hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Jandarma Alay Komutanı'na gözaltı

    Jandarma Alay Komutanına gözaltı
    expand

    Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan kemiklerle ilgili olarak Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz gözaltına alındı. Albay Temizöz 1993-1996 yılları arasında bölgede görev yapmıştı.

    Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Kuştepe Köyü'nde bir itirafçı tanığın ifadeleri doğrultusunda yapılan ve yaklaşık 20 kemik parçasının bulunduğu kazıyla ilgili, bu ilçede 1993-1996 yılları arasında Yüzbaşı rütbesiyle İlçe Jandarma Komutanlığı yapan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, gözaltına alındı.

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran kimliği açıklanmayan bir itirafçı, 1990'lı yıllarda dönemin Cizre Belediye Başkanı ve korucubaşı olan Kamil Atak'ın terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklık eden bazı kişileri alıp sorgulanmak üzere terör örgütü Hizbullah'a teslim ettiğini ve bu kişilerin Kuştepe Köyü'ne götürülüp sorgulandıktan sonra öldürülüp gömüldüğünü söyledi.

    İtirafçı terör olayları nedeniyle boşaltılan köyün o dönemde terör örgütü Hizbullah tarafından eğitim amaçlı kullanıldığını ve sorgulanıp öldürülen kişilerin cesetlerinin gömüldüğü yerleri gösterebileceğini söyledi.

    Bunun üzerine Diyarbakır'dan özel yetkili bir savcı itirafçı ile Şırnak'ın Cizre ilçesine gitti. Cizre'ye 2 kilometre uzaklıkta bulunan Kuştepe Köyü'nde 16 Mart günü üç ayrı noktada savcı nezaretinde yapılan kazılarda 20 kemik parçası bulundu.

    Bunun ardından Cizre'de Belediye eski Başkanı Kamil Atak'ın oğulları ve akrabalarının da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden eski başkanın oğlu Temel Atak, tutuklandı.

    Soruşturma kapsamında aranan Kamil Atak, cumartesi günü Mardin'in Nusaybin ilçesinde yakalanırken sorgusunun yapılması için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

    Atak için 2 gün ek gözaltı süresi alınırken, verdiği ifade doğrultusunda Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi 1993-96 yıllarında Cizre'de daha sonra Diyarbakır'da görev yapan, 1 yıl önce Denizli'den atanan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün halen görev yaptığı Kayseri'de gözaltına alınmasını istedi.

    İki savcı görevlendirildi

    Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz, bugün saat 10.30'da DSİ 12'nci Bölge Müdürlüğü'nde yapılan 'Su Günü' törenlerine katıldıktan sonra Talas İlçesi'ndeki Jandarma Bölge Komutanlığı içinde bulunan makamına geldi.

    Bu arada, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'nın verdiği talimat üzerine Kayseri Adliyesi'nden 2 savcı önce Merkez Komutanlığı'na giderek buradan kendilerine eşlik eden askeri yetkililerle birlikte Albay Temizöz'ün makam odasına gelerek gözaltı kararını iletti.

    Savcılık kararı üzerine ilk ifadesi bulunduğu yerde alınan Albay Cemal Temizöz, daha sonra görevliler eşliğinde soruşturmanın yapıldığı Diyarbakır'a 17.00 sıralarında hareket etti.

    Bu arada, Kayseri'de 3 astsubayın kısa süre önce gözaltına alındığı dönemde sanıkların avukatı Musa Öncel'in yazılı olarak yaptığı açıklamada, "Müvekkilim Orhan Güleç'in durumuyla ilgili olarak gittiğim Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'ndaki konuşmalarda tüylerim ürperdi. Konuşmalarda isminin Cemal Temizöz olduğunu müvekkilimden öğrendiğim albayın müvekkilime ve sanık Ali Balta'ya, 'Asit kuyularına sizleri de atarız. Yapmadığımız bir şey değil. Öldürün gitsin bunları' diye ifadeler kullandığını söylediler" demişti.

    Öncel, bu konuda 12 Mart 2009 tarihinde dilekçe verdiğini söylemişti.

    Cizre'ye 2 kilometre uzaklıktaki Kuştepe köyü, 1991 yılında boşaltılmış, köye 10 yıl önce 6 aile geri dönmüştü.

    CNN TÜRK HABER PAKETİ ÜYELERİNİN YORUMLARI

    - katil genelkurmay mensubuda olsa katilmidir? Evet katil katildir.

    - iyiki ergenekon davasi var yoksa kemikler 1000 yil sonra bulunurdu alay komutani da yukardan bakar alay ederdi

    - Secimler.dolayisi ile.Kurtlerden.oy almak.amaci.ile.ya Pilan.Askerleri.pasifize.ederek.askerlere.mesaj.veriliyor KARAVELIOGLU

    - silah avciligi bitti kemik avciligi basladi

    -Abd oyunu. Irakta çuval turkiyede mapus . Vatansever insanlara yapılan bu gayr-i milli muamelenin hesabı demokrasi içinde sorulacaktır. Cıkan kemikler camız kemiğide olabılır. T. Güney den aldıkları fetva ile masum insanlara yapılan zulümdür.

    -Yakında PKK masum çıkarsa hiç şaşmamalı

    -Yorum yazanlara bakiyorumda hic üzülen yok, camiz kemigi olabilir diyen arkadas; siz, kürtlerin katledilmesini bile hoş görecek kadar pervasizsiniz, kıro dersiniz camiz dersiniz ama hicbir insan yargisiz öldürürmemelidir demezsiniz. cünkü öldürülen Kürt, insandan sayilmaz yani. Ayip size. Çuval gecirenlere verdiginiz degeri Kürtlere vermediniz. Dünya Türklere uyuz oluyo Türklerde kürtlere. Olun bakalim. Gayri milli muamele diyorsun. Bi sizde var de mi milli duygular.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow