hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Açık süt bakteri yuvası!

    Açık süt bakteri yuvası
    expand

    Sokak sütünün 1 mililitresinde, 100 binin üzerinde bakteri bulunduğu bildirildi.

    Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından, sağlıklı süt bilincini arttırmak amacıyla broşür hazırladı.

    Konya'da düzenlenen "Sağlıklı Süte Çağrı" seminerlerinde katılımcılara dağıtılan broşürlerde, açıkta satılan sütleri kaynatmanın çözüm olmadığı, bu sütlerin dizanteri, tifo, brusella, bağırsak tüberkülozu ve besin zehirlenmeleri gibi pek çok hastalığa neden olabileceği vurgulandı.

    Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi ile Diyetetik Bölümü'nün yaptığı bir araştırmadan örnek verilen broşürde, şunlar kaydedildi:

    "Süt vücudumuz için gerekli olan enerji ve besin ögelerini içerdiği gibi, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilecek mikropların üremesi için de çok uygun bir besin maddesidir. 150 adet çiğ süt örneği üzerinde yapılan araştırmada, 1 mililitre sokak sütünde 100 binin üzerinde bakteri tespit edilmiştir. Aynı araştırmada UHT, yani karton ambalajdaki uzun ömürlü sütlerde sağlığa zararlı hiçbir bakteriye rastlanmamıştır."

    Sokak sütündeki zararlı mikropların ölmesi için sütün, 95-100 santigrat derecede 15 dakika kaynatılması gerektiği belirtilen broşürde, sütün kaynatılmasıyla içindeki insan beslenmesi için büyük önem taşıyan bileşenlerin de yok olduğu ifade edildi.

    Ayrıca UHT özellikteki sütün, fabrika ortamında 135-150 santigrat derecede 2-6 saniye süresinde ısıtılıp oda sıcaklığında hızla soğutulmasıyla üretildiğini, pastörizasyon işleminin ise sütün fabrika ortamında 72-80 santigrat derecede, 14-16 saniye süreyle ısıtılıp hızla soğutulma şeklinde gerçekleştirildiği vurgulandı.

    Her gün 2 bardak süt

    Sütün, bebeklikten yaşlılığa, vücudun gelişmesi, güçlenmesi ve sağlığını koruması için gerekli olan enerji, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineralleri içerdiği belirtilen broşürde, şu ifadelere yer verildi:

    "Süt, çocukluk ve ergenlik döneminde, güçlü kemik ve diş oluşumunu sağlar. Kemik yoğunluğunu arttırır ve gelişimine yardım eder. Sağlıklı büyümeye ve özellikle 1-4 yaş döneminde zihinsel gelişime yardımcı olur. Gebelik ve emziklilik döneminde süt, bebeğin büyümesi ve gelişmesi için gerekli vitamin ve minerallerin vücuda alınmasına ve bebeğin kemik gelişimine yardımcı olur. Süt, yetişkinlerde ve yaşlılarda ise kemik sağlığının korunmasında etkin rol oynar. Vücudun ihtiyaç duyduğu protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini gibi birçok besin ögesini sağlar."

    Broşürde, halk arasında sütün şişkinlik yaptığına inanıldığı, süt içme alışkanlığı olmayan insanlarda süt şekerinin (laktoz) şişkinlik yapabileceği, ancak her gün az miktarda süt içmeye devam edilirse laktoza karşı toleransın artacağı belirtildi.

    "Her gün süt içmek kilo kontrolünde de yardımcı oluyor"

    Sütün şişmanlattığı ya da kansızlığa neden olduğu gibi görüşlerin de olduğu ifade edilen broşürde, şunlar kaydedildi:

    "Düzenli ve sağlıklı beslenmeye ek olarak her gün ihtiyaç duyulan kadar süt içmek, süt bileşimindeki kalsiyum ve bazı biyoaktif ögeler sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olur. Sağlıklı beslenmek için, her besin grubunun dengeli tüketilmesi gerekir. Tek başına hiçbir besin grubu tüm besin ihtiyacınızı karşılayamaz. Süt pek çok besin ögesi bakımından çok zengin olmasına rağmen yeterli oranda demir içermez. Buna rağmen kansızlığa da neden olmaz. Kansızlığı önlemek için günlük beslenmede, demir ve demirin kullanımını etkileyen yiyeceklerin de düzenli olarak tüketilmesi gerekir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow