hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Japonya'da 54 yıllık iktidar değişti!

    Japonyada 54 yıllık iktidar değişti
    expand

    Japonya'da, genel seçimler 54 yıldır devam eden Liberal Parti iktidarını değiştirdi. Sandıktan, muhalefetteki Japonya Demokratik Partisi çıktı. İktidar değişiminin ardında, Japonya'nın ekonomisindeki durgunluğa çözüm bulunamaması olduğu belirtiliyor. Yenilginin sorumluluğunu üstlenen Başbakan Taro Aso, Liberal Demokrat Parti başkanlığından istifa edeceğini açıkladı.

    Demokratik Parti'nin seçim vaadi, ekonomi yönetiminin bürokratların elinden alınması ve ailelere daha çok kaynak aktarılmasıydı.

    Liberal Demokrat Parti'nin ise, işsizlik, ekonomik kriz ve parti içi çekişmeler sebebiyle oy kaybettiği belirtiliyor.

    480 üyeli mecliste, muhaliflerin en az 320 sandalye kazanması bekleniyor. Japonya Başbakanı Taro Aso, yenilginin sorumluluğunu üstlendi, partisinin yeni bir lider belirlemesi gerektiğinin işaretini verdi.

    Yeni başbakanın, Japonya Demokratik Partisi'nin, 62 yaşındaki lideri Yukio Hatoyama olması bekleniyor.

    Hatoyama, yeni kabine için görüşmelere başladı. Hatoyama'nın başbakanlığının 2 hafta içinde resmiyet kazanması bekleniyor.

    Bu, Japonya'da İkinci Dünya savaşından bu yana yaşanan ilk iktidar değişikliği.

    İktidarın yenilgisinin ardında, Japon ekonomisindeki durgunluk ve rekor seviyeye ulaşan işsizliğin olduğu belirtiliyor.

    Demokratik Parti'nin seçim vaadi, ekonomi yönetiminin bürokratların elinden alınması ve ailelere daha çok kaynak aktarılmasıydı.

    Japon basını: ''Japonlar muhafazakarlara ceza verdi''

    Bu arada, Japonya'da basın, seçimlerde kitle halinde muhalefete oy veren Japonların yarım asırdır iktidarda bulunan muhafazakarları cezalandırdığı yorumunu yaptı.

    Başlıca Japon gazeteleri, "Japon seçmenlerin ülke tarihinde yeni bir sayfa açtığı" görüşüne yer verirken, hiçbir iktidar tecrübesi olmayan Demokrat Parti lideri Yukio Hatoyama'nın halkın beklentilerini karşılamak için vakit kaybetmeden işe koyulması gerektiğini yazdı.

    Merkez sol görüşlü Asahi Shimbun
    gazetesinde, halkın Demokrat Parti yararına oy verdiğini, bunun bu partinin kuracağı bir hükümete güveni ifade edip etmediği sorusunun yanıtının ise büyük olasılıkla "hayır" olduğunu savundu.

    Gazete, halkın yeni hükümet konusunda umut dolu olduğu kadar endişeli olduğu görüşünü dile getirdi.

    Bölgesel Tokyo Shimbun gazetesi de Demokrat Parti'nin ezici galibiyetinin bu partinin hükümet etme kapasitesinin kabul edildiği anlamına gelmidiğini kaydetti.

    Gazetedeki makalede, "İki alternatif arasında daha iyi olan yararına bir çalkantının söz konusu olduğunu düşünmenin daha akıllıca olduğu" ifadesi yer aldı.

    Muhafazakar Sankei Shimbun gazetesi, seçmenin Demokrat Parti'nin programını kabul etmekten ziyade muhafazakar Liberal Parti'yi cezalandırmak istediği görüşüne yer verdi.

    Japonya'nın en büyük gazetesi Yomiuri Shimbun da halkın Demokrat Parti'nin tecrübesizliğinden yeterince endişe ettiği belirtilirken, "İktidarı değiştirmekten yana sloganlarıyla başarı kazandılar. Şimdi rüya gerçek oldu, önemli olan gerçek dünyada hükümeti hasıl yöneteceklerini görmek" yorumunda bulundu.

    İngilizce yayımlanan Japan Times, Demokrat Parti'nin zorlu ekonomik koşullarda hükümetin dizginlerini ele aldığına dikkati çekerken, partinin önünde zorlu bir yol bulunduğunu ve Hatoyama'nın uzun vadeli bir vizyonla kararlı bir zihniyet sergilemesi gerektiğini belirtti.

    Nikkan Sports gazetesinin başlığı "Liberal Parti'nin öldüğü gün" olurken, Yomiuri gazetesi "Liberal partinin kendini yenilemesi, hatta sıfırdan yeniden yapılanması gerektiği" yorumuna yer verdi.

    Demokratlar, 480 sandalyeli mecliste 308 sandalye kazandı. Bu zafer, Japon siyasi yaşamında Liberal Parti'nin 54 yıllık hegemonyasına da son vermiş oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow