hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail basını: "İlişkiler tepetaklak"

    İsrail basını: İlişkiler tepetaklak
    expand

    İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, "Anadolu Kartalı" tatbikatının uluslararası bölümünün ertelenmesi üzerine yaşanan tartışmalarla ilgili, "İsrail'e stratejik darbe" ve "İlişkiler tepetaklak" yorumunu yaptı.

    Gazeteye göre, İsrail'in Ankara'daki diplomatik görevlileri, Türk Dışişleri Bakanlığı yetkililerine, "İsrail'in gazete manşetleri aracılığıyla uzlaşmazlıkları çözme niyetinde olmadığını" bildirdiler.

    Bir İsrailli diplomat, gazeteye, İsrail tarafının "iptal edilen" tatbikat ve iki ülke arasındaki gerilimle ilgili ılımlı bir tutum takınma kararı aldığını, Türk Dışişleri Bakanlığının dün yaptığı, ertelemeden siyasi anlam çıkarılmamasını isteyen açıklamasını anladığını ifade etti.

    "İsrail'de stratejik darbe"


    Bu arada, Yedioth Ahranot gazetesinde yer alan "İsrail'e Stratejik Darbe" başlıklı bir yorumda, İsrail Hava Kuvvetleri yeteneklerinin bu tatbikatın iptali nedeniyle önemli bir kayba uğramayacağı, İsrail Hava Kuvvetlerinin çeşitli savaş senaryolarına göre tatbikat yaptığı tek yerin Türkiye olmadığı belirtildi.

    Yorumda, bununla birlikte NATO'nun Türkiye'deki hava tatbikatına İsrail'in katılımının iptal edilmesi kararının, İsrail'in giderek artan diplomatik izolasyonunun stratejik ve ekonomik sonuçları konusunda güçlü bir işaret oluşturduğu görüşü dile getirildi.

    Türkiye'nin uzun yıllar boyu İsrail'in güçlü ve güvenilir bir müttefiki olduğu kaydedilen yorumda, "Ancak şimdi ise bu ülkeyle olan ilişkilerimiz, tepetaklak bir görünüm vermektedir" denildi.

    Gazetenin yorumunda şu görüşe yer verildi:

    "Ancak, Ankara'nın şimdilik en azından artık İsrail'in güvenilir bir stratejik ve güvenlik ortağı olmadığı gerçeğinin farkında olmamız gerekir. Bu gerçek, bizim ulusal güvenliğimize önemli bir darbe teşkil etmektedir. Çünkü İran ve Suriye'ye karşı caydırıcı gücümüzü aşındırmaktadır.

    Bölgesel haritaya bakan herhangi biri, bunu kolayca anlayabilir. İsrail, gerçekten de Türkiye ile ilişkilerinin sağladığı stratejik avantajların yerine geçecek alternatifler arama sürecinde bulunuyor. Ancak bu süreç zor ve karmaşık olmakla kalmıyor; Ankara ile kaybedilen bağlarımızın vereceği zararı da karşılayabileceği kuşkulu..."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow