hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Darwin sansüründe farklı sesler

    Darwin sansüründe farklı sesler
    expand

    Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik dergisindeki Darwin sansürü için, "Sansür konusu TÜBİTAK'ın işi değil. Bilime ambargo koymak, Darwin'e sansür koymak akla gelecek birşey olamaz. TÜBİTAK'ın görevi de, işi de bu değil" dedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş ise, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

    Bakan Aydın, "Ege Bölgesi TÜBİTAK Ar-Ge Günü" toplantısında gazetecilerin, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nin kapağının değiştirilmesine ilişkin sorularını yanıtladı.

    Konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını dile getiren Aydın, yetkililerden aldığı bilgileri gazetecilerle paylaştı.

    Bakan Aydın, bilime ambargo ve sansür koymanın, "Darwin'e sansür koymanın" akla gelecek bir şey olmadığını, Darwin'in kitaplarının zaten bütün kütüphanelerde bulunduğunu anlatarak, "Darwin'i bu ülkede, ilme, bilime, evrime, özellikle türlerin kaynağına meraklı olup da bilmeyen insan yok. Bu kadar tanınan bir kaynağa, bilim adamına sansür koyamazsınız. Öyle bir şey olmaz. Zaten TÜBİTAK'ın görevi de bu değildir, işi de bu değildir. Tam tersine bilime, ne kadar kendisi yanlış yapmış olursa olsun hizmet eden kim varsa, bilim adamı sıfatını almaya hak kazanmışsa, onun görüşlerinin anlatılmasıdır" dedi.

    Konuyla ilgili olarak basını eleştirmek istemediğini ifade eden Bakan Aydın, "Bir gazetenin başlığını gördüm, bir gazetede de onunla ilgili yazı gördüm. Ama anlamını hissettim öyle diyeyim..." diye konuştu.

    Aydın, bir derginin, bir gazetenin çıkarılmasında belli bir hiyerarşi olduğunu, özerk bir kurum olan TÜBİTAK'taki bütün işlerin ilgili bilim kurulları aracılığıyla yapıldığını anlattı.

    Dergiyi bugün gördüğünü, 14. ve 15. sayfalarda Darwin'in bütün kitaplarıyla ilgili tanıtım yazıları olduğunu belirten Bakan Aydın, "Sansür olsaydı öncelikle o yazılar olmazdı. Şuna inanıyorum, TÜBİTAK bilimin önündeki bütün kapıları açmak için vardır, bilime sansür koymak için değil. Marx da olur, Darwin de olur... Bilimde hata yapmak, doğru yapmak kadar normaldir" dedi.

    Darwin'in ortaya attığı bir teoriye ambargo koymanın, TÜBİTAK'ın aklının köşesinden geçmeyeceğini belirten Aydın, "Türlerin seçimiyle, insan soyuyla ilgili o bilgileri pek çoğumuz zaten yolda yürürken bazen doğru, bazen yanlış öğrenmiş oluyoruz. Dolayısıyla benim o tarafa çekilecek bir yorumu haklı görmem mümkün değil" diye konuştu.

    İzmir'de, Bakan Aydın ile birlikte bir törene katılan Yetiş, Darwin'i Bilim ve Teknik dergisine kapak yapan genel yayın yönetmeni Dr. Çiğdem Atakuman'ın görevinden alınmasının kendisiyle ilgisi bulunup bulunmadığına ilişkin soruya yanıt vermedi.

    Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Evrim Teorisi'nin sahibi Darwin'e sansür koymuştu. Mart ayında Bilim ve Teknik Dergisi'nin kapağı son anda değişti; dergideki Darwin'le ilgili 15 sayfa da atıldı. Kapağı hazırlayan derginin genel yayın yönetmeni Çiğdem Atakuman da görevden alındı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow