hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Clinton Kuzey Kore'yi uyardı

    Clinton Kuzey Koreyi uyardı
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kuzey Kore'yi, saldırgan ve kışkırtıcı eylemlerinin sonuçları olabileceği yolunda uyardı.

    Hillary Clinton, düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin, Kuzey Kore'nin bu hafta yaptığı nükleer füze denemelerinden sonra, Güney Kore ve Japonya'nın yanında yer alacağı taahhütünü yineledi.

    Kuzey Kore'nin akıbetinin ne olacağına ilişkin görüşmelerin BM'desürdüğünü belirten Clinton, bu konuda ayrıntı vermedi.

    Clinton, Kuzey Kore'nin altılı nükleer silahsızlanma görüşmelerine geri dönebileceğine dair beklentisinin sürdüğünü de dile getirdi.

    Kuzey Kore, Güney Kore'nin uluslararası nükleer silahların yayılmasına karşı bir programa katılmasının savaş ilanıyla eşdeğer olduğunu bildirmişti.

    Rusya uyardı

    Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerinden sonra BM tarafından alınacak bir kararın, durumu daha da gerginleştirecek biçimde olmaması uyarısında bulundu.

    Sergey Lavrov, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünya liderlerinin saldırgan bir Kuzey Kore karşısında katı olması, ancak gerginliğin daha da artmamasına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

    "Dünya, Kuzey Kore'yi cezalandırmış olmak için cezalandırmamalı" diye konuşan Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'nden, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelerin yeniden başlamasına yardımcı olacak ve Pyongyang'ı daha saldırgan bir eyleme itmeyecek bir karar çıkmasını istediklerini kaydetti.

    Sorunların yalnızca konuşularak çözülebildiğinin unutulmaması gerektiğini hatırlatan Lavrov, altılı görüşmelerin aylar önce çökmesinin tek suçlusunun Kuzey Kore olmayabileceğine dikkati çekti.

    Altılı görüşmelere iki Kore, Çin, Japonya, Rusya ve ABD katılıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow