hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tartışmalı evlilik yasası Afgan kadınları böldü

    Tartışmalı evlilik yasası Afgan kadınları böldü
    expand

    Afganistan'da tartışmalı evlilik yasası Afgan kadınları ikiye böldü. Bazı Afgan kadınlar evlilik içi tecavüzü meşrulaştırdığı gerekçesiyle yasayı protesto etti. Bazıları da yasa gücünü İslam'dan alıyor diyerek yasaya destek verdi. Hatta haber ajansları göstericilerin birbirlerine taş attıklarını duyurdu.

    Afganistan'da Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin imzaladığı tartışmalı evlilik yasası, Afgan kadınları karşı karşıya getirdi. Yasa karşıtı ve yandaşı kadınlar sokağa döküldü.

    Kimileri "yasa kadının özel yaşam alanına tecavüz" dedi, kimileri de yasaya destek verdi.

    Erkeklerin de katıldığı yasa yandaşı gösterilerde zaman zaman tansiyon da yükseldi. Hatta haber ajansları göstericilerin birbirlerine taş attıklarını duyurdu.

    Peki uluslararası toplumun tepkisini çeken bu tartışmalı evlilik yasası ne?

    Yasa, "erkek eşinden dört günde bir cinsel ilişki talebinde bulunabilir" diyor. Aynı zamanda kadının ne zaman yalnız dışarı çıkabileceğini de belirliyor.

    Kadın hakları örgütlerine göre bu, "evlilik içi tecavüzü" meşru kılıyor. Tartışmalı yasa şimdi Afgan Adalet Bakanlığı'nca inceleniyor.

    Devlet Başkanı Karzai "Yasa mevcut şekliyle uygulanmayacak" diyor.

    Ona göre gündemdeki tartışmalar da yasanın yanlış yorumlanmasından kaynaklanıyor.

    Ülkenin neredeyse yüzde 20'sini oluşturan Şii nüfusu kapsayan yasa, Taliban benzeri baskı unsuru içerdiğinden tepki topluyor.

    Karzai'nin yasayı onaylamasının ardında da, ağustos ayında yapılacak seçimlerde bu Şii nüfusun desteğini alma çabasının yattığı konuşuluyor.

    Taliban rejiminin devrilmesinden bu yana Afgan kadınlar görece daha iyi koşullara sahip. Parlamentoda 351 vekilin 89'u kadın.

    Ama Afgan kadınlarının önünde şeriat yasaları var.

    Ülkede elde edilen kazanımların her an tersine dönebileceğinden kaygı duyuluyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow