hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bağdat Köşkü ve Matbaa-ı Amire restore edildi

    Bağdat Köşkü ve Matbaa-ı Amire restore edildi
    expand

    İstanbul İl Özel İdaresi, Topkapı Sarayı'ndaki "Bağdat Köşkü" ile Osmanlı'nın ilk matbaası "Matbaa-ı Amire"yi restore ettirerek, kültür turizmine kazandırdı.

    Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Topkapı Sarayı'nın tamamının kültür hayatına kazandırılması için çeşitli proje çalışmaları yürüten İstanbul İl Özel İdaresi, son olarak saray içinde 2 ayrı bölümün restorasyonunu daha tamamladı.

    Bu kapsamda, 4'üncü Murat'ın Bağdat seferi sırasında başlanan ve 1639 yılında yapımı tamamlanan "Bağdat Köşkü", 1 milyon 387 bin YTL harcanarak yeniden restore edildi.

    Köşk, günlük saray yaşamında padişahın dinlenme mekanı olduğu gibi önemli tarihi olaylara da sahne oldu. Bağdat Köşkü, 1'inci Abdülhamit (1774-1789) ve 3'üncü Selim (1789-1807) dönemlerinde de Has Odalar Kütüphanesi olarak kullanıldı.

    Köşkte yürütülen çalışmalar kapsamında, dış ve iç cephe kaplamalarını oluşturan çinilerin temizliği, restorasyon ve konservasyonu, alçı tepe pencerelerinin onarım ve temizliği, mermer yüzeylerin temizliği, saçaklarda gerekli yerlerde ahşap onarımlar ve tüm saçaklarda yağlı boya imalatları, taş döşemelerde temizlik, tümleme ve onarım yapıldı.

    Topkapı Sarayı içinde restorasyonu tamamlanan diğer proje ise "Matbaa-ı Amire" binalarının, Topkapı Sarayı Müzesi geçici depoları olarak düzenlenmesi ve onarılması oldu.

    İl Özel İdaresi'nin 2 milyon 156 bin YTL harcayarak gerçekleştirdiği restorasyon ve onarım kapsamında, Osmanlı'nın ilk matbaası olan bu alan, sarayın depolarında duran tarihi eserlerin burada sergilenmesi için özel olarak dizayn edildi.

    İstanbul İl Özel İdaresi, bu projelerle eski ihtişamına kavuşturduğu Topkapı Sarayı'nın bu önemli bölümlerini, İstanbul'un ve dünyanın kültür hayatına kazandırmış oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow