hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bulgaristan'daki seçimler istifa getirdi

    Bulgaristandaki seçimler istifa getirdi
    expand

    Bulgaristan'da 240 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerinin belirlenmesi için dün yapılan genel seçimde büyük yenilgiye uğrayan Ulusal Özgürlük ve Yükseliş Hareketi'nin (NDSV) lideri eski kral Simeon Sakskoburgotski, genel başkanlık görevinden istifa etti.

    İktidardaki üçlü koalisyon hükümetine, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile birlikte katılan, eski kral ve eski başbakanlardan Simeon Sakskoburgotski'nin lideri olduğu NDSV, resmi olmayan kesin sonuçlara göre sadece yüzde 3 oranında oy alarak seçim barajını aşamadı ve parlamento dışında kaldı.

    Simeon Sakskoburgotski, seçim yenilgisi üzerine partisinin genel başkanlık görevinden bugün istifa ettiğini açıkladı.

     Krallıktan başbakanlığa


    Bulgaristan'ın çarlık döneminin son temsilcisi olan ve 9 yaşında çarlık koltuğuna oturan Simeon Sakskoburgotski, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 1944 yılında iktidarı ele geçiren komünist partisi tarafından ailesiyle birlikte sürgüne gönderilmişti.

    Sürgün hayatının büyük bölümünü İspanya'da geçiren Simeon Sakskoburgotski, 2000 yılında siyasi affa uğrayarak ülkesine dönmüş ve "2. Simeon Ulusal Hareketi" adıyla siyasi parti kurarak, 2001 yılında yapılan genel seçimde ezici çoğunlukla iktidara gelmişti.

    2005 yılına kadar başbakanlık koltuğunda oturan Sakskoburgotski'nin lideri olduğu ve geçen yıl ismini Ulusal Özgürlük ve Yükseliş Hareketi olarak değiştiren NDSV, 2005'de yapılan genel seçimde ikinci parti durumuna düşmesine rağmen mevcut koalisyon hükümetine ortak olarak girmişti
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow