hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuzey Kore'den 2. nükleer deneme

    Kuzey Koreden 2. nükleer deneme
    expand

    Kuzey Kore ikinci nükleer denemesini gerçekleştirdi. Kuzey Kore, sabah saatlerinde yapılan başarılı yeraltı denemesiyle nükleer gücünü bir seviye daha artırdığını açıkladı. Kuzey Kore, bu denemeden bir süre sonra iki füze denemesi daha yaptı. ABD'den Rusya'ya dünya ayağa kalktı. ABD Dışişişleri Bakanı Hillary Clinton "sağlam ve birleşmiş bir cephe" istedi.

    Bir Amerikalı yetkili, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemeleri yapacağını 1 saatten az bir zaman kala haber verdiğini bildirdi.

    Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Kuzey Kore'nin denemelerle ilgili haberi verirken hiçbir talepte bulunmadığını belirtti.

    Güney Kore'nin Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore'nin nükleer ve kısa menzilli füze denemesinden sonra iki kısa menzilli füzeyi daha fırlattığını da duyurdu.

    Kuzey Kore'nin açıklaması

    Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, başarılı bir nükleer test yapıldığını, bunun ülkenin nükleer caydırıcılığını artırma yolunda bir adım olduğunu duyurdu.
     
    Duyuruda, "Nükleer test, patlayıcı gücü ve kontrol teknolojisi daha üst düzeye çıkarılmış güvenli bir nükleer denemeyi daha başarıyla yapmıştır ve bu denemenin sonuçları, nükleer silahların gücünün artırılmasında ve nükleer teknolojinin geliştirilmesinde ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik problemlerin çözümüne katkı sağlamıştır" denildi.

    KCNA'da yer alan duyuruda nükleer denemenin, toprak bütünlüğünün, ülkenin, ulusun ve sosyalizmin korunmasına, barışın garanti altına alınmasına ve Kore yarımadası ile bölge güvenliğinin korunmasına katkı sağlayacağı da ileri sürüldü.

    Kuzey Kore, ilkini 2006 yılında yaptığı nükleer denemelere, uzun menzilli füze denemesinin ardından sıkılaştırılan uluslararası yaptırımlara tepki olarak devam edileceğini açıklamıştı.

    Tespit edilen sarsıntıya göre nükleer deneme, Kuzey Kore'nin kuzeydoğusunda yapıldı. Amerikan Jeolojik Çalışmalar Enstitüsü, merkez üssü, Kimchaek kentinin yaklaşık 70 kilometre kuzeybatısında, yerin 10 kilometre altı olarak tespit edilen sarsıntı 4,7 büyüklüğünde oldu.

    BMGK acilen toplanıyor

    BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Kuzey Kore'nin bugün yaptığı nükleer denemenin ardından acil toplanma kararı aldı.

    BM sözcülüğünden verilen bilgiye göre BMGK üyeleri kapalı danışma toplantılarında gelişmeyi ele alacak. ABD'deki "Anma Günü" günü dolayısıyla bugün kapalı olan BM'nin BMGK'nın acil toplantısı nedeniyle hareketlenmesi bekleniyor. BMGK TSİ 23.00'de toplanacak.

    NATO Konseyi de, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerini şiddetle kınadığını açıkladı.

    TEPKİLER

    - Haber Güney Kore'de endişeyle karşılanırken, Güney Kore lideri acil güvenlik toplantısı düzenledi. İki Kore, Çin, Japonya, Rusya ve ABD'den oluşan Altılı Grup görüşmelerinde, Kuzey Kore 2005 yılında bütün nükleer programlarını sona erdirme sözü vermişti.

    Bir Güney Kore devlet başkanı yardımcısı telefonla yaptığı açıklamada, "ABD önceden uyarıldı" diye konuştu. Yetkili, Washington'un da bu uyarıyı bölgedeki müttefiklerine iletip iletmediği ya da Pyongyang'ın diğer hükümetleri da uyarıp uyarmadığının bilinmediğini söyledi.

    - ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerinin, "tüm ülkeler için çok endişe verici bir sorun" olduğunu söyledi. Obama, "Kuzey Kore, doğrudan ve tehlikeli bir biçimde uluslararası topluma meydan okuyor. Kuzey Kore'nin tutumu, gerilimi artırıyor ve kuzey doğu Asya'da istikrarı baltalıyor" dedi.

    Obama, Kuzey Kore'nin "dünyaya düşüncesizce meydan okuduğunu" belirtti.

    Obama, açıklamasında, Kuzey Kore'nin "tehditkar faaliyetlerinin yarattığı tehlikeye" uluslararası toplumun karşılık vermesi gerektiğini belirterek, "Bu denemeler, ülkenin bugüne kadarki faaliyetleri ve açıklamalarına bakıldığında sürpriz olmamakla birlikte, bütün ülkeler için ciddi bir tehdittir. Kuzey Kore'nin nükleer silah geliştirme girişimleri ve balistik füze programı, uluslararası barış ve güvenlik için tehdit oluşturmaktadır" ifadelerine yer verdi.

    BM Güvenlik Konseyine bu kadar bariz bir şekilde karşı çıkmanın dünyaya doğrudan ve düşüncesizce meydan okumak olduğunu kaydeden Obama, "Bu tahrikler sadece Kuzey Kore'nin daha da dışlanmasına yarayacaktır. Kuzey Kore, kitle imha silahlarından vazgeçmedikçe uluslararası camiada kabul görmeyecektir" görüşünü dile getirdi.

    Açıklamada, çok taraflı görüşmelerde ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla çalışmaya devam edeceği ve BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleriyle de müzakerelerde bulunulacağı kaydedildi.

    Öte yandan, ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Kuzey Kore'nin denemelerinin "saldırganlık ve cüretkarlık örneği ve uluslararası hukuka muhalefet" olduğunu söyledi. Mullen, "Bunların hepsi, bölgeyi istikrarsızlaştıran bir ülkeyi işaret ediyor. Uzun dönemde nükleer silah programlarını geliştirmeye devam etmeleri ABD için büyük bir tehdit oluşturacaktır" dedi.

    ABD Dışişişleri Bakanı Hillary Clinton, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerinin ardından "sağlam ve birleşmiş bir cephe" istedi.

    ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly'ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, Clinton, Japonya Dışişleri Bakanı Hirofumi Nakasone ve Güney Kore Dışişleri Bakanı Yu Myung-Hwan ile yaptığı görüşmede, Kuzey Kore'nin bu denemelerinin uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini vurguladı.

    Açıklamada Clinton'ın, Japon ve Güney Koreli meslektaşlarıyla görüşmesinde "bu tehdide karşı sağlam ve birleşmiş bir cephenin önemine" dikkati çektiği kaydedildi. Sözcü ayrıca Clinton'ın bugün Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiecni ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmeyi planladığını da ifade etti.

    - Rusya, denemenin gücünün 10 ile 20 kiloton olduğunu bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığı haberlerinden endişe duyduklarını söyledi.

    İnterfaks ajansının haberine göre Lavrov, Beyrut'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin bir nükleer patlama gerçekleştirdiği haberlerinden endişe duyduk" dedi.

    - Fransa Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunmasını kınadı. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Abu Dabi'de denizcilik konulu bir konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "Kuzey Kore'den gelen haberin iyi haber olmadığını, teknik ve stratejik açıdan daha fazla bilgi beklerken bu denemeyi kınadıklarını" ifade etti.

    - Avrupa Komisyonu'nun dış ilişkilerinden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunmasının "çok endişe verici" olduğunu açıkladı.

    Ferrero-Waldner, ziyarette bulunduğu Tayland'da yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin geçmişte nükleer denemede bulunmasının yarattığı uluslararası krizi de hatırlatarak, durumun çok endişe verici olduğunu söyledi.

    - İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınadı. Brown, yayımladığı bildiride, Kuzey Kore'nin denemesini, "yanlış, üzücü ve dünya için tehlikeli" olarak nitelendirdi ve bu denemenin bölgedeki barış çabalarını baltalayacağını ifade etti.

    - AB dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Kohout, AB'nin bu haberi büyük bir sıkıntıyla karşıladığını belirttiği açıklamasında, bilginin doğrulanması halinde Kuzey Kore'nin kınanacağını kaydetti.

    - Japonya,
    BM Güvenlik Konseyi'nden, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin kınanması yönünde bir karar almasını isteyecek.

    Başbakan Taro Aso, denemenin, bir önceki BM kararının "açık bir ihlali olduğunu" ifade ederek, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti. Taro Aso, bugün toplanacak konseyin bu yönde bir karar almasını isteyeceklerini belirtti.

    -Türkiye, Kuzey Kore'nin bugün yaptığı nükleer denemeyi kınadığını ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlalini teşkil eden bu gelişme karşısında ciddi endişe duyduğunu bildirdi.

    - Asya ve Avrupa ülkeleri dışişleri bakanları, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerinin bölgesel ve küresel güvenliğe tehdit olduğunu vurguladı.

    - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinden "derin endişe duyduğunu" söyledi.

    Bakoyanni konuya ilişkin açıklamasında, uluslararası toplumu kararlı ve ölçülü bir yanıt vermeye çağırdı.

    Kuzey Kore'nin nükleer ve füze teknolojisi çalışmalarıyla ilgili bazıönemli tarihler şöyle:

    -1994: ABD ile yapılan anlaşma sonucu Kuzey Kore, iki güvenli nükleer reaktör inşa edilmesi karşılığında, nükleer silah programını dondurma ve zaman içinde yürürlükten kaldırma sözü verdi.
    -31 Ağustos 1998: Kuzey Kore, Japonya ve Pasifik Okyanusu üzerinden geçen bir füze denemesinde bulundu, füzenin uydu olduğunu savundu.
    -13 Eylül 1999: Kuzey Kore uzun menzilli füze denemelerini dondurmayı taahhüt etti.
    -21 Temmuz 2001: ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze geliştirdiğini açıkladı.
    -21 Aralık 2001: Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, Irak ve Kuzey Kore'yi, kitle imha silahları geliştirmeleri halinde "sorumlu tutulacakları" yolunda uyardı.
    -16 Ekim 2002: ABD, Kuzey Kore'nin uranyum zenginleştirdiğini kabul ettiğini ve bunun da 1994 tarihli ikili anlaşmanın ihlali olduğunu açıkladı.
    -21-25 Aralık 2002: Kuzey Kore, BM'nin Yongbyon nükleer tesisindeki gözlem düzeneğini kapattı.
    -27 Aralık 2002: Kuzey Kore, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) müfettişlerini sınır dışı etti.
    -10 Ocak 2003: Kuzey Kore, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasından (NPT) çekildi.
    -Ağustos 2003: Kuzey Kore, Çin başkenti Pekin'de, Güney Kore, Çin, ABD, Rusya ve Japonya'nın dahil olduğu Kuzey'in nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelerin ilkine katıldı.
    -Eylül 2004: Çok taraflı görüşmelerin ardından Kuzey Kore, atom bombası üretimi için 8 bin nükleer yakıt çubuğunun üretiminin tamamlandığını açıkladı.
    -10 Şubat 2005: Kuzey Kore, savunmasına yönelik atom bombası yaptığını
    açıkladı.
    -19 Eylül 2005: Kuzey Kore, kendisine güvenlik garantisi verilmesi, enerji yardımı sağlanması ve sivil amaçlı nükleer enerji üretimi için bir reaktöre sahip olmasına izin verilmesi karşılığında nükleer silahlarından vazgeçmeyi taahhüt etti.
    -5 Temmuz 2006: Kuzey Kore 7 füze denemesinde bulundu, deneme başarısız oldu. Atılan füzelerden biri uzun menzilli Taepodong-2 idi ve bu füzenin Alaska'ya ulaşabileceği belirtiliyordu.
    -15 Temmuz 2006: BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin füze programının durdurulması istenen 1695 sayılı kararı kabul etti.
    -9 Ekim 2006: Kuzey Kore ilk yeraltı nükleer denemesini yaptı. Uzmanlar, Kuzey Kore'nin elinde 5 ila 12 atom bombası yapmaya yetecek plütonyum bulunduğunu belirtti.
    -14 Ekim 2006: BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore'ye ekonomik ve ticari ambargo kararı aldı.
    -18 Aralık 2006: Çok taraflı müzakereler yeniden başladı.
    -13 Şubat 2007: Pekin'deki görüşmelerde anlaşma sağlandı. Kuzey Kore kuzeydeki ana nükleer tesisi Yongbyon'u kapatmayı, IAEA müfettişlerinin geri dönüşünü, buna karşılık enerji yardımı almayı, Amerikan yaptırımlarının kaldırılmasını ve ABD ile arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik müzakerelerin başlamasını kabul etti.
    -15 Temmuz 2007: Pyongyang Yongbyon'daki nükleer tesisini kapattığını duyurdu. UAEK da bundan üç gün sonra nükleer silahlardan arınma sürecinin ilk aşamasının başladığını teyit etti.
    -3 Ekim 2007: Pyongyang yıl sonuna kadar Yongbyon'daki tesisin sökülmesini ve nükleer tesislerinin tam listesini sunmayı taahhüt etti.
    -26 Haziran 2008: Pyongyang, nükleer programlarının ayrıntılarının yer aldığı bir deklarasyonu Çin'e teslim etti.
    -27 Haziran 2008: Yeni Çin ajansı, Yongbyon'daki reaktörün bir soğutma kulesinin söküm işlemini teyit etti.
    -19 Eylül 2008: Kuzey Kore, ABD'nin taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Yongbyon'daki tesisini yeniden faaliyete geçireceğini açıkladı.
    -11 Ekim 2008: ABD, Kuzey Kore'yi terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkardı.
    -5 Nisan 2009: Kuzey Kore, yörüngeye oturtmak için uzun menzilli bir füze fırlattı, ancak ABD ve Japonya bunun gizli bir nükleer deneme olduğundan şüphelendi.
    -13 Nisan 2009: BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'yi yine kınadı.
    -14 Nisan 2009: Kuzey Kore, silahsızlanma görüşmelerinden çekildiğini ve nükleer tesislerini yeniden faaliyete geçireceğini açıkladı.
    -25 Nisan 2009: Pyongyang, BM'nin 5 Nisandaki olayla ilgili kendisini kınamasının ve yaptırımlarının ardından yeniden nükleer çubuk üretimine başladığını bildirdi.
    -29 Nisan 2009: Kuzey Kore, BM özür dilemezse yeni bir nükleer denemede bulunacağı tehdidinde bulundu.
    -25 Mayıs 2009: Kuzey Kore, yerin altında başarıyla bir nükleer denemede bulunduğunu duyurdu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow