hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Köşk'te Ergenekon da konuşulmuş

    Köşkte Ergenekon da konuşulmuş
    expand

    TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ergenekon soruşturmasındaki son gözaltıları değerlendirirken, yargı sürecinin rahat işlemesini, güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için yargıya müdahale anlamı taşıyabilecek söz ve davranışlardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Toptan, Köşk'teki zirvede Ergenekon konusuna da değinildiğini açıkladı.

    Toptan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dünkü yemeğinde Ergenekon konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin ise "Türkiye'nin sorunları konuşulurken, temel ilkeler çerçevesinde, bu konuya da temas edildi" dedi.

    TBMM Başkanı Toptan, TBMM'de gazetecilerin, Ergenekon soruşturması kapsamındaki son gözaltılara ilişkin sorularını yanıtladı.

    Yargı sürecinde, dikkatli hareket edilmesi, yargıya güvenilmesi, yargının el koyduğu, başlattığı bir işlem konusunda çok fazla yorum yapmaktan kaçınmaları gerektiğini ifade eden Toptan, "Bugünkü gözaltılardan sonra yarın gazetelerde, çarşaf çarşaf yayınlar başlayacaktır. Bunlara dikkat etmek lazım, sorumlu arkadaşlarımızın, sorumluluk bilinciyle hareket etmesi lazım" diye konuştu.

    "Yargı sürecinin rahat işlemesini, güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için yargıya müdahale anlamı taşıyabilecek söz ve davranışlardan hepimizin kaçınması gerekir" görüşünü ifade eden Toptan, toplum olarak, bu işlemin, bir an önce sonuçlandırılmasını beklediklerini, sürecin gecikmemesi gerektiğini kaydetti.

    Toptan, "Herhalde ilgili kurum ve birimler, bu konuda üzerine düşeni yapıyorlardır, yapmaları gerekir. Dileğim, bu sürecin bir an önce sona ermesidir. Varsa suçluların hak ettikleri cezayı görmeleri, suçsuzların ise biran önce bu işten aklanıp, çıkmalarıdır. Bunun dışında bir şey söylemeyi doğru bulmuyorum"
    dedi.

    "Ergenekon konusuna değinildi"

    Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki yemekte, bu konuların konuşulduğu yorumları yapıldı, arkasından böyle bir operasyon gerçekleşti" diyen gazeteciye Toptan, "Bunlar arasında bağlantı kurmanın mantığı yok. Daha önce planlanmış, ancak dün yapılabilen bir yemek. Hepimizin Ankara'da bulunduğu gün, düne denk geldi. Dünkü yemek ile bugün yapılan operasyonların hiçbir bağlantısı yok" karşılığını verdi.

    Toptan, gazetecinin, "Bu konular konuşuldu mu?" sorusunu ise "Çok ayrıntılı şekilde konuşulmadı ama Türkiye'nin sorunları konuşulurken, temel ilkeler çerçevesinde, bu konuya da temas edildi. Bildiri dikkatle okunursa, bu konuda devletin zirvesinin ne düşündüğü ortaya çıkar" diye yanıtladı.

    Bu operasyonlarda, kendisini rahatsız eden bir noktanın olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Toptan, "Sizin sorununuza cevap verirsem, biraz önce söylediğim sözleri, kendi kendime 2 dakika sonra tekzip etmiş duruma düşerim. Yargı süreci; bu sürece hepimizin saygı göstermesi, beklemesi, sabretmesi lazım. Şu anda yapacak başka bir şey yok" diye konuştu.

    Cumhurbaşkanı Gül'ün yemeğinde muhalefetin yer almamasının eksiklik olup olmadığına ilişkin bir soruya karşılık Toptan, bu yemeğin, iktidar ile muhalefeti bir araya getirme amacı taşımadığını söyledi.

    Toptan, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'nun da yemeğe davet edildiği ancak katılmadığının anımsatılması üzerine, "Bundan bilgim yok. Benim bilgim de bugün gazetelerin bilgisi" dedi.

    Bir gazetecinin, "Yargılamayla ilgili usul hükümlerine uyulmadığına ilişkin genel eleştiriler var. Dünkü yemekten sonra, buna daha dikkat edileceğini söyleyebilir misiniz?" sorusu üzerine Toptan, bunun, dünkü yemekle bağlantısının kurulmaması gerektiğini söyledi. Toptan, bu konuda herkesin, medyanın, bu işi yürütenlerin, gelişmeler konusunda bir yanlışlık varsa, o yanlışlıkla ilgili işlem yapanların çok dikkatli olması gerektiğini belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow