hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Radikal gazetesine TSK tepkisi

    Radikal gazetesine TSK tepkisi
    expand

    Genelkurmay Başkanlığı, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ile ilgili iddialara yer veren Radikal gazetesinin akreditasyonunu askıya aldı; gazeteyi Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi'ne şikayet etti.

    Açıklama, basını bilgilendirme toplantısında, Radikal'in haberinde de ismi geçen Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak'tan geldi.

    Metin Gürak'a, İbrahim Şahin'in "300 kişilik terörle mücadele birimi oluşturulması talimatı aldım" yönündeki ifadesi soruldu.

    Gürak, Genelkurmay Başkanlığı'nın dün yaptığı yazılı açıklamaya dikkat çekti; "Bütün soruların yanıtı o açıklamada" dedi.



    Genelkurmay, İbrahim Şahin'i yalanladı


    Genelkurmay Başkanlığı dün yaptığı yazılı açıklama ile basında çıkan haberlere yanıt verdi:

    Açıklamada, "16 Ocak 2009 günü, Genelkurmay Karargahı’nda yapılan Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısında; 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157’nci maddesine göre, soruşturmaların gizli yürütülmesi gerektiği, aksi davranışların kişilere, kurumlara ve nihayetinde yargıya da büyük zararlar verebileceği ifade edilmişti" denilerek, buna rağmen bir ay geçtikten sonra İbrahim Şahin'e aif ifadelerin 11 ve 12 Şubat 2009'da bir gazete yayınlanmasının düşündürücü olduğu belirtildi.

    Açıklamada, "Bu haberler ile; Türk Silahlı Kuvvetleri, bir kurum olarak haberin odağına alınmaktadır. İfadeyi basına sızdıran veya servis edenler, neden 11 Şubat 2009 gününe kadar beklemişler ve bugün bu işlemi yapmaya karar vermişlerdir? Eğer söz konusu gazete bu bilgiye daha önce sahip ise, neden 11 Şubat 2009’a kadar beklemiştir? Sağduyulu medyanın ve kamuoyunun bunu sağlıklı olarak değerlendireceğini umuyoruz. Ayrıca, haberi sızdıran veya servis edenlerin telaş ve acz içinde olduklarına ve çaresiz kaldıklarına da inanıyoruz" denildi.

    Açıklamada, "Haberde adı geçen Tuğgeneral Metin Gürak’ın, halihazırda yaptığı görevin hassasiyeti dikkate alınarak, konuya ilişkin olarak bilgisine başvurulmuş ve söz konusu kişi ile bugüne kadar hiçbir yerde ve hiçbir şekilde bir temas veya görüşmesi olmadığı tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

    700 bin kişilik bir orduya komuta eden, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temel niteliklerinden birisini oluşturan “Hukuk Devleti”ne bağlılığı ile tanınan bir komutanın 150-300 kişilik yasa dışı bir oluşuma ihtiyaç duymasının gülünç ve gayri ciddi olduğunun ifade edildiği açıklamada, bu iddiayı gündeme getiren kurumların olmasının da vahim olduğu kaydedildi.

    Radikal gazetesi ne dedi?


    Genelkurmay'ın yazılı açıklamasının ardından CNN TÜRK'e konuşan Radikal Gazetesi Haber Koordinatörü Ertuğrul Mavioğlu ise, "Açıklamayı talihsiz buluyorum. Biz görevimizi yaptık. Ucu bir yere dokununca maksatlı deniliyor. Bundan sonra elimize geçerse yine haber yaparız" dedi.

    Radikal gazetesinin 11-02-2009 tarihli haberine göre İbrahim Şahin, Ergenekon kapsamında tutuklanmadan önce çıkarıldığı savcılıkta; Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğu’un bilgisi dahilinde ve Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak’ın talimatıyla 150-300 arası asker ve polisten oluşacak S-1 adlı birimi oluşturmak üzere çalıştığını iddia etmişti.

    Aden Körfezi'ne gönderilecek gemi


    TBMM'de kabul edilen tezkere çerçevesinde Aden Körfezi'ne gönderilecek gemi hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, 16 Aralık 2008 tarihli 1851 sayılı BM kararı uyarınca Türkiye'nin de içinde yer aldığı bir temas grubu oluşturulduğunu hatırlattı.

    Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda oluşturulması planlanan uluslararası deniz gücüne Türkiye'den bir firkateynin görevlendirilmesine ilişkin hükümet tezkeresinin TBMM'de kabulünün ardından hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

    Tuğgeneral Gürak, "Dünyada barışa ve güvenliğe bugüne kadar daima olumlu katkılar yapmış olan Türkiye Cumhuriyeti, Aden Körfezi'nde uzun süreden beri devam eden deniz haydutluğu faaliyetlerinin önlenmesi maksadıyla TBMM tarafından verilen yetkiye istinaden, söz konusu harekata katılmak üzere, 2 adet AB-212 helikopteri, 1 adet Sualtı Taarruz Timi ve 1 adet Sualtı Görev Timini bünyesinde barındıran TCG Giresun Firkateynini görevlendirmiştir" dedi.

    TCG Giresun'un, görevini BM Güvenlik Konseyinin aldığı 1851 sayılı karar üzerine teşkil edilen Görev Kuvveti-151 bünyesinde yerine getireceğini belirten Tuğgeneral Gürak, TCG Giresun'a ilave olarak Görev Kuvveti-151'in içerisinde ilk aşamada, ABD ve İngiliz Deniz Kuvvetlerinden çeşitli muharip ve yardımcı sınıflardaki gemilerin de görev yapacağını kaydetti.

    Tuğgeneral Gürak, Kanada, Suudi Arabistan, Güney Kore, Avustralya, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan'ın da bu görev kuvvetinde yer almasının beklendiğini ifade ederek, halihazırda Görev Kuvveti'nin komutasının ABD Deniz Kuvvetlerine mensup bir tümamiral tarafından yürütüldüğünü söyledi.

    TCG Giresun Firkateyni'nin, bölgede 4 aylık bir süreyle görev yapacağını bildiren Tuğgeneral Gürak, sonraki dönemlerde de gemi görevlendirmesi planlanacağını bildirdi.

    Tuğgeneral Gürak, Görev Kuvveti-151'in icra edeceği harekatın hedefinin sorumluluk sahasının, "ticari trafiğin emniyetini sağlamak, Aden Körfezi'nde deniz ticaret yollarındaki uluslararası güven ortamını tesis etmek, tüm ülkelerin deniz haydutluğu ile mücadelede imkan ve kabiliyetlerini geliştirmek" olarak belirlendiğini kaydetti.

    Soru - Cevap

    Hava harekatı

    Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, TSK'nın geçen hafta Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesine düzenlediği hava harekatında, 13 terör örgütü mensubunun öldürüldüğü yönündeki haberlerle ilgili soruyu, "Yapılan her hava harekatı sonunda çeşitli kaynaklardan bilgiler toplanmaya çalışılmaktadır. Şu anda da değerlendirmeler devam etmektedir" diye yanıtladı.

    Eruygur'un dinlenmesi

    Tuğgeneral Gürak, Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un ses kaydı olduğu belirtilen konuşmalar ile GATA'da cep telefonunun yasaklandığına ilişkin haberlere ilişkin bir soru üzerine, "Ne şekilde elde edildiği belli olmayan haberlerle ilgili bizim bir değerlendirme yapmamız mümkün değildir" dedi.

    GATA'da cep telefonu yasaklanmasına yönelik bir uygulama olmadığını da belirten Tuğgeneral Gürak, diğer bütün hastanelerdeki prosedürün aynısının GATA'da da uygulandığını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow