hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuk bayramında polis dehşeti

    Çocuk bayramında polis dehşeti
    expand

    23 Nisan Çocuk Bayramı'nda Hakkari'de izinsiz gösteri yapan bazı çocuklar polis tarafından dövüldü. 14 yaşındaki bir çocuğun polisten aldığı darbeler sonucu yere yığıldığı an basın mensupları tarafından görüntülendi. Olayın ardından polis memuru açığa alındı; kente 2 polis başmüfettişi gönderiliyor. Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yurdaer Olcan da, yaralı çocuğu hastanede ziyaret etti.

    DTP'ye yönelik operasyon ve tutuklamaların protesto edildiği Hakkari'deki olaylar, 23 Nisan Çocuk Bayramı'na taban tabana zıt görüntülerle bitti.

    Özel harekat ekipleri izinsiz gösteri yapan aralarında çocukların da bulunduğu 50 kişilik gruba gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Göstericiler de polise taşla cevap verdi.

    14 yaşındaki Seyfi Turan da bir özel harekat polisinin müdahalesine maruz kaldı. Polis, Turan'a hem elindeki tüfekle hem de tekmeyle defalarca vurdu. Üstelik yere düşüp bayılana kadar...

    Çocuğun yerden kalkmaması üzerine polis, yakındaki bir çevik kuvvet polisini çağırarak kenarda beklemeyi tercih etti.

    Turan'ın başına gelen çevik kuvvet memuru da olay yerinden uzaklaştı. Çocuğun yardımına basın mensupları koştu.

    Durumu iyiye gidiyor


    Van 100. Yıl Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralı çocuğun hayati tehlikeyi atlattığı öğrenildi.

    Yetkililer, hastanenin Beyin Cerrahi Servisi'ne alınan Turan'ın şuurunun da açık olduğunu kaydetti.

    Olaylarda polisin müdahale ettiği tek çocuk o değildi. Polislere taş atan çocuklar tazyikli su, gaz bombası ve polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı.

    Seyfi Turan dışında 3 çocuk daha yaralandı. Biri başından alığı darbe nedeniyle, biri gazdan etkilenerek, biri de polisten kaçarken suya düşerek.

    Komutan çocuğu ziyaret etti


    Bu arada, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yurdaer Olcan, bir polis memuru tarafından yaralanan 14 yaşındaki Seyfi Turan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde ziyaret etti.



    Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yurdaer Olcan ile İl Jandarma Alay Komutanı Albay Vecihi Halil İyigün de yaralı Seyfi Turan'ı, ziyaret etmek üzere saat 13.30'da Araştırma Hastanesi'ne geldi.

    Hastane kapısında Emniyet Müdür Vekili Mustafa Uçkan tarafından karşılanan Korgeneral Olcan, daha sonra Seyfi Turan'ın tedavi olduğu Beyin Cerrahi Servisi'ne çıktı.

    Basın mensuplarının alınmadığı ziyaret, yaklaşık 10 dakika sürdü. Korgeneral Olcan ile Albay Vecihi İyigün, ziyaretin ardından hastaneden ayrıldı.

    Bu sırada gazetecilerin ziyaretten görüntü almasını engelleyen Araştırma Hastanesi güvenlik görevlileri ve Hastane Müdürü Metin Aysan ile basın mensupları arasında tartışma yaşandı.

    Tartışma, polis memurlarının araya girmesiyle sona erdi.

    Polis açığa alındı

    Hakkari Valisi Muammer Türker, görüntülerdeki polis hakkında soruşturma açılması talimatı verdiğini ve olaylarda toplam 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

    Hakkari Valiliği, 14 yaşındaki Seyfi Turan'ın yaralanmasına neden olan özel harekatta görevli polis memurunun açığa alındığı bildirildi.

    Hakkari Valiliği'nin açıklamasında, "23 Nisan'da ilimiz merkezinde öğlen saatlerinden itibaren çeşitli mahallelerde yapılan korsan gösteri ve güvenlik kuvvetlerimizi taşlama eylemlerimize güvenlik kuvvetlerimiz tarafından Merzan Mahallesi civarında yapılan müdahaleler esnasında bir güvenlik görevlimizin fevri hareketi neticesinde bir vatandaşımızın yaralanması üzüntü ile karşılanmıştır. Bahse konu personel açığa alınmış olup, sorumlular hakkında gerekli soruşturma başlatılmıştır" denildi.

    Emniyet Genel Müdürlüğü inceleme başlattı

    Emniyet Genel Müdürlüğü de polis memuru hakkında inceleme başlattı ve olayı incelemesi için 2 polis başmüfettişi görevlendirildi.

    Polis başmüfettişleri, incelemenin tamamlamasının ardından hazırlayacakları raporu Emniyet Genel Müdürlüğü'ne sunacak.

    AİLE ÖFKELİ

    Polisin yaptığının vahşet olduğunu belirten Turan'ın yakınları barış istediklerini ve hukuki haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söyledi. Amca Ömer Turan, yaşananların çok üzücü olduğunu ve silah dipçiğiyle Seyfi Turan'ın dövülmesinin kabul edilecek bir müdahale olmadığını söyledi. Turan, "Bizim burada huzurumuz yok. Biz hukuk, barış istiyoruz. Kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bu olayları biz de istemiyoruz. Ama bir çocuğumuzun böyle silah dipçiğiyle vurulup yaralanmasını ne biz ne de Allah kabul etmez. Dün polisin yaptığı vahşetti" dedi.

    Öte yandan dünkü olaylarda evi basılarak dövülen ve yaralı olarak hastaneye kaldırlan zabıta memuru Lokma Kaya'nın ailesi de polisler hakkında şikayetçi olacaklarını söyledi.

    Polislerin mahalleye girerek birçok evin camını kırdığını belirten Kaya'nın oğlu İzzetin Kaya, "Polislerin kovaladığı göstericiler bizim sokağa girdi. Bu sırada babam da dışarı çıktı. Polisler kapıyı kırıp önce bahçeye girdiler. Daha sonra da camlarımızı kırdılar. Evimizin içinde babamı ve annemi dövüp hakaretler ettiler. Babamın olaylarla hiç ilgisi olmamasına rağmen yaraladılar. Ben bu şiddetin hesabının verilmesini istiyorum" dedi.

    Baro'dan kınama

    Hakkari Barosu da olayı kınadı. Baro Başkan Vekili Adnan Demirkan, olaylarda güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığını belirtti ve müdahalenin ölçü ve şeklinin dehşet uyandırdığını söyledi.

    Demirkan, "Olaya ilişkin görüntülerde açıkça görüldüğü üzere bu olayın basit bir idari soruşturmayla geçiştirilmesi yeterli olmayıp sorumluların derhal tespit edilerek haklarında cezai soruşturmamın başlatılması gerekmektedir. Olaylarda Seyfi Turan isimli çocuğun canına kast edecek şekilde saldıran özel harekat mensubu ve kendisini tebrik eden güvenlik görevlisiyle bu olaylarda ihmali olan görevliler hakkında derhal adli soruşturmanı açılması gerekmektedir. Yaşanan olaylarda taş attıklar gerekçesiyle yaşları küçük çocuklar dahil gözaltına alınıp tutuklanırken, cana kastedecek şekilde olaylara orantısız bir şekilde müdahale eden güvenlik mensuplarının hala serbest dolaşması adalet duygularını inciten ve insanlarda soruşturmaların tarafsız ve adilane yürütüldüğüne ilişkin güveni zedelemektedir. Olaya ilişkin görüntülerde açıkça görüldüğü üzere bu olayın basit bir idari soruşturmayla geçiştirilmesi yeterli olmayıp sorumluların derhal tespit edilerek haklarında cezai soruşturmamın başlatılması gerekmektedir. Olaylarda Seyfi Turan isimli çocuğun canına kast edecek şekilde saldıran özel harekat mensubu ve kendisini tebrik eden güvenlik görevlisiyle bu olaylarda ihmali olan görevliler hakkında derhal adli soruşturma açılması gerekmektedir. Biz yetkili birimleri göreve davet ediyoruz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow