hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargıtay'dan Anayasa Mahkemesi uyarısı

    Yargıtaydan Anayasa Mahkemesi uyarısı
    expand

    Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmemesi gerektiğini belirterek, mahkemeye bireysel başvuruya karşı olduklarını açıkladı.

    Hasan Gerçeker, "Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine, oraya Meclis tarafından üye seçilmesine karşıyız. Bunlar bize göre yargı bağımsızlığını geriye götürecek düzenlemeler" dedi.

    Gerçeker, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM'de düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Gerçeker, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun "Yargıtay'daki hakim ve savcılar hakkında Adalet Bakanlığı'nın soruşturma açması, Yargıtay'a müdahaledir" şeklinde açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine, "Biz 'Anayasa değişikliği yapılsın, yapılmasın' demiyoruz ama mutlaka yargı bağımsızlığını daha da kuvvetlendirecek şekilde yapılsın. Bireysel başvuru konusu var mesela, biz ona, yüksek mahkemeler olarak tamamen karşıyız. Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine, oraya Meclis tarafından üye seçilmesine karşıyız. Bunlar bize göre yargı bağımsızlığını geriye götürecek düzenlemeler" diye konuştu.

    Gerçeker, bugün Yargıtay'daki hakim ve savcıların idari bakımdan tamamen Adalet Bakanlığı'na bağlı olduklarını ifade ederek, "Bizim onların üzerinde hiçbir fonksiyonumuz yok, yargısal faaliyet dışında. Böyle olunca da normal diğer hakim ve savcılara uygulanan prosedür onlara da uygulanıyor" dedi.

    Yargıtay Yasası değişikliğine ilişkin tasarıda bu konuya da değineceklerini söyleyen Gerçeker, Yargıtay savcı ve hakimlerinin de kadro olarak Yargıtay bünyesine katılmasına ilişkin bir düzenleme yapılmasını isteyeceklerini ifade etti.

    Gerçeker, Anayasa değişikliğinin son dönemde gündeme gelmesinin ardından Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile konuyu görüştüklerini ifade ederek, "Nelere karşı olduğumuzu kendisine ilettik. Onlarda mutlaka nazara alacaklardır. Çünkü bu sadece Yargıtay'ın düşüncesi değil, Danıştay da Askeri Yargıtay da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi de aynı düşüncede" diye konuştu.

    Haşim Kılıç: "Görüşlerimi yarın açıklayacağım"

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, anayasa değişikliği ile bireysel başvuru hakkına ilişkin görüşlerini yarın açıklayacağını söyledi.

    TBMM'de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle verilen resepsiyona katılan Kılıç'a, gazeteciler, anayasa değişikliği ile bireysel başvuru hakkına ilişkin sorular yöneltti.

    Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 47. yıldönümü dolayısıyla yarın düzenlenecek törende konuşacağını belirterek, "Yarınki konuşmamda bunların hepsine cevap veriyorum. 45 dakikalık konuşmam var, orada hepsini anlatacağım" dedi.

    Bir gazetecinin, "Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 'Bireysel başvuru hakkını istemiyoruz' dedi. Sizin değerlendirmeniz ne?" sorusuna da Kılıç, "Onu, yarın çok geniş açıklıyorum. Onun için yarını bekleyin" yanıtını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow