hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Rasmussen'e olumsuz bakıyorum"

    Erdoğan: Rasmussene olumsuz bakıyorum
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği adaylığına olumsuz baktığını açıkladı. Rasmussen, adaylığını bugün resmen açıklamıştı.

    G-20 zirvesi için bulunduğu İngiltere'nin başkenti Londra'da Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House'da "Küresel Kriz ve Türkiye'nin Rolü" konulu bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Danimarka Başbakanı'nın NATO Genel Sekreterliği adaylığına sıcak bakmamasının nedenini ROJ TV yayınları ve karikatür krizi sırasında Rasmussen'in takındığı tavra bağladı.

    Başbakan Erdoğan, "ROJ TV'nin yayınlarını durdurun dedim, durdurmadı. Karikatür krizi sırasında büyükelçileri davet edip toplantı yapın dedim, yapmadı" dedi.

    GAZZE OLAYLARI
    - İsrail - Suriye görüşmelerinde talep üzerine sorunun çözümü için devreye girdik, arabulucu olduk. 5. raunda geldik. Ancak o hafta sonu Gazze olayları patlak verdi, film oarada koptu.
    - Bize talep gelir mi, gelmez mi bilemem ama gelirse biz arabulucu oluruz. Ama durumdan vazife çıkaran olmayız.

    ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLER
    -Ermeni diasporasının yıllardır sürdürdüğü 'sözde Ermeni soykırımı' çalışması var. Olmayan birşeyi kabul etmemiz mümkün değil. Biz konunun tarihçilere bırakılmasını önerdik. Koçaryan'a 2005'te mektup gönderdim, tarihçiler rapor hazırlasın, siyasiler değenlendirsin diye. Ancak mektubuma cevap alamadım.
    - Türkiye-Ermenistan milli maçı nedeniyle yeni bir süreç başladı aramızda. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ermeni lider Serj Sarkistan bir araya geldi. Daha sonra New York'ta görüştüler. Ben de Sarkisyan'la Davos'ta bir araya geldim. Derdimiz çözüm bulmak ama bu çözümün ilintili olduğu yerler var.
    - Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorunu çözümü kavuşmadıktan sonra bizim sağlıklı bir karar vermemiz söz konusu değil. ABD-Rusya-Fransa'nın Dağlık Karabağ sorununu çözmeleri lazım. Görüşmelerimizi yapıyoruz. Taraflar birbiriyle diyalog kurmalı. Rusya Gürcistan'la sıkıntı yaşıyor. Biz nasıl Ermenistan'la bir araya geleceksek, Rusya da Gürcistan'la bir araya gelecek. Biz barışın olduğu bir dünya istiyoruz.

    IRAK
    - Irak'ta ırk ya da mezbehe dayanan bir yaklaşıma karşıyız.
    -Iraklı olmak ortak payda olmalı.
    - Siz kalkar Kürt devleti kurarsanız, birileri Şia ve Arap devleti kurar ve bu Irak'ı 3'e böler ve Irak'ı iç savaşa götürür. Çünkü Irak'ın yeraltı zenginliklerini kaptırmayacaktır kimse.
    - Irak'ın yeraltı zenginlikleri tüm Irak halkının malıdır.
    - Bunlar bizim fikrimiz. Kararlar Irak'ındır.
    - Biz Irak ile akrabayız. Orası mutlu olunca biz de mutlu oluruz. Oranın canı yanarsa bizim de canımız yanar.
    - Irak'ın altyapısı çökmüş durumda. Milli Savunma Bakanlığı binası yıkılmış bir durumda. Irak, bu bakanlığı yapamayan bir devlet durumunda. İnanacağınız, güvenebileceğiniz bir duruma kavuşmuş değil; ancak mesafe alınıyor. Umarız bu süreç hızlanır, eski günlerine döner Irak.

    SEÇİM SONUÇLARI
    - Millet hem iktidara hem muhalefete mesaj verdi bu seçimlerde. Halk bize kendinizi gözden geçirin mesajı verdi.
    - Halk reformlara devam demiş, küresel krize karşı alınan tedbirleri onaylamıştır.
    - Halk krize karşı uyguladığımız tedbirleri onayladı

    KÜRESEL KRİZ
    - Türkiye de krizden etkilendi
    - Tedbirler büyümeyi de etkileyecek
    - IMF'nin kaynakları artırılmalı
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow