hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Obama'nın garantörlüğü önemliydi"

    Obamanın garantörlüğü önemliydi
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi sonrasında alınan kararlarda Türkiye'nin tutumunda ABD Başkanı Barack Obama'nın garantörlüğünün Türkiye için büyük önem ifade ettiğini belirterek, "Temennimiz odur ki, bundan sonrasında verilen sözler üzerinde durulur ve ortağı olduğumuz NATO'da aynı şekilde yolculuğumuzu devam ettiririz" dedi.

    Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bir Türk gazetecinin "NATO'da alınan sonuçtan memnun musunuz?" sorusu üzerine Erdoğan, gerek NATO üyesi Avrupalılarla, gerekse ABD Başkanı Obama ile bir çok kez görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bütün bu toplantılardan sonra mutabakat zeminini oluşturacak eğer bir tablo ortaya çıkmamış olsaydı, işin neticesi de böyle olmazdı. Onu çok net ifade etmek durumundayım. Bu mutabakat zemininde bir şey daha ifade etmek durumundayım. Sayın Obama'nın garantörlüğü bizim için çok büyük önem ifade etti. Bir pozitif enerji ortaya koyduğu için, bu pozitif enerjinin neticesinde de bizler bu olumlu yaklaşımı görerek bu atılan adıma olumlu yaklaştık. Temennimiz odur ki, bundan sonrasında verilen sözler üzerinde durulur ve ortağı olduğumuz NATO'da aynı şekilde yolculuğumuzu devam ettiririz" dedi.

    İspanya Başbakanı Zapatero da bir Türk gazetecinin, "Dün, NATO genel sekreteri seçiminde bazı sıkıntılar yaşandı. Türkiye'nin bazı çekinceleri vardı. Buna karşılık AB konusu masaya yatırıldı ve genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn'in sert bir açıklaması oldu, siz de Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek verdiğinizi açıkladınız. Bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken, AB'nin bir hak birliği olduğunu söyledi.

    Entegrasyon kurallarının belli olduğunu belirten ve süreçlere herkesin uyması gerekliliği bulunduğunu ifade eden Zapatero, bütün ülkelerin Avrupa Komisyonu'nun gerçekleştirdiği çalışmalara saygı göstermesi, kararların da Avrupa Konseyi tarafından alınması gerektiğini kaydetti.

    Zapatero, AB'ye bir ülkenin dahil edilmesinin zaman alacağını bildirerek, Türkiye'nin, AB üyeliği sürecinin hedefe ulaşmasını dilediklerini vurguladı. Zapatero "Tabii ki, bu zaman alacaktır, tartışmalar yaratacaktır. Türkiye'nin, AB'nin talimatlarına uyacağına inanıyoruz. Türkiye'nin, AB'nin belirlediği hedeflere uyacağını diliyoruz. Tabii ki, bu da bir umut kapısı açacak. İspanya hiçbir şekilde tutumunu değiştirmeyecek. Biz, sağlam bir şekilde tutumumuzu gösteriyoruz. Türkiye'nin, AB adaylığını tam olarak desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

    Bir İspanyol gazetecinin İspanya'da kabine değişikliği ile ilgili sorusu üzerine Zapatero, bu konu ile ilgili konuşmayacağını ve herkesin istediği bilgiyi vermekte özgür olduğunu belirterek, bunun doğru olup olmadığını göreceklerini söyledi.

    Zapatero, "Bu konuda sayın Erdoğan hiçbir şey söylemeyecektir" diye espri yaptı. Bir başka İspanyol gazetecinin ABD Başkanı Barack Obama'nın yaptığı görüşmede İspanya'dan ne beklediğine ilişkin sorusu üzerine de Zapatero, bu görüşmenin, bakış açısında ve uluslararası düzlemde kendisi için olumlu olduğunu kaydetti.

    Zapatero, Obama'nın Prag'da yaptığı konuşmanın çok önemli ve tarihi bir nitelik taşıdığını ifade ederek, İspanyol Hükümetinin desteğini göreceğini söyledi.

    Günümüzde dönemde nükleer silahsızlanma sürecine girileceğini belirten Zapatero, bu girişimin ABD Başkanı tarafından yapılmasının kendisini ayrıca mutlu ettiğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow