hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi törenle açıldı

    Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi törenle açıldı
    expand

    Mardin'de Sabancı Holding tarafından restore edilen tarihi bir bina Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi olarak törenle açıldı.

    Mardin'de Sultan II. Abdülhamit zamanında süvari kışlası olarak inşa edilen tarihi bina, Sabancı Vakfı tarafından restore edilerek, "Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi" olarak hizmete açıldı.

    Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı açılış töreninde konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Mardin'in olağanüstü güzel bir kent olduğunu belirterek, "Zamanın durduğu hissini veren bir kentteyiz. Birlikte yaşama güzelliği var bu kentte. Sakıp Bey de böyle biriydi. Bu müze ona yakışır diye düşündük" dedi.

    Mardin Kent Müzesi projesinin ilk olarak İstanbul Valisi Muammer Güler ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen tarafından Sakıp Sabancı'ya getirildiğini, ancak onun ölümünün ardından projenin Türkan Sabancı ve Dilek Sabancı'ya anlatıldığını dile getiren Sabancı, bu başarının arkasında Dilek Sabancı'nın coşkusu, arzusu ve desteğinin bulunduğunu söyledi.



    Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı da "Bu gece Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve adımı taşıyan Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nin açılışını sizlerin tanıklığı ile yapacağız. Sevincimize ortak olduğunuz için hepinize çok teşekkür ederim" dedi.

    Dilek Sabancı, gerek Sakıp Sabancı'nın isteğinin yerine getirilmesi, gerekse dünyanın sayılı SİT şehirlerinden biri olan Mardin'in kentsel kimliğinin ortaya çıkartılarak, görkemli bir kültür mirasının turizme kazandırılacak olması nedeniyle bu projeyi tamamlamaya karar verdiklerini belirterek, "Çeşitli dillerin, dinlerin, ırkların ve uygarlıkların asırlardır barış ve hoşgörü içinde birlikte yaşadığı, tüm dünyanın örnek alması gereken uygarlıklar kenti Mardin'in dünyayla buluşacağı bir kent müzesine kavuşmuş olması, hem Sabancı Ailesi olarak bizlerin hem de vakfımızın gurur kaynağı" diye konuştu.

    Sabancı, konuşmasında Mardinlilere de seslenerek, "Bu müze ve sanat galerisi, sizin kültürünüzü ve Mardin'i dünyaya tanıtmak için bir fırsattır. Sanatı ve kültürü seven, tarihine sahip çıkan nesiller yetişmesine hep birlikte ön ayak olmalıyız" dedi.

    Müzede bir de sergi salonu bulunuyor

    Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

    Mardin'in SİT alanı içerisinde yer alan ve Sultan II. Abdülhamit zamanında dönemin Diyarbakır Valisi Hacı Hasan Bey tarafından süvari kışlası olarak inşa edilen bina, daha sonra askerlik şubesi, 1991-2003 yılları arasında da vergi dairesi olarak kullanıldı.

    Mimarisi Serkis Elyas Lole'ye ait olan ve 2 katlı olarak inşa edilen tarihi yapı, Sabancı Vakfı tarafından 2006 yılında başlatılan ve 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından etnografik eserlerin sergileneceği müze ve sanat galerisine dönüştürüldü.

    Proje sorumluluğunu Yüksek Mimar Restöratör Metin Keskin'in üstlendiği, tasarım ve uygulamaları Metin Deniz, kontrol mimarlığı da Can Resüloğlu'na bağlı ekip tarafından sürdürülen restorasyon projesi kapsamında bin 645 metre karelik alan restore edildi, bin 600 metre karelik alan ise yeniden inşa edildi.

    Yönetim binası, atölyeler ve depoları kapsayan yeni inşaat alanı ve cephe temizliğiyle birlikte restorasyon 7 milyon TL'ye mal oldu. Müzede sergilenen eserler, çevre müzelerden ödünç alınan eserler, Mardinliler Eğitim ve Kültür Dayanışma Vakfı (MAREV) tarafından bağışlanan eserler ve yöre halkının müzeye doğrudan bağışladığı eserlerden oluşuyor.

    Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde açılan sergi, "Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu'ndan Seçmelerle-Doğa, İnsan ve Deniz" başlığıyla bir sene boyunca açık kalacak.

    Sergide 47 sanatçının 75 eseri yer alıyor. Sergiyle Türk resim tarihinin erken döneminden yakın dönemine kadarki geçmişine, Hikmet Onat'dan İbrahim Safi'ye, Şeref Akdik'ten Abidin Dino'ya, Adnan Çoker'den Selma Gürbüz'e farklı sanatçıların eserleri ile ayna tutuluyor.

    Bunların dışında, Mardin Kent Müzesi'ne de Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarından kaftan, halı gibi çeşitli etnografik objelerle destek veriliyor. Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nin ince uzun yapısı, doğrusal bir yürüme aksında sergileme birimlerinden oluşuyor.

    Mekansal bütünlüğün vurgulandığı sergileme düzeninde Mardin kenti kimliğine özgü özellikler dikkati çekiyor. Farklı boyutlarda tasarlanan sergileme ünitelerine ek olarak, yapıdaki mevcut nişler de el sanatları ürünlerinin yansıtıldığı birimler olarak sanatseverlerle buluşuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow