hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PO ihale yasağına itiraz edecek

    PO ihale yasağına itiraz edecek
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü, Petrol Ofisi A.Ş.'nin 10 şirketine 1'er yıl süreyle ihale yasağı getirdi. Petrol Ofisi ise yaptığı açıklamada ihale yasağına itiraz haklarını kullanacağını duyurdu.

    Petrol Ofisi'nden İMKB'ye yapılan açıklamada, Elektrik Üretim A.Ş'nin (EÜAŞ) ihtiyacı olan 350 bin ton fuel oilin satın alınmasına ilişkin olarak 2008 yılında anılan idare tarafından açılan ihaleye şirket tarafından iştirak edilerek teklifte bulunulduğu hatırlatıldı.

    Açıklamada, şöyle denildi:
    "İdare tarafından yapılan değerlendirme sonucunda şirketimizin ihale şartnamesinde öngörülen gerekli tüm şartları yerine getirdiği anlaşılarak işin tarafımıza ihale edildiği bildirilmiş ve akabinde şirketimiz ihale konusu işle ilgili sözleşme imzalamaya davet edilmiş ve bu çerçevede sözleşme imzalanmıştır.

    Sözleşmenin imzalanmasından sonra ihale konusu iş kapsamında şirketimizce gerçekleştirilen tüm teslimatlar da gerek şartname hükümlerine ve teklifimize, gerekse de ilgili mevzuat ve sözleşme hükümlerine uygun olarak eksiksiz ve zamanında yerine getirilmiştir.

    Sözleşme kapsamında yapılan tüm teslimatlar, EÜAŞ yetkililerinin teslim öncesinde aldıkları ürün numuneleri üzerinde yaptırdıkları analizler sonucunda taraf yetkililerince imzalanan kabul tutanakları ile gerçekleştirilmiştir.

    Hal böyle iken, bahse konu sözleşmenin hangi gerekçeyle feshedildiğine dair tarafımıza ayrıntılı bir bildirim yapılmamış, ancak şirketimiz ile EÜAŞ arasında imzalanan sözleşmenin Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun 25/d ve 25/f maddeleri gereğince feshedildiğine ilişkin yazı EÜAŞ tarafından şirketimize faks ile gönderilmiş olup, bu yazıda da herhangi bir fesih gerekçesine yer verilmemiştir.

    Bu itibarla, söz konusu fesih ve kamu ihalelerinden men edilme işlemine ilişkin olarak ilgili kurum ve kuruluşlar nezdindeki itiraz haklarımız kullanılacak, yargı mercileri önünde de yasal haklarımızın korunması amacıyla gerekli başvurular yapılacaktır."

    "Yasak niye geldi? Cevabı bende yok"

    Petrol Ofisi Üst Yöneticisi (CEO) Melih Türker, Petrol Ofisi'ne kamu ihale yasağı getirilmesi dolayısıyla düzenlendiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, olaya konu olan sürecin çok uzun yıllara dayandığını, Petrol Ofisi'nin EÜAŞ'ın Ambarlı tesislerine uzun süredir ikmal yaptığını belirtti.

    Rafineride üretilen fuel oilin kullanılan ham petrolün menşesine bağlı olarak fuel oil 5 ya da fuel oil 6 olarak çıktığını kaydeden Türker, Türkiye'de bu ürünü sadece Tüpraş'ın ürettiğini ve bu şekilde değişiklikler görülebileceğini açıkladığını söyledi.

    En son Ekim 2008'de açılan ihalenin şartnamesinde sadece fuel oil 5 ikmal edilmesi maddesinin bulunduğunu ifade eden Türker, kendilerinin şartnameyi aldıktan sonra yasal süre içinde fuel oil 5 ile birlikte fuel oil 6 da ikmal etmek şartıyla teklif verdiklerini ve faturaların da bu şekilde kesileceğini EÜAŞ'a ilettiklerini anlattı.

    Türker, şartnameyi alan diğer bir şirket olan Türkiye Petrolleri'nin teklif vermeme kararı aldığını belirterek, konuya ilişkin haberde, ihaleye Petrol Ofisi tarafından başka şirketlerin girmesinin engellendiği iddialarının yer aldığını söyledi.

    Böyle bir şeyin mümkün olamayacağını kaydeden Türker, "Bunun altında yatan anlam, Türkiye açısından hiç hoş değil. Kamu ihalelerinde bir şirketin bir şirketi engellemesi diye bir şey teknik olarak da, idari olarak da mümkün değildir" dedi.

    "Petrol Ofisi için zaten karlı bir iş değil"

    İhaleye teklif verdikten sonra kendilerine kazandıklarının bildirildiğini ve sözleşme yapmak üzere davet edildiklerini bildiren Türker, "Fuel oil 5 ile fuel 6'nın karlılık açısından hiçbir farkları yoktur. İkisini de TÜPRAŞ bize aynı fiyattan veriyor. Kaldı ki bu bizim için çok zor bir ikmaldir, finansal olarak... Miktar büyüktür, dışarıda duran paranız büyüktür. Tahsilatı zamanında yapamazsınız. Bizim alacağımız açıkta duran paramızın averajı 50-60 milyon liradır. 100 milyon liraları bulduğu zamanlar olmuştur. Bu iş Petrol Ofisi için zaten karlı bir iş değildir" dedi.

    "Kesmeyin, İstanbul'u elektriksiz bırakırsınız"

    Melih Türker, 15-16 ay önce böyle bir para biriktiğinde bakana yaptığı bir ziyaret sırasında durumu anlatarak "Dayanamayacağız, ikmali keseceğiz" dediğini, bakanın ise "Kesmeyin, İstanbul'u elektriksiz bırakırsınız" şeklinde cevap verdiğini söyledi.

    Türker, ihalenin ardından EÜAŞ'a ikmale başladıklarını, 36 bin ton kadar fuel oil verdiklerini ve her ikmalde TÜPRAŞ'tan alınmış olan ve fuel oil 5 üretilemediği için fuel oil 6'nın tedarik edildiğini belirten bir mektubu eklediklerini bildirdi.

    17 Şubat 2009'da EÜAŞ'tan kendilerine ulaşan bir yazıda bundan sonra fuel oil 6 alamayacaklarının belirtildiğini ve bu nedenle fuel oil 5 tedarik edip edemeyeceklerinin sorulduğunu dile getiren Türker, kendilerinin bu konuda TÜPRAŞ'a başvurduğunu kaydetti.

    Türker, ihalenin 350 bin tonluk fuel oil ikmalini içerdiğini belirterek, "TÜPRAŞ da yüzde 1 kükürtlü fuel oil ithal etti. Bunu fuel oil 6 ile karıştırarak bize fuel oil 5 yapmaya başladı. 17 Şubat'tan sonra EÜAŞ'a 180 bin ton kadar fuel oil 5 ikmal etmişizdir. Kamu ihale yasağı Petrol Ofisi'ne neden geldi? Cevabı bende yok. Detaylı kararı da görmedim" diye konuştu.

    "Brüt karlılığımızın yüzde 5-6'sı kamudan"

    Fuel oil 6 ikmal etmekle çevreye zarar verildiğine ilişkin iddialara da değinen Türker, Türkiye'de tüketilen toplam fuel oilin yüzde 70'inin 6 numaralı, yüzde 30'unun 5 numaralı fuel oil olduğunu kaydetti.

    Türker, "Kullanan tesisin standartları yerine getirmesi koşuluyla, emisyon anlamında çevreye verilen zarar aynıdır" diyerek, 5 numaralı fuel oilin yüzde 2-2,8 oranında, 6 numaralı fuel oilin ise yüzde 2,8-3,5 oranında kükürt içerdiğini dile getirdi.

    Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türker, kamu ihale yasağının karlılıklarına olası etkisine ilişkin bir soru üzerine, "Bizim kamu segmentindeki ciromuz toplamın yaklaşık yüzde 9'udur. Brüt karlılık anlamında ise toplam karlılığımızın yüzde 5-6'sı civarındadır" dedi.

    Türker, fuel oil 6'nın, TSE'nin özelliklerini belirttiği, EPDK'nın da tanımladığı bir ürün olduğunu, çevreyi kirleten bir ürün ise TSE ve EPDK tarafından bundan sonra üretilmemesi gerektiğinin belirtilmesi gerektiğini vurguladı.

    "PO tüm yasal haklarını bugün itibarıyla kullanmaya başladı"

    Petrol Ofisi CEO'su Türker, "kararın Doğan Grubu ile hükümet arasındaki gerginlikle bağlantılı olup olmadığının" sorulması üzerine, bu sorunun cevabını kendisinin vermesinin mümkün olmadığını belirterek, "Olayların gelişmelerine, zamanlamalarına bakarsanız biz de zaman zaman 'ne oluyor acaba' diye düşünmüyor değiliz" şeklinde konuştu.

    Petrol Ofisi'nin tüm yasal haklarını bugün itibarıyla kullanmaya başladığını ve bunun da kararlılıkla sürdürüleceğini bildiren Türker, "Bu markanın itibarına gelecek her türlü zarar için gerekli her türlü aksiyonu alacağız" dedi.

    Toplantıda verilen bilgiye göre, Ambarlı'daki fuel oil tesisi 400 megavatlık kapasiteye sahip bulunuyor.

    Tesisin devre dışı kalması durumunda, elektrik tüketiminin yüksek olduğu zamanlarda İstanbul'un yüzde 20'lik bölümünün karanlıkta kalabileceği bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow