 2. Dairesi Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in cenaze töreninde meydana geldiği iddia edilen olaylara ilişkin, varsa ceraim evraklarının ve görüntülerin Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden istenmesine karar verdi.

    Kemal Kerinçsiz'in bir başka talebini de değerlendiren Heyet, söz konusu istem doğrultusunda, Ümraniye'de ele geçirilen el bombaları konusunda Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'na yapılan ihbara ilişkin tutanağın ve ilgili belgelerin onaylı suretinin de istenmesine hükmetti.

    Heyet, İstanbul Valiliği Dernekler Masasından da "Milli Güç Birliği" adı altında kurulmuş bir derneğin olup olmadığının, varsa kuruluş tarihi, kurucular ve dernek tüzüğünün istenmesini kararlaştırdı.

    Sevgi Erenol savunmasını yaptı

    Ergenekon davasının bugünkü 28'inci duruşmasında tutuklu sanıklardan Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol savunma yaptı. Erenerol, "Fener Rum Patrikhanesi içimizdeki 'Truva' atıdır" dedi.

    "Ergenekon" davasının tutuklu sanıklarından Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, Fener Rum Patrikhanesi'nin İstanbul dışına çıkartılmasının istendiğini ancak kent içinde bırakıldığını belirterek, "Bugün neden İstanbul'da bırakıldığı daha iyi anlaşılmaktadır. İçimizdeki (Truva Atı)dır" dedi.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki bugünkü duruşmada savunma yapan Erenerol, sözlerine, "Sayın Mahkeme Heyeti, bundan 6 yıl önce sevgili kardeşim, değerli dostum ve mücadele arkadaşım Necip Hablemitoğlu'nu, evinin önünde zalimce katlettiler. Onun pırıl pırıl zekasıyla mücadele edemeyenler, onu katlederek susturdu. Yaşasaydı o da bizimle birlikte burada olacaktı" diyerek başladı.

    Hablemitoğlu'nun öldürüldüğünü söylediği babası 3. Papa Eftim'in, "evlatlarımızı da koruyamıyorsak o zaman neden varız?" dediğini anlatan Erenerol, bu konuşmanın üzerinden 24 saat geçmeden babasının da vefat ettiğini söyledi.

    Sevgi Erenerol, Atatürk ilke ve inkılapları çerçevesinde mücadele etmesi nedeniyle yargılandığını savunarak, kendisi üzerinden Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin yıpratılmaya çalışıldığını iddia etti.

    Davanın hukuki olmaktan çok siyasi amaçlı olduğunu ileri süren Erenerol, "Ergenekon" operasyonu ile Avrupa Birliği yetkililerinin bu operasyon konusundaki açıklamalarını eleştirdi.

    "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan yargılandığını anımsatan Erenerol, "EOKA'da yer alan Hristofyas ve Papadopulos'un, Azerbaycan'ın Hocalı kentindeki katliama karışan Sarkisyan ve Koçaryan'ın, bir zamanlar PKK terör örgütüyle birlikte hareket eden Barzani ve Talabani'nin daha sonradan uluslararası arenada kabul gören devlet adamları" olduklarını ileri sürdü.

    Erenerol, buna karşılık, "Kıbrıs çıkarmasında görev alan ve 'Zafer Tepesi' olarak adı bir tepeye verilen Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in, Ermeni mezalimi konusunda davalar açan avukat Kemal Kerinçsiz'in, PKK ile yıllarca mücadele eden emekli Tuğgerenal Veli Küçük'ün ve kilise terörüne karşı mücadele eden Muammer Karabulut'un" terörist olarak yargılandıklarını savundu.

    Sevgi Erenerol, "Afganistan ve Irak'ta ülkelerini savunanlar nasıl terörist ilan edilip öldürülüyorsa Türkiye'de de tutuklanıyor" dedi. Dünyanın tek bir merkezden yönetilmeye çalışıldığını ve bu konuda Türkiye'nin kilit ülkelerden biri olduğunu savunan Erenerol, bunu gerçekleştirmek isteyen güçlerin 1919'da yaşananları tekrar yaşamayı göze alamadıklarını söyledi.

    Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin kuruluşu, Kurtuluş Savaşı'ndaki tutumu ve dedesi Papa 1. Eftim'in Kurtuluş Savaşı'na ilişkin görüşleri konusunda ayrıntılı açıklamalarda bulunan Erenerol, bu süreç içerisinde Fener Rum Patrikhanesi ile yaşanan anlaşmazlıkları anlattı.

    Lozan'da "bir oldu bitti" ile mübadele konusunun kabul ettirildiğini anlatan Erenerol, mübadele ile Hristiyan Ortodoks Türklerin ülke dışına çıktığını, asıl amacın da bu olduğunu savundu.

    "Fener Rum Patrikhanesi içimizdeki Truva Atı'dır"


    Erenerol, "tehcir"de yine Ermeni denilen, ancak çoğunluğu Türk Hristiyanlardan oluşan nüfusun etkilendiğini ileri sürerek, "İstanbul dışına çıkartılması istenen Fener Rum Patrikhanesi İstanbul'da bırakılmıştır. Bugün neden İstanbul'da bırakıldığı daha iyi anlaşılmaktadır. İçimizdeki 'Truva Atı'dır. Mübadele ve 'tehcirden' bugün Türkiye sorumlu tutulmaktadır. İçimizdeki bir takım kişiler de Ermenilerden özür dileme kampanyası başlatmışlardır. Dedelerinin yaptıklarından dolayı onların Ermenilerden özür dilemeleri normaldir. Ancak Türk milleti hiçbir zaman Ermenilerden özür dilemeyecektir."

    Fener Rum Patrikhanesi'nin, Ortodoks patriklerin İstanbul'da toplanması isteğine 1926'da Lozan Antlaşması çerçevesinde izin verilmediğini belirten Erenerol, 2008'de Ortodoks patriklerin İstanbul'da toplandığını ifade ederek, mahkemeye buna ilişkin bir gazete haberini gösterdi.

    Erenerol, "1926'dan 2008'e değişen nedir. Lozan geçerli değil midir? İşte bu soruların cevabı bizlere kurulan komployu aydınlatacaktır" dedi.

    ''Patrikhane ABD'nin denetiminde'' iddiası

    Fener Rum Patrikhanesi'nin, ABD'nin denetimine girdiğini öne süren Erenerol, patrik Bartholomeos'un da arkasındaki güçlere dayanarak Türkiye Cumhuriyeti'ne kafa tuttuğunu, laik Türkiye'de şeri mahkeme kurduğunu ve ekümenlik iddiasında bulunduğunu öne sürdü.

    Erenerol, bir süre önce Trabzon'da, Bartholomeos'un da katılacağı bir etkinlik düzenlenmesinin planlandığını, bu etkinliğe bir kısım Ortodoksların gemiyle, Rahmi Koç ve Bartholomeos'un da helikopterlerle gideceğini anlatarak, "Gemi Trabzon'a vardığında oradaki milliyetçiler gemidekilerin inmesine izin vermedi. Trabzon'un başı o gün bugündür dertten kurtulmadı. Rahip Santaro cinayeti, Hrant Dink'i öldürenlerin bu kentten çıkması hepsi milli direnci kırmak içindir " diye konuştu.

    Balat'ta Patrikhane'nin kendi çevresindeki 19 evi satın almasının babası Türk Ortodoks Patriği 3. Eftim tarafından kamuoyuna açıklandığını belirten Erenerol, şunları söyledi:

    "Bugün Adalet Bakanı olan, o dönemde Fatih Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Mehmet Ali Şahin'in de katıldığı bir panelde, babam bu konuda açıklamalarda bulundu. Şahin de elindeki tapu kayıtlarını göstererek, bu durumu ortaya koydu. Bunun ardından seçilmiş belediye başkanı olmasına rağmen Şahin, baskılar nedeniyle görevden alındı. Birlikte panel yaptığı kişinin kızını terörist olarak tutuklatmıştır. Bu 180 derecelik dönüşün sebebi nedir?"

    "Fener Rum Patrikhanesi ekümenik unvanını kullanamaz"

    Erenerol, Fener Rum Patrikhanesi'nin, Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin faaliyetlerinden rahatsız olduğunu ve ortadan kalkmasını istediğini savunarak, Bartholomeos'un ekümenik unvanını kullanmasının Hristiyanlık inancı açısından da mümkün olmadığını savundu.

    Babasının ölümüyle Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin faaliyetlerinin sona ereceğini düşünen Fener Rum Patrikhanesi'nin, kardeşi Selçuk Erenerol'un görevi üstlenmesine çok şaşırdığını savunan Sevgi Erenerol, daha sonra yaşanan gelişmelerle kiliselerinin her pazar ayin yapılan, özel günlerde dolup taşan bir yer haline geldiğini söyledi.

    Erenerol, ayinlerinin, toplantılarının, gizli toplantı ve örgüt faaliyeti olarak iddianameye konulduğunu savundu.

    ABD'nin, Fener Rum Patrikhanesi'ne, tüm Ortodoks'ları bağlamayı istediğini savunan Erenerol, bu şekilde Ortodoks aleminin denetim altında tutulmaya çalışıldığını öne sürdü.

    "Üye değilim"

    Sevgi Erenerol, "Ergenekon terör örgütüne üye olmadığını ve bu örgüt hakkında bilgisi bulunmadığını" söyledi.

    Erenerol, Danıştay saldırısından sonra emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in gözaltına alınmasına değinerek, saldırının ardından, yükselen milli duruşun erozyona uğratıldığını ve ulusalcılar ile milliyetçilerin hedef tahtasına konulduğunu savundu.

    "Ekümenik" sıfatının patriklere verilen bir unvan olmadığını ve dinkonseylerinde kullanıldığını belirten Erenerol, "Türkiye'ye biçilen rol önemlidir. Bu coğrafya yeniden inşa edilmek istenmektedir. Eğer patrik (Fener Rum Patriği) ekümenik olursa, Avrasya coğrafyasına yönelik stratejiyi gerçekleştirmede burası 'üs' olarak kabul edilecek, hem Türkiye hem de Ortodoks dünyası kontrol altına alınacaktır" dedi.

    Erenerol, Türk Ortodoks Patrikhanesinin, Fener Rum Patriği'nin ekümenik olmasının önünde engel olduğunu öne sürdü.Kendisinin terör ve teröristlikle hiçbir ilgisi olmadığının,"Ergenekon" operasyonunu gerçekleştirenlerce de bilindiğini söyleyen Erenerol, kendisinin tutuklanmasıyla Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin tasfiye edilmeye çalışıldığını ileri sürdü.

    Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu

    Sevgi Erenerol, savunmasında Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nden bazı bölümler okuyarak, mahkemeye hitaben şunları söyledi:

    "Yaptığım mücadelenin doğru olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Tutuklu olmaktan dolayı asla yakınmıyorum, bunun da mücadelemin bir parçası olduğunu düşünüyorum. Gencecik insanlar şehit olacaklarını bile bile Güneydoğu'da askere gidiyorlar, onların fedakarlığı karşısında söz söylemeye hakkım yok. Onun içinsizden bir talebim olmayacak. Bunca yıllık meslek tecrübenize dayanarak takdirisize bırakıyorum."

    Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Erenerol, toplumun önünde böyle bir suçla karalanmak istenmesinin nedeninin de Türk Ortodoks Patrikhanesininyıpratılmak istenmesi olduğunu savundu.

    Diğer sanıklarla ilişkisi


    Erenerol, tutuklu sanıklardan Oktay Yıldırım ile 2005'de Muzaffer Tekin aracılığıyla tanıştığını, ancak fazla samimiyetleri olmadığını söyledi.

    Diğer sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk ile Ulusal Kanal'daki bir program sayesinde tanıştıklarını anlatan Erenerol, Tekin'i de 2003'deki Kıbrıs Mitingi'nde tanıdığını anlattı.

    Erenerol, Tekin'in çok sevdiği ve saydığı bir kişi olduğunu, tutuklandığında cezaevinde Tekin'in ziyaretine gittiğini belirterek, Tekin'in eşi ile 'kız kardeş gibi' yakın olduğunu ifade etti. Ergün Poyraz'ı ise Necip Hablemitoğlu'nun cenazesinde tanıdığını kaydeden Erenerol, "Aynı zamanda Necip'in bana yadigarıdır, İstanbul'a geldiğinde de evimizde kalır" dedi.

    Doğu Perinçek'i siyasi parti lideri olmasından dolayı tanıdığını ve kendisiyle bazı etkinliklerde karşılaştığını ifade eden Erenerol, "Hiç tanımadığı kişiler ve birkaç aile dostu ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni yıkmaya çalışmak iddiasını hayretle karşıladığını" söyledi.

    Erenerol, "Ergenekon terör örgütüne üye değilim. Bu örgüt hakkında bilgim yoktur" diye konuştu. İddianamede birçok ülkeye seyahat ettiği yönündeki iddianın da doğruolmadığını ifade eden Sevgi Erenerol, yine iddianamede yer verilen, "Sevgi Erenerol'un kilisesinde gizli toplantılar yapılmıştır" suçlamasını kabul etmediğini belirtti.

    Bu ifadenin kasıtlı olarak kullanıldığını, kilisenin kendisine aitolmadığını bildiren Erenerol, buradaki ayinlerin polis tarafından bilindiğini kaydetti.

    Erenerol, duruşma salonunda, kilisedeki ayin sırasında yaptıkları veiçinde başbakan ve bakanlarla ilgili bölümlerin de bulunduğu bir duayı daokuyarak, "İnsanları silahlı isyana böyle mi teşvik ediyorum? Bırakın kiliseleri, camilerde başbakanlarımıza, bakanlarımıza böyle bir dua ediliyormu?" şeklinde konuştu.

    Hiçbir tüzel kişiliği olmayan Fener Rum Patrikhanesi'nin istekleridoğrultusunda kendisi üzerinden Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin yıpratılmayaçalışıldığını savunan Erenerol, "Bunun sadece ekümenikliği yürüten Fener Rum Patrikhanesi'ne hizmet olduğunu" ileri sürdü.

    Ele geçirilen belgeler


    Sevgi Erenerol, kendisinden ele geçirilen "Derin Ergenekon" isimli yazının, yazar olan arkadaşı Burhan Yılmaz'ın kitabının bir taslağı olduğunu ve bu kitabı da mahkemeye sunduğunu dile getirerek, hiçbir terör örgütünün, yapılanmasını kitap olarak bastırmayacağını söyledi.

    Kendisiyle ilgili, "Kişilerin özel bilgilerini kayıt etmek" suçlamasını kabul etmediğini de belirten Erenerol, bu suçlamaya dayanak olan 24 No'lu CD'deki listeyi kendisinin hazırlamadığını bildirdi.

    Söz konusu listenin Selçuk Üniversitesi tarafından basında kullanması için kendisine gönderildiğini ve listedeki kişileri tanımadığını iddia eden Erenerol, "Ergenekon Lobi Belgesi"ni de internetten aldığını ve bu konudaki internet çıktısı yüzünden de tutuklandığını öne sürdü.

    Erenerol, iddianamede kendisiyle ilgili "Örnek Türk Kızı" tanımına da değinerek, "Böyle bir tanım benim için şeref, onurdur. Düşmanınızın gözünde böyle görünüyorsanız, başarılısınız. Papa Eftim'in torununa bu yakışır" dedi.

    Ümraniye'de bulunan patlayıcılar, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik bombalı saldırı olaylarıyla nasıl ilişkilendirildiğini anlayamadığını da ifade eden Erenerol, bunun, 'Bir ineğin dağa kaçması hikayesi'gibi hayretler uyandırıcı ve mantıksız olduğunu savundu.

    Erenerol, kurucusu olduğu "Büyük Güç Birliği" ve "Ayasofya" derneklerinin de yasal olduğunu söyledi.

    Erenerol'a çapraz sorgu

    Duruşmada savunmasının alınmasının ardından çapraz sorgusuna geçilen Erenerol'a, avukatı Mehmet Kozan tarafından "orduya sızmak için girişimde bulunup bulunmadığı" soruldu.

    Bunun üzerine Erenerol, "Ordu benim ordum. Niye sızmak isteyeyim? Orduyla görüşmek istesem her vatandaş gibi talepte bulunurum. Kabul edilirse görüşürüm" dedi.

    Erenerol, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorusu üzerine de sanıklardan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Prof. Dr. Emin Gürses ile Çağlayan'daki Kıbrıs Mitingi'nde tanışmış olabileceğini söyledi.

    Gürses'in bir ifadesinde, kilisedeki gizli bir toplantıdan bahsettiğini belirten Pekgüzel, Erenerol'a, gizli toplantıdan neyin kastedilmiş olabileceğini sordu.

    Erenerol da "Emin Gürses üniversitede çalışması olmadığı zamanlarda kilisemizdeki bayram veya yıl dönümü toplantılarına katılmayı arzulardı. Kendisinin de bulunduğu bir yemekte Kırım Meclis Başkanı Mustafa Cemiloğlu babam ile görüşmek için patrikhaneye geldi. Yemeğin sonunda olduğumuz için babam, Cemiloğlu'nu orada karşılamayı uygun bulmadı ve ofisinde görüşmek istedi. Gürses'in bahsettiği toplantı bu toplantı olmalı" diye konuştu.

    Pekgüzel, Erenerol'a, davanın tutuksuz sanıklarından İhsan Göktaş ile "Yavuz Kara" diye jandarmada görevli biri tarafından tanıştırıldığının söylendiğini hatırlatarak, Kara'yı tanıyıp tanımadığını sordu.

    Erenerol da Kara'yı tanımadığını, ancak telefonla arayan Göktaş'ın, "Scientology" tarikatının Türkiye'deki faaliyetleriyle ilgili televizyon programı yapmayı teklif ettiğini anlattı.

    Sorular üzerine Erenerol, devam eden soruşturmanın şüphelilerinden Neriman Aydın'ı 2-3 yıldır tanıdığını, herhangi bir gizli toplantı yapmadıklarını, Ankara'ya gittiğinde Aydın ile zaman zaman görüştüğünü anlattı.

    Tuzla'da eşi Sibel Güven ile öldürülen emekli Binbaşı İhsan Güven'i nereden tanıdığı sorulan Erenerol, babasının patrik olduğu dönemde kendisine bir faks çeken Güven'i bu vesileyle tanıdığını kaydetti.

    Savcı Pekgüzel, Erenerol'a, "Ele geçirilen 'Kemalist hareket İstanbul 2000' isimli belgede kısa zamanda Kemalist örgüt kurulması ve başına bir kadın getirilmesi yönünde bilgiler bulunuyor. Görünen yönetim dışında bir de görünmeyen 5 kişilik komitenin oluşturulmasından bahsediliyor. Sizde bulunan belgelerin Kemalist teşkilatla bir ilgisi var mı?" sorusunu yöneltti.

    Bu sırada araya girerek soruya tepki gösteren Erenerol'un avukatı Nevzat Erdemir, "Mustafa Kemal'e saygılı olmaya davet ediyorum" dedi. Erenerol da "Bana bilgisayarla ilgili soru sormayın. Çünkü bilgisayar kullanmıyorum. Bilgisayar kullanmayı bilmiyorum. Yazılarımı da bilgisayarda yazmıyorum" diye konuştu.

    Eruygur'u tanıyor musun?

    Diğer savcı Nihat Taşkın'ın, "emekli Orgeneral Şener Eruygur'u tanıyıp tanımadığını ve ne şekilde bir bağlantısı olduğunu" sorması üzerine Erenerol, "Kendisini tanırım. Jandarma Genel Komutanlığı yapmıştır. Değerli bir insandır. Daha sonra Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanlığı yapmıştır" dedi.

    Taşkın'ın, "Sadece bu kadar mı tanıyorsunuz?" sorusuna da Erenerol, "Evet" diye yanıt verdi.

    Erenerol, bir soru üzerine, Semih Tufan Gülaltay'ı da iki etkinlik sırasında gördüğünü kaydetti.

    Taşkın'ın, "Bir telefon konuşmasında kilisedeki etkinliklerin kameraya çekilmesini istemediğinizi belirtiyorsunuz. Kameraya çekilmesi sizi neden rahatsız ediyor?" şeklindeki sorusu üzerine Erenerol'un avukatı Mehmet Kozan, "Sizi neden rahatsız ediyor o zaman" diye müdahalede bulundu.

    Taşkın, bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'den kendisine müdahale edilmesinin engellenmesini istedi.

    Erenerol, başka sorular üzerine de eski milletvekili Turhan Çömez ile bir kez görüştüğünü, Sinan Aygün'ü ATO Başkanı olarak tanıdığını ve birkaç kez aynı etkinlikte bulunduklarını da kaydetti.

    Kerinçsiz'den sorular

    Tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz'in, "Benim size karşı saygılı konuşmam, iddianamede sizin örgütün yöneticisi olduğunuz ve hiyerarşik bir yapı olduğuna dair delil olarak gösterilmiştir. Size karşı saygılı konuşmamın sebebini açıklar mısınız?" sorusu üzerine Erenerol, "Ben bir bayanım ve Kemal Kerinçsiz'den en az 7 yaş büyüğüm. Bana hürmetkar davranması, Türk örf ve adetlerine uygundur. Ancak cemaat ilişkilerinde kadın ikinci planda olduğundan Kerinçsiz'in böyle davranması örgütsel ilişki olarak değerlendirilmiştir" diye konuştu.

    Kerinçsiz'in, "Orhan Pamuk ve Hrant Dink'in yargılandığı davalara müdahil olarak katılmak isteyip istemediğini, bunun sözde örgüt tarafından verilen bir talimat olup olmadığını" sorması üzerine de Erenerol, "bu katılma
    talebinin her Türk vatandaşının bireysel yapması gereken bir şey olduğunu ve bu konuda duyarlı olunmadığı için bugünlere gelindiğini" söyledi.

    Kemal Kerinçsiz'in "katılma talebine ilişkin amacını" sorması üzerine Erenerol, "Türk milletine hakaret etmeye kimsenin hakkı yoktur. Hele Türkiye'de, içimizde yaşayan birinin hiç hakkı yoktur" dedi.

    Kerinçsiz'in "Danıştay saldırısının ardından Ankara'da düzenlenen ve bazı bakanların da katıldığı cenaze törenine gidip gitmediğini" sorduğu Erenerol, "Necip Hablemitoğlu'nun dışında Ankara'da törene katılmadım" diye konuştu.

    Erenerol, Kerinçsiz'in, söz konusu cenaze törenine katılmanın iddianamede halkı isyana teşvik olarak gösterildiğini belirtip soruyu yinelemesi üzerine de "Asla bu törene katılmadım" dedi.

    Başkan Şengün'ün, "Bir Danıştay üyesi öldürülmüş. Bir cenaze törenine katılabilirsiniz. 'Asla' demenize gerek yok" şeklindeki sözleri üzerine Erenerol, "Bunun iddianamede suç unsuru gösterilmesi nedeniyle 'asla' tabirini
    kullandım. Yoksa Danıştay saldırısı konusunda ilk beyanatı veren kişiyim" diye konuştu.

    Üye Hakim Hasan Hüseyin Özese'nin, "Patrikhanedeki toplantıların masrafının nasıl karşılandığını" sorması üzerine Erenerol, "Patrikhanenin vakfı vardır, ama yemekleri kız kardeşim ile ben pişiriyorum" yanıtını verdi.

    "Bu toplantılardan ne amaçladıklarının" sorulması üzerine Erenerol, "Orada bir sevgi yumağı oluşturulması ve gittikçe büyümesini istedim. Sanırım da başarılı oluyordu. Gün geçtikçe gelenlerin sayısı artıyordu" dedi.

    Üzeyir Garih cinayeti

    Diğer sanıklardan Ümit Sayın, hakkında iş adamı Üzeyir Garih cinayetiyle ilgili bazı haberlerin yayımlandığını belirterek, söz konusu davanın hükümlüsü Yener Yermez ile 2001'de Adli Tıp Kurumunda görüştüğü iddiasının doğru olmadığını, o tarihte ABD'de bulunduğunu ve Üzeyir Garih'i de Yener Yermez'i de tanımadığını söyledi.

    Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, bir gazetede Hasdal Kışlasında görev yaptığına dair yazılar yayımlandığını ifade ederek, Sakarya'da görevliyken izne çıktığını ve izinli olduğu dönemde de Hasdal Kışlasına tayini çıktığını anlattı.

    Sadece dosyasının Hasdal Kışlasına gittiğini belirten Karadağ, "Burada 16 gün değil, 16 saniye bile görev yapmadım. İzinden dönünce de Harp Akademilerinde göreve başladım" dedi.

    Veli Küçük: "Oturup ağlarım"

    Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, aleyhinde basında çıkan yazılardan şikayetçi olmadığını belirterek, "Eğer o malum basın beni överse, vatanıma ne ihanet ettim diye oturur ağlarım" dedi.

    Sami Hoştan, aleyhinde bir gazetede haberler yapıldığını anlatarak, haberi yapan kişiye hakaret etti. Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün "O kelimeler buraya ait değil, hiçbirimize ait değil" diye konuştu.

    Tutuklu sanıklardan Vedat Yenerer'in avukatı Vural Ergül, gazeteci Şaban Aslan'ın kitabında eski milletvekili Turhan Çömez ile Güler Kömürcü Öztürk'ün yan yana olduğu fotoğrafın "jpeg" formatında yer aldığını, ancak bu fotoğrafın dosyada başka bir formatta olduğunu söyledi.

    Bunun üzerine söz alan tutuklu sanıklardan Öztürk, bu fotoğrafın, Çömez milletvekili iken kendi arabasında çekildiğini kaydederek, "Kişiler kendi oyunlarını oynarken benim özel hayatımı malzeme yapmasınlar" dedi.

    Duruşmadan...

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda görülen davanın bugün yapılan duruşmasına, Mete Yalazangil, Selim Akkurt, Hayrettin Ertekin, Hüseyin Görüm ve Erkut Ersoy dışındaki 39 tutuklu sanık katıldı.

    Tutuksuz sanıklardan Güler Kömürcü Öztürk de duruşmada hazır bulundu.

    Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, daha sonra tutuklu sanıklardan Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol'a savunmasını yapması için söz verdi.

    Erenerol, iddianamede, "silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek", "T.C. Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik" ve "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek"le suçlanıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow