hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    General Motors, Opel'i satmaktan vazgeçti

    General Motors, Opeli satmaktan vazgeçti
    expand

    ABD'li otomobil üreticisi General Motors (GM), Avrupalı birimi Opel ve İngiliz Vauxhall'ı satmaktan vazgeçti. Karar Almanya'da şaşkınlık yaratırken yapılan 1,5 milyar euro'luk yardımın geri alınabileceği gündemde...

    GM, Opel'in yüzde 55 hissesini Kanadalı otomobil parçaları üreticisi Magna International ve partneri Rus Sberbank'a satmayı planlıyordu.

    GM Yönetim Kurulu, kararın, Avrupa'nın iş koşullarındaki iyileşme ve Opel'in stratejik önemi nedeniyle alındığını açıkladı.

    Kararla, Opel ve İngiliz Vauxhall konusundaki belirsizlik de sona ermiş oldu.

    GM Üst Yöneticisi Fritz Henderson, yaptığı açıklamada, Opel'in, yeniden yapılanması için ihtiyacı olan 3 milyar doların büyük bölümünü ödeyeceğini söyledi.

    Henderson, Opel'in nakit durumunun düzeldiğini, bu yüzden ilk fon kaynağının yeniden yapılanma için kullanabileceğini ifade etti.

    Opel için Avrupa hükümetlerinden yardım arayışı içinde olacaklarını ifade eden Henderson, GM'nin, ABD hükümetinden aldığı 50 milyar dolardan küresel işlerini fonlayabileceğini kaydetti.

    Merkel Obama'yla Opel'i görüşecek

    Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, ABD'li otomobil üreticisi General Motors'un (GM), Avrupa birimi Opel'i satmaktan vazgeçtiği yönündeki kararla ilgili, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceği belirtildi.

    Alman hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm, başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Merkel'in gelecek günlerde Obama ile bu konuda görüşeceğini düşündüğünü belirtti.

    Wilhelm, GM'nin tutumunun hükümette şaşkınlık yarattığını ifade etti. Alman tarafının, otomobil üreticisini desteklemek için hükümetin verdiği 1,5 milyar euronun geri ödenmesi beklentisinde olduğu da kaydedildi.

    "GM'nin bu davranışı kabul edilemez"

    Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Bruderle
    de, GM'den Opel için yeniden yapılanma planını mümkün olduğunca çabuk sunması isterken, otomobil üreticisini desteklemek için hükümetin verdiği 1,5 milyar euro'nun (2.2 milyar dolar) da geri alınabileceğini söyledi.

    Bruderle, bu gelişmenin sorumluluğunu GM'nin taşıdığını belirterek, "General Motors'un Almanya'ya karşı davranışı kabul edilemez" dedi.

    Kabine toplantısında durumu değerlendireceklerini ifade eden Bruderle, GM ve Opel'den, yeniden yapılanma planlarını ortaya koymasını istedi.

    Alman Ekonomi Bakanlığı sözcüsü de, GM'nin Opel için yeniden yapılandırma planını ortaya koyacağını açıkladığını söyledi. Sözcü, şirketin Almanya tarafından yardım talep etmesi durumunda, bunun ancak yeniden yapılanma planınn ortaya koyulmasından sonra incelenebileceğini kaydetti.

    Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti'nin Başbakanı Jürgen Rüttgers, GM'nin bu tutumunun "turbo kapitalizmin" kötü yüzünü gösterdiğini belirterek, GM'nin hızlı bir şekilde yeniden yapılandırma planını sunmasını istedi.

    Rüttgers, Almanya'daki eyalet başbakanlarının, Alman hükümeti ile ortak tutum belirlemek için Cuma günü bir araya geleceklerini ifade etti. Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch ise, son yıllarda, GM'nin şirket yönetimiyle yaşadıkları kötü deneyimlerden dolayı şirketin ve işçilerin geleceği konusunda endişe

    "Opel için kara bir gün"


    Alman sendikalar ve işçi temsilcileri, Opel'in tüm tesislerinde çalışan yaklaşık 25 bin işçiye, yarından itibaren uyarı grevleri yapmaları yönünde çağrıda bulundu.

    İşçi temsilcisi Başkanı Klaus Franz, grevlerin Almanya'da başlayacağını ve tüm Avrupa'ya yayacaklarını belirtti.

    Çalışanların yarın Rüsselheim, Bochum, Eisenach ve Kaiserslautern'deki fabrikalar önünde Opel'in GM bünyesinde kalmasını protesto edeceklerini ifade eden Franz, "GM'nin Opel'i satmak istememesi kabul edilebilir bir karar değil. Opel için kara bir gün" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow