hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'da hücre evine baskın

    İstanbulda hücre evine baskın
    expand

    İstanbul polisinin Bostancı'da yasadışı "Devrimci Karargah Evleri"ne ait hücre evine düzenlediği operasyon sona erdi. Operasyon sırasında çıkan çatışmada başkomiser Semih Balaban şehit oldu. Hücre evinden dışarıya açılan ateş sonucu başından yaralanan 16 yaşındaki genç de kurtarılamadı. Operasyonda 1 terörist de ölü ele geçirildi. Çatışmada ayrıca 7 polis yaralandı; sokakta çekim yapan NTV kameramanı İlhan Kandaz kulağından vuruldu.

    Olayda ölen teröristin "Devrimci Karargah" terör örgütünün lider kadrosundan Orhan Yılmazkaya olduğu belirlendi. Yılmazkaya'nın 3. Ergenekon iddianamesinde adının geçeceği, isminin telefon görüşmelerine takıldığı belirtiliyor.

    Teröristin 1. Ordu Komutanlığı ve AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'na yapılan bombalı eylemlerle ilgili ilişkisinin bulunduğunu da dile getiren İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Çalışma devam ediyor. Evde, apartmanda aramalar devam ediyor. Tedbirli bir arama. Patlayıcılar olabilir, tuzaklar olabilir. Bu manada çok yığınak yapılmış bir ev. Çok patlayıcı, silaha dönük unsurlar var" dedi.

    Bayramiç nüfusuna kayıtlı

    Operasyonda ölü ele geçirilen teröristin annesi Aysel Yılmazkaya'nın, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

    Operasyonda ölü ele geçirilen Orhan Yılmazkaya'nın (39) Bayramiç'te yaşayan dayısı Nuri Öztürk, yaptığı açıklamada, kardeşi Aysel, eniştesi Hikmet Yılmazkaya'nın uzun yıllar Almanya'da çalıştığını, Orhan'ın kardeşinin ise halen Almanya'da bulunduğunu söyledi.

    Anne ve babası yurt dışında olduğu sırada yeğeni Orhan ile kendilerinin ilgilendiğini belirten Öztürk, "Böyle bir şey yapacağını hiç tahmin etmiyorduk. Üniversiteye gidene kadar onunla biz ilgilendik ve okuttuk. Üniversiteyi kazanınca İstanbul'a gitti. Okulunu bitirdikten sonra da zaman zaman yanımıza gelirdi, arar sorardı" dedi.

    Öztürk, 2-3 yıldır ne kendilerinin, ne de anne ve babasının yeğeninden haber alamadığını ifade ederek "Bugün olaylarda ismini televizyondan duyunca şoke oldum. Böyle bir şey yapacağını tahmin etmiyordum. Çok dürüst, efendi, saygılı ve çalışkan biriydi. Öldüğünden anne ve babasının da haberi yoktu. Ben haber verince onlarda çok üzüldü" diye konuştu.

    Bu arada, Yılmazkaya'nın anneannesi Ayşe Öztürk'ün, çok üzgün olduğu ve kimseyle görüşmek istemediği öğrenildi.

    OLAY

    Kadıköy'de devriye görevi yapan polis ekiplerine düzenlenen saldırı sonrası dün gece 60 hücre evine baskın düzenlenmişti.

    Bostancı Emanet Sokak'ta görev yapan polis ekibine saat 05.30 sıralarında silahlı saldırı düzenlendi. Polisin ateşe karşılık vermesi üzerine saldırgan ya da saldırganlar, yaklaşık 15 gün önce kiralandığı öğrenilen aynı sokaktaki bir apartmanın 1. katındaki daireye girdi.

    Bu sırada polis telsizinden basın mensuplarına seslenen bir kişi, isminin "Orhan Yılmazkaya" olduğunu söyleyerek, "teslim olmayacağını, kanının son
    damlasına kadar savaşacağını, yeteri kadar el bombası ve mermisinin olduğunu" söyledi.

    Hücre eve düzenlenen baskın bugün öğle saatlerine kadar sürdü. Silah sesleri saat 11.15 sıralarında kesildi. Bunun üzerine çevrede önlem alan polisler, binaya yönlendi. Ambulanslar da operasyon alanına giriş yaptı. Bir polis yetkilisi, operasyonun tamamlandığını ifade etti.

    Bostancı'da çatışma

    Operasyon sırasında geniş bir alanda oluşturulan güvenlik şeridi, çalışmanın tamamlanmasının ardından apartmanın bulunduğu sitenin çevresini kapsayacak şekilde küçültüldü. Çevredeki yollar da yeniden ulaşıma açıldı.

    Bostancı'da çatışmaİlgili polis birimlerinin incelemelerinin sürdüğü apartman ile çevredeki binalarda kurşun izleri ve yanıkların bulunduğu görüldü.

    Basın mensuplarının da güvenlik şeridini aşmasına izin verilmedi.

    Operasyonun sona erdiğinin duyrulmasının ardından hücre evinin bulunduğu binada bir patlama meydana geldi.

    Patlamanın, örgüt üyelerinin kurduğu bubi tuzağının kontrollü olarak etkisiz hale getirilmesinden kaynaklandığı belirtildi.

    Apartmanın 1. katında saat 10.00 itibarıyla duman çıktı. Yoğun duman, kısa sürede tüm binayı sardı. Bu arada, silah seslerinin kesildiği fark edildi.

    Ayrıca, biber gazı kokusu hissedildi.

    "Devrimci Karargah Evleri" adlı örgüt, geçtiğimiz yıl 1'nci Ordu Komutanlığı Selimiye Kışlası'na havan saldırısı ve AKP İl Merkezi'ne bombalı saldırı olaylarını üstlenmişti.

    İçişleri Bakanı: "Önceden planlamıştık"


    İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İstanbul'da bugün gerçekleştirilen operasyonların, önceden planlanan bir operasyon olduğunu söyledi.

    Atalay, Atalay, operasyonun zamanlaması ile ilgili soruya, "Operasyonun bu gece yapılmasındaki temel gerekçe, elimizde bilgiler vardı, izleniyordu, sansasyonel eylemler yapabilecekleri yönünde tespitler vardı" dedi.


    Bostancı'da çatışma
    ÖLÜ-YARALILAR:

    Hücre evden kalabalığa açılan ateş sonucu başından vurulan 1adlı genç kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

    Yaralanan polis memurları İ.T. (45), A.K. (42), A.B. (34) ve M.G. (42) Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2 polis memuru Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 1 polis de Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi görüyor.
     
    Olay yerinin yakınında mısınız? Çektiğiniz görüntüleri bize gönderin, yayınlayalım

    Hücre eve baskın

    BAĞCILAR'DAKİ OPERASYON

    İstanbul polisi Bağcılar'da da bir hücre evine operasyon düzenledi. Operasyonda yüklü miktarda patlayıcı ele geçirildi.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow