hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk gemisinin kurtardığı göçmenler İtalya'da

    Türk gemisinin kurtardığı göçmenler İtalyada
    expand

    Malta açıklarında Panama bandıralı Türk gemisi tarafından Perşembe günü kurtarılan Afrikalı kaçak göçmenlerin İtalya'ya nakil işlemi tamamlandı.

    Türk gemisinden bir askeri kruvazör tarafından alınan son mülteci grubu da öğle saatlerinde Sicilya adasına vardı.

    İtalya, Türk gemisi tarafından kurtarılmalarının ardından göçmenlerin dört gün boyunca yaşadıkları trajedide gerekli sorumluluğu üstlenmediğini iddia ettiği Malta'yı Avrupa Komisyonu'na şikayet kararı aldı.

    Bir bölümü dün botlarla Lampedusa adasına götürülen Afrikalı göçmenlerin son grubu da İtalyan Deniz Kuvvetlerine ait Danaide adlı kruvazörle Agrigento yakınlarındaki Empedocle limanına ulaştırıldı.

    İtalya'nın insani gerekçeyle kabul ettiği göçmenler, sağlık kontrollerinin tamamlanmasının ardından Caltanisetta'daki mülteci ağırlama merkezine yerleştirilecek.

    Afrikalı göçmenlerin Türk gemisi tarafından ölümden kurtarılmalarının ardından Malta ile İtalya arasında başlayan kriz de devam ediyor.

    İtalya, Malta'nın mültecileri kabule yanaşmayarak üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmediğini belirterek, konunun ayrıntı bir raporla Avrupa Komisyonuna şikayet olarak iletileceğini açıkladı.

    İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "Bu olayda mültecileri sadece insani gerekçeler nedeniyle kabul ettik. Bu kararımız, bir emsal teşkil etmeyeceği gibi, Malta'nın gerekçelerinin kabul edilmiş ve de haklı olduğunun göstergesi olarak da yorumlanamaz" dedi.

    Malta'nın kaçak göçle mücadele konusunda Avrupa Birliğinden parasal yardım alan bir ülke olduğuna dikkati çeken Frattini, iki ülke arasında krize neden olan son trajediye ilişkin ayrıntılı bir raporun Avrupa Komisyonu'na iletileceğini de kaydetti.

    İtalya, toplam 143 Afrikalı kaçak göçmenin Türk gemisi tarafından kurtarılmasının Malta açıklarında gerçekleştiğinden hareketle, mültecilerin Malta tarafından kabul edilmesi gerektiğini savunmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow