hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hükümet ve eczacılar arasında ipler kopuyor

    Hükümet ve eczacılar arasında ipler kopuyor
    expand

    Hükümet ve Türk Eczacıları Birliği anlaşmaya uzak. İlaç geri ödemelerinden, devlete satılan ilaçlarda yapılan iskontoya kadar bir çok sorun var. Üstelik taraflar artık birbirlerini sert bir dille suçlamaya başladı. 16 Ocak'a kadar anlaşma sağlanamazsa hükümet Türk Eczacıları Birliği'ni devreden çıkaracak ve eczanelerle tek tek sözleşme yapacak. Ancak hükümetin işi de çok kolay değil.

    İlaç alım protokolünün feshedilmesiyle doğan anlaşmazlığın geldiği son nokta bu. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında ipler koptu.

    Birliği aradan çıkarmak isteyen Sosyal Güvenlik Kurumu, 16 Ocak'a kadar anlaşma olmaz ise, 22 bin 500 eczaneyi tek tek elektronik sözleşme yapmaya davet edecek.

    Aslında 4 temel anlaşmazlık noktası var. Bunların başında da devlete satılan ilaçlarda indirim oranı  geliyor.

    İkinci anlaşmazlık noktası ise ilaç geri ödemeleri. Sosyal Güvenlik Kurumu "Faturaları inceleme yapıyoruz, paralarını da zamanında veriyoruz" açıklaması yaptı, ancak eczacılar aynı görüşte değil.

    Eczacılar, kurumun üç ayda yaptığı ödemenin daha erken yapılmasını istiyor. Reçete onay sistemindeki arızalar da iki taraf arasında sorun.

    Kurum sistemde tıkanıklık olduğunu kabul ediyor bunun için de  teknolojik altyapıyı geliştirmeye çalışıyor.

    Ve hastaların da şikayetçi olduğu katılım payı uygulaması, yani hastanelerdeki muayene ücretlerinin eczanelerde tahsil edilmesi.

    Eczacılar hiç bir koşulda bu sistemin içinde olmak istemiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu özel hastane muayene ücretleri hastanelerde tahsil edilsin, ama  devlet hastaneleri için yapacak bir şey yok teklifinde bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow