hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'dan İran'a: Sabır tükeniyor

    Almanyadan İrana: Sabır tükeniyor
    expand

    Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İran'ın nükleer silah sahibi olmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, İran'la nükleer yakıt konusunda bir anlaşma yapılması konusunda ise sabırlarının sınırlı olduğunu söyledi. Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el Baradei, nükleer çalışmaları konusunda kendisine sunulan çözüm planını reddeden İran'a karşı yaptırımların sertleştirilmesini önermediğini söyledi.

    Guido Westerwelle, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el Baradei ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, "İran'la diyaloğa açığız ve diyalog yoluyla bir çözüm bulma istiyoruz ama aynı zamanda sabrımız da sonuna kadar sürmeyecek" dedi.

    "Samimi olarak söylüyorum, nükleer silahlı bir İran kabul edilemez" diyen Guido Westerwelle, sabırlarının sınırlı olduğunu İran'la yapılan görüşmeler bağlamında mı söylediğinin sorulması üzerine, "yaptırımlar ihtimalini de göz önüne alarak ciddi konuştum" dedi.

    Batılı ülkeler İran'ın düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumunu yurt dışına göndermesi konusunda BM'nin hazırladığı anlaşma taslağını kabul etmesini ve batı ile arasındaki nükleer gerginliği gidermesini istiyor.

    İran ise bu öneriye henüz resmen yanıt vermedi.

    Baradei sertleşmeye karşı

    Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el Baradei, nükleer çalışmaları konusunda kendisine sunulan çözüm planını reddeden İran'a karşı yaptırımların sertleştirilmesini önermediğini söyledi.

    12 yıllık başkanlık görevini 5 gün sonra devredecek olan Baradei, Reuters'a verdiği demeçte, yaptırımların sertleştirilmesinin, ters sonuçlar doğuracağını belirtti.

    İran'ın kısa sürede nükleer bir tehdit hale gelmesi ihtimalinin olmadığını, bu nedenle bu ülkeye yönelik yaptırımların sertleştirilmesinde acele edilmemesi gerektiğini kaydeden El Baradei, "bu ülkenin nükleer yakıt sorunu konusunda belirli bir tutum takınması için beklenmeli" dedi.

    Baradei, İran'ın, kullanılmış nükleer yakıtların depolanmasıyla ilgili olarak kendisine sunulan ve reddettiği önerinin Batı tarafından, İran'ın istediği şekilde değiştirilemeyeceğini de belirtti.

    Baradei, teklifin, İran'ın istekleri doğrultusunda değiştirilmesinin, bu ülkenin nükleer silah yapma riskini azaltmayacağını, bu nedenle Batı'nın tutumunu değiştirmeyeceğini belirtti.

    İran'ın daha önce gizli tutulmuş bir nükleer tesisinin bulunduğunun açıklanmasının, bu ülkeyle batı arasındaki güvensizliği körüklediğini belirten Baradei, buna karşın bu ülkenin başka gizli nükleer tesislerinin bulunduğu yolunda bir ipucu olmadığını kaydetti.

    Baradei, İran'ın yeni açıklanan Fordov tesisi hakkındaki bildirimini zamanında yapmadığını, tesisi, inşaatının başlamasından itibaren iki yıl boyunca gizli tuttuğunu ifade etti.

    Baradei, İranlıların kendisine, Fordov tesisini, Natanz'daki tesislerinin bombalanması halinde uranyum zenginleştirme teknolojisini devam ettirebilmek için kurduklarını anlattıklarını da belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow