hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan'dan Erzurum'a hava kirliliği savunması

    Bakandan Erzuruma hava kirliliği savunması
    expand

    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Erzurum'daki hava kirliliği iddialarına yanıt verdi: "Hava kirliliğinin yoğun yaşandığı iddia edilen Erzurum'da da kirlilik değerleri standardı aşmıyor. Erzurum iyi durumda."

    Bakan Eroğlu, Ankara ve İstanbul'da da hava kirliliğinden kaynaklanan bir rahatsızlık nedeniyle hastanelere başvuru bulunmadığını söyledi.

    Eroğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) ağaçlandırılmasına yönelik protokol imzaladı.

    AOÇ'deki Atatürk Evi'nde gerçekleşen imza töreni öncesinde AOÇ Merkez Lokantası'nda düzenlenen basın toplantısında, bakanlığın ağaçlandırmaya yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Eroğlu, hedeflenenin üzerine çıktıklarını ifade etti.

    .Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, bir gazetecinin, "Son günlerde hava kirliliğine ilişkin tartışmalar var. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine 81 ilde hava kirliliğinin izlenmesi için111 otomatik ölçüm cihazı bulunduğunu belirtti.

    Hava kalitesi ölçümleriyle ilgili Ankara'nın Sıhhiye bölgesinde bir sorun yaşandığını anımsatan Eroğlu, "Sıhhiye'de, Sağlık Bakanlığı'nın ölçüm cihazı aniden arızalandı. Hava ölçüm değerini olandan 100 kat fazla gösterdi. Biz bunu araştırdık, bu değerin hatalı olduğunu belirledik. Bütün ölçümlerin standart değer olan 300 mikrogram/metreküpün altında olduğunu gördük. Sonuçta, bu cihazın kalibrasyonunun olmadığını ve sağlıklı ölçümler elde edilemediğini tespit ettik. Sağlık Bakanı ile görüştük, cihazların bize devrini istedik. O da konuya sıcak baktı. Yakın zamanda farklı kurumların elindeki tüm cihazlar bakanlığımıza devredilecek" dedi.

    "Ankara'nın başka yerlerinde de ölçümler yaptık. Mesela Demetevler... Orada hava kirliliği, standartların çok çok altında" diyen Bakan Eroğlu, "Konu istismar edilmesin. Lütfen bir şey yapılmadan önce bize danışılsın. Aksi halde yanlışlıklar oluyor" ifadesini kullandı.

    Hava kirlilik değerlerinin, standart değere yakın ya da üzerinde gerçekleştiği illerin de bulunduğunu anlatan Eroğlu, "Mesela, Kahramanmaraş'ta standart değerlerin üzerine çıktığı günler olmuş. Ama sonradan normale dönmüş. Hava kirliliğinin yoğun yaşandığı iddia edilen Erzurum'da da kirlilik değerleri standardı aşmıyor. Erzurum iyi durumda. Ankara ve İstanbul'da hava kirliliğinden kaynaklanan bir rahatsızlık nedeniyle hastanelere başvuru bulunmuyor. Ülkeninher tarafında dağıtılan kömürlerin kalitesinin takip edilmesini sağlamak için genelge yayımladık. Şu anda ülke genelinde önemli bir hava kirliliği yok" diye konuştu.

    "Ankara'daki kömürler standartlara uygun"


    Eroğlu, "Ankara Büyükşehir Belediyesinin dağıttığı kömürlerin havakirliliğine neden olduğu yönünde iddialar" bulunduğunun anımsatılması üzerine de "Bu kömür yıllardır dağıtılıyor. Bu yıl seçim olduğu için çok konuşuluyor herhalde. Kaldı ki biz kömürün kalitesini tetkik ediyoruz. Standartlara uygun çıktı" dedi.

    Bir gazetecinin, "Hasankeyf'teki Ilısu Barajı'nın yapımını üstlenen uluslararası konsorsiyumdan Almanya'nın çekilmek istendiği yönünde iddialar bulunduğunu" belirtmesi üzerine Eroğlu, Türkiye'nin bu barajı tek başına bitirebilecek gücü olduğunu söyledi.

    Eroğlu, "Almanların çekildiği konusunda elimize ulaşan resmi bir bilgiyok. Biz burayı gerekli gördüğümüz için yapıyoruz. Birileri istedi diye bu işe girmedik" diye konuştu.

    Melih Gökçek'in durumu


    Gazeteciler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e de yaklaşan yerel seçimlere ilişkin sorular yöneltti. Bir gazetecinin, "Melih Gökçek'in adaylığı konusunda parti içinde farklı görüşler olduğu söyleniyor. Böyle bir şey var mı?" sorusu üzerine Eker, "AK Parti, Türkiye'nin en üst düzeyde kurumsallaşmış siyasi partisidir. Dolayısıyla kuralları ve ilkeleri var. Bu kurallar ve ilkeler adayların belirlenme şekillerini ortaya koyuyor. Buna göre gerekli çalışmalar yapılıyor. Sadece Ankara değil, başkan adayı belirlenemeyen diğer iller için de aynı çalışma yapılıyor. Adayı belli olan iller zaten açıklanıyor" karşılığını verdi.

    Eker, "Sizin adınız da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için geçiyor. Doğru mu?" sorusunu da "Öyle bir şey yok" diye anıtladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow