hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyoğlu Sahaf Festivali başladı

    Beyoğlu Sahaf Festivali başladı
    expand

    Beyoğlu Belediyesi tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Sahaf Festivali"nin açılışı Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından yapıldı.

    Taksim Gezi Parkı'nda düzenlenen festivalin açılışında konuşan Demircan, festivale olan ilginin her yıl giderek arttığını belirterek, "Festivalin son yıllarda insanların içinde azalan okuma ve öğrenme ateşini de canlandırmasını ümit ediyorum" dedi.

    Demircan, belediye olarak Beyoğlu'nun vizyonuna katkıda bulunduklarını ifade ederek, Beyoğlu'ndaki en eski esnafın sahaflar olduğunu, ilçenin kıymetini en iyi onların bildiğini vurguladı.

    Sahafların Beyoğlu'nun, Beyoğlu olmasını sağlayan önemli aktörler olduğunu, eskiyi bilip, anlatıp, öğrettiklerini dile getiren Demircan, sahafların Türkiye'ye ve tüm dünyaya kaynaklık ettiğini söyledi.

    Demircan, sahafların, aydınların uğradığı, buluştuğu, sohbet ettiği yerler olduğunu hatırlatarak, festival düzenlemekle hayatını, gönlünü, varlığını kültüre vakfetmiş sahafları bir araya getirmekten mutluluk duyduklarını kaydetti.

    Demircan kültürün devamının kitaptan, mektuptan, destandan ve masaldan geçtiğini, her sahafın bu kültür zincirinin devamında önemli bir halka meydana getirdiğini anlattı.

    Sahafların tarihi belgelerin, kitapların, kartpostalların dönemlerinden günümüze gelmesini sağlayan, onlara sahip çıkan kişiler olduğunu belirten Demircan, şöyle konuştu:

    "Sahaflar, geçmiş, bugün ve gelecek arasında köprü kuran kişilerdir. Festivalin son yıllarda insanların içinde azalan okuma ve öğrenme ateşini de canlandırmasını ümit ediyorum. Birçok seçkin sahafımız önemli ve değerli koleksiyonlarını burada sergileyecekler. Bütün kitap sevdalılarını, koleksiyoncuları, öğrencileri ve tüm vatandaşlarımızı bu şölene bekliyoruz."

    Açılışta sahaflar adına konuşan Emin Nedret İşli, "Sahafları sizlerin sayesinde bir araya getirdik. Küçücük dükkanlardan İstanbul'un en gözde meydanına çıktık. Kitaba, eski değerli eserlere ilgisi olanlar sahafları üçüncü kez böylesine şenlikli bir havada, aynı mekanda bulacaklar. Bu sinerjiyi, birlikteliği ortaya çıkaran Başkan Demircan'a teşekkür ediyoruz" dedi.

    Festival, 11 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek ve kartpostallar, sigaralıklar, siyah beyaz hatıra fotoğrafları, sinema afişleri, Cumhuriyet öncesi ve ilk yıllarına ait hisse senetleri koleksiyonları, Osmanlı tapuları, noter evrakları, eski çizgi romanlar, Osmanlı hanedanının sünnet ve evlilik merasimlerinin en küçük ayrıntısına kadar anlatıldığı el yazması "surnameler", edebiyatçıların mektupları ile çeşitli damgalı evraklar sergilenecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow