hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere'de ırkçılık soruşturması

    İngilterede ırkçılık soruşturması
    expand

    İngiltere'nin başkenti Londra'da Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik ırkçılık suçlamalarıyla ilgili olarak, Türk kökenli Belediye Başkanı Boris Johnson'ın emriyle bir soruşturma başlatıldı.

    Başkan Johnson tarafından, "Irk ve Din Değerlendirmesi" adıyla oluşturulan komisyonun yürüteceği soruşturma, polisle ilgili bir dizi ırkçılık suçlamasını mercek altına alacak.

    Soruşturmada çeşitli etnik gruplara mensup polis memurlarının, kamuya açık ve gizli oturumlarda ırkçı yaklaşımlarla ilgili deneyimleri konusunda komisyona ifade vereceği belirtiliyor.

    Bu arada soruşturma kapsamında, kendi döneminde yapılan ırkçı uygulamalarla ilgili suçlamaların dolaylı hedefi durumunda bulunan Londra Emniyet Müdürlüğü'nün eski başkanı Sir Ian Blair'in de komisyona bilgi vermek üzere davet edilebileceği kaydedildi.

    Blair'in sağ kolu olarak görev yapan, Emniyet Müdür Yardımcılığı ve Müslüman Polis Birliği'nin başkanlığını da yürütmüş olan Tarık Gaffur'un özel bir oturumda, özellikle yardımcılığını yaptığı Sir Ian Blair ile ilgili olarak ortaya koyduğu ırkçılık suçlamalarına ilişkin soruları yanıtlayacağı açıklandı.

    Gaffur, Blair'i ırkçı uygulamalarla ilgili suçlamış, daha sonra suçlamalarını geri çekmiş ve istifa etmişti. Emniyet teşkilatı mensubu siyahların oluşturduğu Metropolitan Black Police Association (MBPA) adıyla faaliyet gösteren meslek örgütünün yönetici ve üyelerinin Emniyet Müdürlüğü'ndeki ırkçı uygulamalarla ilgili olarak vereceği bilgi ve ortaya koyacakları suçlamaların, soruşturmanın gidişatında önemli rol oynaması da bekleniyor.

    Müfettiş Cindy Butts'ın yürüteceği soruşturmanın ne kadar süreceği henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Butts, Londra Emniyet Müdürlüğü'nün etnik gruplara geçen 10 yılda bünyesinde çok büyük yer verdiğini belirtirken, "Ancak bu konuda alınacak daha çok yolumuz var. Bu soruşturmayla siyah ve diğeretnik gruplara mensup polis memurlarının sorunlarını ve karşılaştıkları ırkçı yaklaşımları belirleyip, bunlara karşı uygulanabilir çözümler yaratmaya çalışacağız" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow