hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa Parlamentosu'nda 'Dersim Konferansı'

    Avrupa Parlamentosunda Dersim Konferansı
    expand

    Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda (AP) düzenlenen 'Dersim' konulu konferansta, "Dersim'de katliam yapılmıştır ve bu bir soykırımdır, bunun başka bir ismi yoktur" denilerek Türkiye eleştirildi ve suçlandı.

    Dersim konferansına birçok yazar ve davetlilerin yanısıra DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras da katıldı.

    AP'de düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Almanya'daki Dersim Yeniden İnşa Derneği Başkanı Mustafa Şen, "Dersim'in tarihte özel bir yeri vardır. Yahudi katliamı yapılırken, Türkiye de bunun gölgesine saklanarak Dersim'i bombaladı, Dersim insanlarını katletmeye başardı. Bize göre bu bir soykırımdır. Bunun başka bir alternatifi, başka bir ismi yoktur. Dünyada eşine ender rastlanan bir katliam yapıldı. Özellikle Atatürk'ün emriyle manevi kızı Sabiha Gökçen tarafından Dersim bombalandı, soykırım yapıldı" iddialarında bulundu.

    Konferansta konuşan yazar Mehmet Bayrak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in devleti ve resmi politikayı ele vererek 'suçüstü yakalattığını' öne sürerken, şunları söyledi:

    "Alevilik' ezilen halkın bir ideolojisi olarak gelişti. Alevilik katliamları sürekli olarak bir siyaset tarzı olarak uygulanmıştır, bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Bu katliamlar siyasetten ortaya çıkmıştır, 7 yüzyıldaki katliamlarda böyledir, Pir Sultan'ın başına gelen katliam da böyledir, bir bastırma, yok etme siyasetidir."

    Aysel Tuğluk'un da konferans sonunda bir konuşma yapması bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow