hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akaryakıta vergi zammı

    Akaryakıta vergi zammı
    expand

    Hükümet vergi oranlarını yükseltti, akaryakıta yüzde 7'den fazla zam geldi. 48 milyar lirayı aşması beklenen bütçe açıklarını kapatmak isteyen hükümet, akaryakıttan alınan maktu vergileri yükseltince kurşunsuz benzinin tavan satış fiyatı da 3 lira 16 kuruşa çıktı. Zam oranı yüzde 7.84 oldu.

    Rekor bütçe açıklarıyla karşı karşıya kalan hükümet çareyi en kolay çözümde buldu.

    Akaryakıttan alınan maktu ÖTV oranlarını artıran hükümetin bu kararı akaryakıt fiyatlarına yüzde 7'den fazla zam olarak yansıdı.

    Hükümetin vergiyi artıran kararının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) akaryakıt satış fiyatlarına yönelik tavan fiyatları yeniden belirledi.

    Buna göre 95 oktan kurşunsuz benzinin en yüksek satış fiyatı 2 lira 93 kuruştan 3 lira 16 kuruşa çıktı. 95 oktan kurşunsuz benzine yapılan zam da yüzde 7.84 olarak gerçekleşti.

    Litresi 2 lira 35 kuruştan satılan motorin 2 lira 53 kuruşa çıkarken, kırsal motorinin fiyatı da 2 lira 22 kuruştan, 2 lira 40 kuruşa yükseldi.

    Hükümetin gelirleri artırmak için bulduğu formül tüketici derneklerini kızdırdı.

    Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, "Birlik olarak uygulana gelen petroldeki vergilerin indirilmesi için çalışma başlatmış iken, halk vergilerde ciddi indirim beklentisi içinde iken, yapılan zam kabul edilemez" dedi.

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Daha hafta başında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, akaryakıt fiyatları en yüksek ülkemizde diye akaryakıt fiyatlarını kuruş kuruş düşürmeye çalışırken, bu yüzde 7.87 oranındaki akaryakıt zammı, diğer tüm ürünlere de yansıyarak yüzde 10 fiyat artışı getirecektir. Taşımacılıktan, sanayi üretimine kadar her alanda zamdan etkilenmeyecek sektör yok. Zaten daralmış bir piyasa, bu kadar yüksek fiyat artışını kaldıramaz. Mutlaka geri alınması lazım" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow