hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mevzuata göre belediye Kuran kursu açamıyor

    Mevzuata göre belediye Kuran kursu açamıyor
    expand

    CHP'nin yeni açılımı olan Kuran kurslarını belediyeler açabilir mi? Yasalara ve mevzuata göre, bu konuda yetki Diyanet İşleri Başkanlığı'nda. Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, "Diyanet'in verdiği hizmette aksaklık yok. Başka bir arayışa da gerek yok" dedi.

    "Belediyeler, gençler ve çocuklar için her türlü sosyal ve kültürel hizmeti yürütmekle yükümlüdür."

    Büyükşehir Belediye Kanunu'nda yazan madde bu. Yani belediyeler spordan, el becerisine, bilgisayara kadar birçok kursu bu maddeye dayanarak açabiliyor.

    Ama CHP'li Sefa Sirmen'in önerisiyle gündeme gelen Kuran kurslarının açılması kolay değil. Hatta mevzuata göre mümkün görünmüyor.

    Çünkü 2000 yılında çıkan yönetmeliğe göre Kuran kursları, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın koordinasyonunda belirlenen yerlerde açılabiliyor.

    Hatta aynı yönetmeliğin 7. maddesine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı dışında vakıf, dernek gerçek ve tüzel kişilerin kurs açma yetkisi yok.

    Sefa Sirmen'in önerisiyle başlayan tartışmaya, Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu da katıldı ve Kuran kursu yönetmeliğini harıtlattı.

    Yazıcıoğlu, "Bu hizmet her şekliyle Diyanet tarafından veriliyor. Diyanet'in verdiği hizmette bir eksiklik aksaklık yok. Aksaklık olmadığı için neden başka arayışlar içine girilsin? Böyle bir arayış varsa, Diyanet'in bu konu üzerinde durması gerekir" dedi.

    Danıştay da yaklaşık 1.5 önce aldığı bir kararla, Kuran kurslarının belediyelerin görev alanına girmediğine dikkat çekti, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Kuran kurslarına yardım kararını "Belediyenin görevi değil diyerek" iptal etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow