hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamas yetkilisi Nizar Rayyan öldürüldü

    Hamas yetkilisi Nizar Rayyan öldürüldü
    expand

    Hamas'ın önde gelen siyasi liderlerinden Nizar Rayan, İsrail Hava Kuvvetleri'nin evine düzenlediği füze saldırısında öldü. Saldırıda Rayan ve eşlerinden biri dahil 10 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

    Hamas'ın El Aksa radyosu da Rayan'ın öldüğünü doğruladı. Radyonun verdiği bilgiye göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampının ortasındaki El Hulafe camisi yakınındaki 4 katlı ev, füze saldırısında yerle bir oldu.

    Evde ölenlerin çoğunluğunun, yaşları 5 ile 10 arasında değişen çocuklar olduğu da belirtiliyor.

    50'li yaşlarındaki Rayan, Hamas'ın siyasi kanadının radikal ve önde gelen liderlerinden biriydi. Rayan, Hamas'ın İslam Üniversitesinde de şeriat dersleri veriyordu.

    Rayan'ın kardeşi de 2005 yılı eylülünde, Hamas'ın düzenlediği bir gösteri sırasında meydana gelen patlamada ölmüştü.

    İsrail ordusu, sabah saatlerinde de Gazze Şeridi'ndeki Hamas'a yakın Halk Direniş Komitesinin askeri kanadı Nasır Selahaddin Tugayları liderlerinden Muhammed Fuad Barud'un yine Cebaliye'deki, bir diğer lider Ebu Musa Addiri'nin Gazze kentinin Sabra mahallesindeki ve yine Hamas liderlerinden Tevfik Ebu Ras'ın El Nuseyrat mülteci kampındaki evlerine de hava saldırıları düzenledi.

    Bu saldırılarda çok sayıda kişinin yaralandığı bildiriliyor.

    Gazze'deki acil servis ve ambulans hizmetleri başkanı Muaviye Hasaneyn'in verdiği bilgiye göre İsrail'in altı gündür süren hava saldırılarında ölü sayısı en az 417'ye yükselirken, 2000 dolayında kişi de yaralandı.

    Yaralılardan 250'sinin durumunun çok ciddi olduğu belirtiliyor.

    İsrail, Hamas'a ait hükümet binalarına yönelik hava saldırılarını gece de sürdürdü. Bombalanan binalar arasında Hamas'a ait eğitim ve ulaştırma bakanlıklarıyla, Filistin Parlamentosu bulunuyor.

    Hamas liderlerinden İsmail Haniye, ateşkes için İsrail saldırılarının durması gerektiğini söyledi.

    İsrail güvenlik kabinesi ise ateşkes çağrılarını reddetti. Operasyona devam kararı alan İsrail'in Gazze sınırına asker yığdığı bildirildi. Başbakan Ehud Olmert , "İsrail'in güneyinin güvenliğiyle ilgili endişelerimiz giderilirse ateşkesi düşünebiliriz" dedi.

    Bush-Olmert görüşmesi

    ABD Başkanı George Bush da Olmert ile telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Olmert Bush'a sivil kayıpların önüne geçmek konusunda güvence verdi. Ateşkesin olması için öncelikli olarak Hamas'ın roket fırlatmayı durdurması gerektiği açıklandı.

    Birleşmiş Milletler, saldırılarda ölen 400 civarında kişinin 4'te 1'inin sivil olduğunu duyurdu.

    Hastane kaynaklarına göre, ölenlerin 42'si çocuk.

    Olmert: "Uzun süreli bir operasyon düşünmüyoruz"

    İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze Şeridi'ndeki hava taarruzlarının 6. gününde, "Gazze Şeridi'ne uzun süreli bir operasyon düşünmediklerini" söyledi.

    Olmert, Filistinli militanların Grad füzeleriyle vurduğu, Gazze'ye yaklaşık 40 km uzaklıktaki Ber Şeva'ya yaptığı ziyaret sırasında, "Bu koşullar altında yaşamanın imkansız olduğu açıktır" derken, "Yüz binlerce insanın korku, endişe ve sıkıntı içinde uyuyup kalktığı gerçeği içimize sinmedi. Güneydeki yerleşimlerin huzura kavuşması için harekete geçeceğiz" diye konuştu.

    Gazze'de yaşayan insanlara savaş açmadıklarını, Hamas'a karşı savaştıklarını söyleyen İsrail Başbakanı, "Hamas bizim hayatımızı zora sokuyor, ama ondan da fazla kendi halkının hayatını" diye konuştu.

    Operasyonun hedefine bir an önce ulaşacağından umutlu olduğunu söyleyen Olmert, "Uzayıp giden bir savaş istemiyoruz. Bizim isteğimiz kendi çocuklarımızın çığlık çığlığa gelen roketlerden kaçmak zorunda kalmadan güvenlik içinde büyümeleridir" dedi.

    Olmert, kendisiyle Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni arasında görüş ayrılıkları bulunduğu iddialarını da yalanladı ve "Tamamen uyum içinde çalışan bir hükümet var. Seçim dönemi politikalarının kararlarda etkili olmalarına izin vermem" dedi.

    Öte yandan, İsrail ordusunun da kısa süreli, ama büyük çaplı bir kara operasyonundan yana olduğu belirtiliyor.

    Gazze Şeridi'ni çevreleyen sınırdaki İsrail ordu birliklerinin hareketliliği sürerken, son iki gündür ordunun Güney Komutanlığında askeri brifinglerin devam ettiği, subayların harekatla ilgili talimatları aldıkları kaydediliyor.

    Genelkurmay Başkanlığ'ının Hamas'ı uzun dönemli bir ateşkese zorlayacak yoğun bir baskı kurulmasının gerekliliğine inandığı ifade ediliyor.

    Livni: "Zamanı gelince operasyonlar durur"

    İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ise Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya geldi. Paris'teki Elysee Sarayı'ndaki görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Livni, "İsrail'in, Gazze Şeridi'ne yönelik askeri operasyonlarını durdurmaya, zamanı geldiğine karar vereceğini" belirtti.

    Livni, "Operasyonda hedeflere ulaşıldığına ilişkin karar, yaptığımız günlük değerlendirmelere göre verilecek" diyerek, "Zamanı geldiğinde kararımızı vereceğiz" diye konuştu.

    İsrail'in bombardımanının Hamas'a zarar verdiğini ve Hamas tehdit olmaktan çıkana dek saldırıların devam edeceğini belirten Livni, ateşkesin Hamas'ın İsrail'in güneyine roket atmayı durdurmasına bağlı olabileceğini kaydetti.

    BM Konseyi'nin toplantısından sonuç çıkmadı

    Bu arada, BM Güvenlik Konseyi Gazze'deki durumu görüşmek amacıyla acil toplandı, ancak toplantıdan bir sonuç alınamadı.

    BM'deki Arap ülkelerinin temsilcilerinin isteği üzerine yılbaşı gecesi acil toplanan Konseyde, Arap Birliği ülkeleri adına Libya tarafından sunulan karar tasarısı görüşüldü.

    Karar tasarısında İsrail'in kınanması öngörülüyor ve Gazze'deki askeri operasyonlarını derhal durdurması isteniyordu.

    Ancak karar tasarısı, Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarından sözetmediği, bu yüzden de "dengesiz" ve "tek taraflı" olduğu gerekçesiyle ABD tarafından derhal reddedildi.

    ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, ABD'nin İsrail ile Hamas arasında ateşkesin sağlanması amacıyla yoğun çaba sarf ettiğini, ancak Hamas'ın roket saldırılarını durdurma niyeti olduğu yönünde bir kanıt göremediklerini söyledi.

    Konsey geçen pazar günü Gazze'deki saldırılardan derin endişe duyduğunu belirten ve İsrail ile Filistinlileri şiddete son vermeye çağıran bir açıklama kabul etmişti.

    Ancak bu tür açıklamalar Konsey tarafından alınan kararların aksine bağlayıcı nitelik taşımıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow