hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Celal Talabani'den PKK'ya çağrı

    Celal Talabaniden PKKya çağrı
    expand

    Türkiye'de bulunan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, CNN TÜRK diplomasi editörü Osman Sert'e konuştu. Talabani, PKK'ya çağrıda bulunarak, "Silahlı mücadele dönemi bitmiştir, yeni bir hayata başlama zamanı" dedi.

    CNN TÜRK'te Osman Sert'in sorularını cevaplayan Celal Talabani, petrolün tüm Irak halkının malı olduğunu söyledi. Talabani, Türkiye'nin Irak'ta istediği yerde konsolosluk açabileceğini kaydetti.

    Gül'ün ziyareti

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Irak ziyaretini de değerlendiren Talabani, Gül'ü Bağdat'a beklediklerini söyledi.

    Gül'ün Irak'ta herhangi bir kenti ziyaret etmesiyle ilgili soruyu da cevaplayan Gül, "Zamanı olursa ve herhangi bir yere gitmek isterse bu onun kararı" dedi.

    Talabani, "Gül'ün ziyaretinden beklentiniz nedir?" sorusuna , "Sayın Gül'ü, kardeşim Abdullah Gül'ü Irak'ta dört gözle bekliyoruz. Çok önemli bir ziyaret olacak. Çünkü, Irak'ı ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olacak. Türkiye ile son derece iyi son derece önemli ve iyi ilişkiler yürütmek istiyoruz. Irak ile Türkiye arasındaki ilişkileri tüm seviyelerde geliştirmek istiyoruz. Benim Türkiye'ye ziyaretimin ardından Sayın Gül de  bu anlamda son derece önemli bir rol üstlendi. Türkiye ile anlaşmalarımız söz konusu stratejik bir ittifak var. Türkiye ile Irak arasında ilk kez hükümetin iradesinde değil, insanların halkın iradesine dayanan bir ittifak var" cevabını verdi.
     
    Talabani, "Halklar arasındaki ittifakın önündeki engeller neydi" sorusuna ise "Tabi ki bazı sorunlar var. Bazı söylentiler söz konusu. Kürt bölgesinin bağımsızlığına ilişkin bir takım sorunlar var. Ancak Kürt halkı arasında böyle bir düşünce söz konusu değil. Irak'ın demokratik bir parlamentosu var, zaten Irak'taki Kürt halkının da yüzde 95i anayasayı destekliyor" ifadesini kullandı.

    "PKK'yı desteklemiyoruz"

    "PKK konusunda Türkiye'deki kardeşlerimize, biz PKK'yı desteklemiyoruz. Türkiye'ye karşı faaliyetleri desteklemiyoruz" dediklerini hatırlatan Talabani, "Tam tersine biz, güvenli bir ülke istiyoruz. Türkiye'nin de güvenliğini ve istikrarını istiyoruz. Aynı zamanda, Irak'tan Türkiye'ye her türlü saldırıların önlenmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda  bir anlaşmaya da varabiliriz. Üç taraflı komiteyi, Türkiye, Irak ve Amerika arasındaki komiteyi devreye sokarak bir anlaşmada uzlaşabiliriz. Dolayısıyla diğer konuya gelirsek, Türkiye'deki kardeşlerimize şunu belirttik. Biz Irak'ta Kürtler, Araplar, Şiiler, Sunniler, Türkmenler, hepimiz bağımsız bir Irak istiyoruz. Yani dünyadaki herhangi bir ülkeye bağlı olmak istemiyoruz" diye konuştu.

    Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani'nin de Gül'ün Bağdat'taki temaslarına katılma planının olduğunu açıklayan Talabani, Barzani'nin şu anda bir Avrupa ülkesinde fizik tedavi gördüğünü ve tedavisi bittiği takdirde Irak'a gelerek Gül'ün temaslarına katılabileceğini söyledi.

    "Öcalan'ı ikna ettik"

    PKK ile ilgili soruları da cevaplayan Celal Talabani, "Şimdi biliyorsunuz Turgut Özal döneminde talepleri yerine getirip Abdullah Öcalan'ı ateşkes konusunda ikna etmeye çalıştım. Süleyman Demirel'i bir gece evinde ziyaret ettim. Onunla da konuştuk. Ve Öcalan'ı ateşkes konusunda ikna ettik" dedi.

    "Ben şuna inanıyorum. Artık silahlı müceadele bitmiştir" diyen Talabani, "Artık popüler savaşlar söz konusu değil, silahlı savaşlar söz konusu olamaz. Artık siyasi mücadele dönemi başladı. Parlamenter mücadele var halklar için. Askeri faliyetler terörist faliyetler olarak algılanıyor.  Geri dönüşler konusunda ne dediğimi de açıklamalıyım. Eğer Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dağdakilerin inmesi için  bir talebi olsaydı, ben sadece ona şunu sorabilirdim: "Dağdan inenler eve mi yoksa hapse mi gidecekler?" Benim söylediğim sadece bu" diye konuştu.

    Osman Sert'in "PKK'ya mesajınız olacak mı?" sorusunu da cevaplayan Talabani, silahlı mücadeleyi bitirme zamanının geldiğini söyledi.

    PKK'ye mesaj: "Yeni bir hayat"

    Talabani, PKK'ya "silahlı mücadeleyi bitirin,  Yeni bir hayata başlamanın zamanıdır" dedi.

    Kürt konferansı konusundaki soruyu da cevaplayan Talabani, konferansın nisan ya da mayıs ayında olacağını belirtti.

    Talabani, "Bu konferansın esas görevi PKK'nın artık silahlı mücadeleyi bitirmesi ve yeni bir hayata başlaması olacaktır. Umarım bu konferans başarılı olacaktır. Barışçıl bir sonuç olacaktır" diye konuştu.

    DTP'nin de bu konferansa davet edileceğini belirten Talabani, DTP heyetinin bu konferansa katılıp katılmayacağını bilmediğini söyledi.

    Talabani, PKK'nın konferansa sıcak baktığını kaydetti.

    21 Mart'ta kutlanacak olan Nevruz ile ilgili de konuşan Talabani, "Bütün halklar bunu kutluyor. Barışcıl bir kutlama istiyorum. Bu bizim için barışçıl bir bayramdır. Düşmanlık için değil. Nevruz'un ruhu içinde kutlanmalı. Umarım bu Nevruz bu şekilde geçecektir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow