hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Bienali'ne "tarihsel ironi" damgası

    İstanbul Bienaline tarihsel ironi damgası
    expand

    Bu yıl 11'incisi düzenlenen "Uluslararası İstanbul Bienali"nin Türkiye Denizcilik İşletmeleri Salı Pazarı Antrepo'da gerçekleştirilen açılış töreni, Tiyatro Oyun Deposu'ndan 4 kadın oyuncunun bienalin ana temalarının işleyen sunumuyla başladı. Bakan Günay'ın "tarihsel ironi" açıklaması dikkatleri çekti.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, törende yaptığı konuşmada, artık dünya çapında bir sanat etkinliğine dönüşen "Uluslararası İstanbul Bienali"nin açılışında bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

    İstanbul'un birkaç gün önce yaşadığı olaylardan büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Günay, olayda hayatını kaybedenleri saygıyla andığını ifade etti.

    Geride kalan 20. yüzyılın büyük acılar, savaşlar, felaketler, eşitsizlikler ve adaletsizliklerle dolu bir yüzyıl olduğunu vurgulayan Günay, hala o yüzyılın korkularının sürüp geldiğini anlattı.

    Adil bir dünyayı bulmak için hep birlikte savaşıldığını kaydeden Günay, "Adil bir dünyayı, insanların barış içinde yaşadığı bir dünyayı kurabilmek için kültüre çok iş düşüyor. Farklı kültürleri bir arada yaşatacak olan bir anlayışa dünyanın evrimleşmesi gerekiyor. Sanata çok iş düşüyor. Kültür ve sanat alanındaki dayanışma dünyayı birbiriyle barıştırıyor. Elbette sanat ancak özgürlük ortamında yetişebiliyor. Kabukları, disiplinleri kırarak yıkarak... Sanat özgür bir ortamda özgün ürünler ortaya çıkarabiliyor" şeklinde konuştu.

    Günay, bu nedenle İstanbul'daki kültür girişimlerinin sadece İstanbul'a, sadece Türkiye'ye değil dünyaya ışık tutan çalışmalar olduğuna inandığını vurgulayarak, 11 yıldan bu yana bu etkinliği büyük emekle geleceğe taşıyan İstanbul Kültür Sanat Vakfına (İKSV) ve katkıları olan herkese teşekkür etti.

    Bu akşam ilginç bir açılış olduğuna işaret eden Günay, "11 Eylül'ün eşiğinde, 12 Eylül'ün eşiğinde... 12 Eylül'de başlayan 11. Uluslararası İstanbul Bienali'nden 12 Eylül'ün 29. yıl dönümünde özgürlüğe ve barışa vurgu yapılması ve bu akşam buradan İstanbul'un oldukça seçkin insanlarının bulunduğu bir muhitte sosyalizm çağrısı yapılması bana tarihsel ironi gibi geldi. Demek ki tarihin hepimize öğreteceği güzel şeyler var" diye konuştu.

    İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kocabıyık da İstanbul Bienali'nin İstanbul'u dünya sanat ve kültür haritasında hak ettiği konuma taşıyan önemli etkinliklerden biri olduğunu bildirdi. Dünyada en fazla tanınan ve saygın sanat etkinliği haline gelen bienale sanatçı ve sanatseverlerin ilgisinin arttığına dikkati çeken Kocabıyık, bu yıl etkinliğe 38 farklı ülkeden 70 sanatçı, 3 bin seyirci ve 500 basın mensubunun geldiğini aktardı.

    2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de 2010'da Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıyacak İstanbul'un kültür ve sanat hayatının gelişiminde en önemli yapı taşlarından birinin İstanbul Bienali olduğunu kaydetti. Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu da Türkiye'nin kültür ve sanat hayatına yön veren bienali Koç Topluluğunun sponsorluğunda ikinci kez sanatseverlerle buluşturduklarını söyledi.

    Topluluk olarak sanata destek verdiklerini, özellikle çağdaş sanatın yaygınlaşmasının toplumun gelişimi için önemli olduğuna inandıklarını ifade eden Bulgurlu, bienalin İstanbul ve Türkiye'nin tanıtımına önemli katkıları olduğunu belirtti. Bu arada, Bulgurlu'nun konuşması sırasında bir grup tarafından gürültü çıkarıldığı görüldü. Törene, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.



    Tarihsel ironi


    Açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Günay, 11. Uluslararası İstanbul Bienali'nin modern ve çağdaş sanatlar alanında uluslararası bir kültür sanat etkinliği olduğunu kaydetti.

    Bu akşam ilginç mesajlar verildiğini söyleyen Bakan Günay, "Tarihsel bir ironi gerçekleşti. Avrupa'dan gelen 4 küratör sosyalizm çağrısı yaptılar. Adaletli bir dünya çağrısı yaptılar. Ve bunu 12 Eylül'ün yıl dönümünde İstanbul'un bienalinde, İstanbul'un varlıklı çevrelerin de bulunduğu bir ortamda yaptılar. Demek ki dünyada çok şey değişiyor" dedi.

    2010 İstanbul Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Bakanlık olarak daha çok tarihsel mekanların yenilenmesi ve restorasyon işleriyle ilgilendiklerini ifade eden Günay, Topkapı ve çevresinde yenilemeler yaptıklarını anlattı.

    Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bunun dışında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin de çalışmalarının bulunduğunu, Haliç Kongre Merkezi, Kongre Vadisi gibi yeni merkezlerin yapıldığını, Ayazağa'nın ayağa kaldırılmaya çalışıldığını ifade ederek, Atatürk Kültür Merkezi'nin yenilenmesi projesinin ise yargı engeline takıldığını söyledi. Bakan Günay, İstanbul'da yapılacak çok şeyin olduğunu aktardı.

    Bienal hakkında

    İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen "11. Uluslararası İstanbul Bienali", 12 Eylül-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Bienalin küratörlüğünü kurulduğu 1999 yılından bu yana çalışmalarını Hırvatistan'ın Zagreb kentinde sürdüren küratör kolektifi WHW (What, How & for Whom/Ne, Nasıl ve Kimin İçin) üstlendi.

    Bienal başlığını, Bertolt Brecht'in 1928 yılında Elisabeth Hauptmann ve Kurt Weill ile birlikte yazdığı "Üç Kuruşluk Opera" adlı oyunun ikinci perdesinin kapanış parçası olan "İnsan Neyle Yaşar?" adlı şarkıdan alıyor. Uluslararası İstanbul Bienali kapsamında bu sene 40 ülkeden dünya güncel sanat çevrelerinde tanınan ya da yeni keşfedilen 70 sanatçı ve sanatçı grubunun 120'den fazla projesi sergilenecek.

    Bienal, dünya güncel sanat platformunun birçok önemli ismini de İstanbul'da ağırlayacak. Uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile yabancı basın mensupları da dahil 2 bin 500'e yakın konuk, İstanbul Bienali'nin açılış haftasında İstanbul'da olacak.

    İKSV ve Pace Sanat Merkezi, Koç Holding sponsorluğunda İstanbul Bienali kapsamında çocuk eğitim programları gerçekleştirecek. 6-14 yaş grubundaki çocukların müze ve sergi kültürünü geliştirmek ve onları temel sanat kavramlarıyla tanıştırmak, sanata ve özellikle çağdaş sanata ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenecek çocuk eğitim programları, bienalin açık olduğu 12 Eylül-8 Kasım arasında devam edecek. İstanbul Bienali'ne, Tophane'de İstanbul Denizcilik İşletmelerine ait alandaki 3 numaralı Antrepo, Tophane'deki Tütün Deposu ve Şişli'deki Feriköy Rum Okulu ev sahipliği yapacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow