hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başakşehir'de yıkım savaşa döndü

    Başakşehirde yıkım savaşa döndü
    expand

    İstanbul Başakşehir'in Bayramtepe Mahallesi'nde ruhsatsız bina ve kaçak yapıların yıkımı sırasında vatandaşlarla polis arasında ardebe çıktı. Vatandaşlar polise taş, sopa ve tuğlayla saldırdı; polis ise biber gazı ve tazyikli suyla karşılık verdi. Olaylar sırasında biber gazından etkilenen bazı öğrenciler fenalık geçirdi. Biber gazı penceresi açık olan bir evdeki 4 aylık bebeği de etkiledi.

    Pazar tezgahları ve araba lastiklerini yakarak barikat kuran gruplara müdahale eden polisin gaz bombası ve plastik mermisi tükenince olay yerine bir kamyon dolusu mühimmat getirildi.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesine bağlı zabıta ekipleri, sabah saatlerinde ilçedeki kaçak ve ruhsatsız binaları yıkmak üzere çevik kuvvet ekipleri ve panzer eşliğinde Bayramtepe Mahallesi'ne geldi.

    Ruhsatsız binaların ve kaçak yapıların yıkılmasına karşı çıkan yüzlerce vatandaş, polise taş, sopa ve tuğla parçaları ile saldırdı. Bazı polisler yaralandı. Polis de tazyikli su ve biber gazı sıkarak grubu dağıtmaya çalıştı.

    Okul bahçesine biber gazı

    Polisin müdahale sırasında kullandığı biber gazının Tepe İlköğretim Okulu'nun bahçesine düşmesi sebebiyle bazı öğrenciler gazdan etkilendi. Olayı duyan veliler okula geldi. Aileleri gazdan etkilenerek fenalık geçiren çocukları kucaklarına alarak olay yerinde bekletilen ambulanslara taşıdı. Çocuklara ambulanslarda sağlık ekiplerince müdahale edilirken aileler sinir krizi geçirdi.

    Bebek de etkilendi

    Olaylara müdahale eden güvenlik güçlerinin kullandığı gaz bombası, bir apartmanının üçüncü katındaki daireye isabet etti. Bunun üzerine daireden yoğun şekilde duman çıkmaya başladı. Gazdan etkilenen bir anne ve 4-5 aylık olduğu tahmin edilen bebeği, polis ve yakınları tarafından daireden çıkarıldı. Dışarı çıkarken fenalaşan anne ile bebeği hastaneye kaldırıldı.

    Araçların camları kırıldı

    Bu arada, olayların yaşandığı sokak ve caddelerdeki bazı araçların camları kırıldı. Kepenk kapatan esnaf olayları dükkanlarının içinden izliyor. Olaylar sırasında bazı gazeteciler de göstericilerin attığı taşlardan, polisin müdahalesi sırasında kullandığı gaz bombası ve tazyikli sudan etkilendi.

    Polis, gazdan etkilenen basın mensuplarına yüzlerini yıkaması için su verdi.

    Otobüste hasar

    Vatandaşlar sokak girişlerine kurdukları barikatlarla polisin girişini engellemeye çalıştı. Protestocular, mahalleden geçen belediye otobüslerini de taş yağmuruna tuttu. Olayda bir körüklü İETT otobüsünün camları kırıldı, lastikleri patlatıldı.

    İki bina yıkıldı, zabıta ayrıldı...

    Zabıta ekipleri, kaçak ve ruhsatsız olduğu belirtilen iki binanın yıkım çalışmalarını tamamlayarak, bölgeden ayrıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kaçak yapılan 2 iş yerinin, ilçe belediyesinin talebi üzerine yıkıldığını bildirdi.

    Kaçak inşaatlarla ilgili yapı tadil tutanağı hazırlanarak, encümende yıkım kararı alındığı ifade edilen açıklamada, "İlçe Belediyesi kaçak inşaatların devam etmesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından yıkım için iş makinesi ve personel destek talebinde bulundu. Büyükşehir Belediyesi, Başakşehir Belediye ekipleriyle koordineli olarak 2 adet kaçak iş yerinin sabaha karşı yıkım çalışmalarını tamamladı" denildi.



    9 saat süren gerginlik

    Başakşehir Güvercintepe Mahallesi'nde bazı kaçak yapıların yıkımı sırasında çıkan olaylar sona erdi. Yaklaşık 9 saat süren gerginliğin ardından mahalle sakinleşirken, göstericiler de dağıldı.

    Polis ekiplerinin çevrede aldığı güvenlik önlemleri sürüyor. Bir polis helikopteri tarafından bölge havadan kontrol ediliyor. Bu arada, ara sokaklarda polislerle göstericiler arasında yaşanan kovalamaca sırasında çekim yapmaya çalışan AA İstanbul Bölge Müdürlüğünde görevli kameraman Kenan Yeşilyurt ile İHA kameramanı Hakkı Öz, biber gazından etkilenerek baygınlık geçirdi.

    Yeşilyurt ve Öz ile bayılan bir başka gazeteciye, çevredeki polisler yüzlerine su serperek yardımcı oldu.

    Polislerle göstericiler arasındaki kovalamacayı görüntülemeye çalışan gazeteciler göstericiler tarafından tartaklanırken, bazı gazetecilerin kameralarına zarar verildi. Olaylar sırasında çevredeki bazı iş yerleri ve araçlar da atılan taşlardan zarar gördü.

    Bu arada, olaylar sırasında polisin attığı biber gazından etkilenen bir anne ile bebeğini evden çıkardığını anlatan Fahrettin Keskin, olayları dışardan izlediğini ve bir evden duman çıktığını görünce gaz maskesi alarak içeri girdiğini söyledi.

    Keskin, eve girdiğinde yoğun duman nedeniyle odaların görünmediğini ifade ederek, "Beşikteki bebeği kucağıma alıp dışarı çıkardım. Annesine de yardımcı oldum. Maske olmasına rağmen ben de gazdan etkilendim" dedi. Keskin, bebeğin anne ve babasının da şu an hastanede olduğunu söyledi.

    Eğitim-Sen İstanbul 7 No'lu Şube Başkanı Azim Şamiloğlu da Tepe İlköğretim Okulu önünde bir açıklama yaparak okul bahçesine biber gazı atılmasına tepki göstererek, gazdan etkilenen 61 öğrenci bulunduğunu öne sürdü. İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ait bir helikopter de bölgeyi havadan kontrol ediyor.

    Milli Eğitim'den açıklama

    İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Başakşehir'deki yıkımı protesto eden gruba polisin müdahalesi sırasında atılan ve okula isabet eden biber gazından etkilenen 49 öğrencinin hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

    Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güvercintepe Mahallesi'ndeki olaylı yıkım sırasında biber gazının Tepe İlköğretim Okulu'na isabet ettiğini hatırlatarak, olay sırasında öğrencileri dışarı çıkarmamak suretiyle tedbir alındığını kaydetti.

    Çocukları olaylardan korumak için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Özer, "49 öğrenci hastaneye kaldırıldı. Hiçbir öğrencinin hayati tehlikesi yok. Olayların olduğu yere İlçe Milli Eğitim Müdürü'nü gönderdim. Meydana gelen olaylarla ilgili gerekli bilgileri de Sayın Valimize arz ettim" dedi.

    Biber gazının olay yerindeki bir liseye de isabet ettiğini belirten Özer, lisedeki hiçbir öğrencinin hastaneye kaldırılmadığını bildirdi.

    Vali: "Polisle halk karşı karşıya getiriliyor"

    Olaylarla ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Valisi Muammer Güler, Başakşehir'deki yıkım sırasında bölgenin tümüyle yıkılacağı gibi bir söylenti ile insanların polisle karşı karşıya getirilmek istendiğini belirterek, "Kaymakam ve belediye başkanımız, yetkililerle yapacakları toplantıda, bu bölgedeki evlerin tamamının yıkılmayacağı bilgisini kendilerine verecekler" dedi.

    Güler, İstanbul Afet Yönetim Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin, "Başakşehir'deki yıkımda polisin yine orantısız güç kullandığı görüldü. Polisin attığı gaz bombaları bir okula ve eve de isabet etti, çocuklar, hatta 4 aylık bir bebek de etkilendi. Bu gaz bombalarını atan emniyet görevlileri hakkında bir soruşturma açılacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine, Altınşehir'deki yıkımın, belediyece alınan karar doğrultusunda yapıldığını belirtti.

    İki binada kaçak katlarla ilgili yıkımın gerçekleştirildiğini ifade eden Güler, yıkım ekibine direnildiği için polisten yardım istenildiğini söyledi.

    Bu tip olayların olduğunu anlatan Güler, "Olayı provoke etmek için, polisle devleti karşı karşıya getirmek ve kendilerince o olayı bahane etmek için o bölgenin tümüyle yıkılacağı gibi bir söylenti ile insanlar polisle karşı karşıya getirilmek istenmiştir. Bir kısım insanlar, polise saldırır noktaya gelmişlerdir, molotofkokteyli ile taş ve sopalarla saldırmışlardır. Polis de zor kullanma yetkisini kullanmıştır" diye konuştu.

    İlköğretim okulundaki çocukların zarar görmesinin üzücü olduğunu kaydeden Güler, "Oradaki yasa dışı örgüt mensupları, kendileri hakkında bilgimiz vardır, polise direnerek, orada farklı bir yapılanmayı sergilemek istemektedirler. Kaymakam ve belediye başkanımız, yetkililerle yapacakları toplantıda, bu bölgedeki evlerin tamamının yıkılmayacağı bilgisini kendilerine verecekler. Orada bu yıkım işlemi bahane edilerek, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi polisle vatandaş karşı karşıya getirilmek istenmektedir. Asıl işin üzücü ve manidar olan kısmı da buradadır" diye konuştu.

    CHP'li Tekin'den tepki

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, "kaçak yapı yapanlara uygulanan cezanın, bu yapılara göz yumanlara da uygulanması gerektiğini" bildirdi.

    Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, yerel seçimler sonrasında Ümraniye, Sultanbeyli, Başakşehir gibi kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde yaşanan ve silahla yaralanmalara kadar varan olaylara neden olan yıkımların, ceza anlamında tek taraflı kaldığını kaydetti.

    "Yerel Yönetimler Yasası"nın 184. maddesinin kaçak yapı yapana olduğu kadar, yaptırana ve yapılmasına göz yumana da ceza öngördüğünü bildiren Tekin, gecekondu yapanlara cezalarının evleri başlarına yıkılarak verildiğini belirtti.

    Tekin, "Her biri apartmana dönüşen ve yapımı aylar süren bu kaçak yapıları seçim öncesinde görmezden gelen belediye başkanlarına neden ceza  uygulanmıyor? İçişleri Bakanı'na soruyorum, bu konuda iki yönlü cezayı öngören 'Yerel Yönetimler Yasası'nın 184. maddesi neden uygulanmıyor? İstanbul'da  bu ceza bugüne kadar kimlere uygulandı? Hangi belediye başkanları bu konuda soruşturma geçirdi, haklarında dava açıldı ve hangileri ceza aldı? Seçim öncesi üç beş yoksulun oyunu almak için bilerek bu gecekonduların yapılmasına göz yumanların, seçim sonrasında giriştikleri acımasız yıkımlar dikkat çekici ve düşündürücüdür. Kaçak yapı yapana uygulanan ceza, oy uğruna bu yapılara göz yumanlara da uygulansın. Merak ediyorum, seçim öncesi oy için yapımına göz yumulan bu gecekondu apartmanların yıkımına gösterilen hassasiyet, su havzalarındaki kaçak yapılar konusunda da gösterilecek mi?" dedi.

    Belediye: "Yasaların gereği yerine getiriliyor"

    Başakşehir Belediyesi, ruhsatsız bina ve kaçak yapılaşmaya karşı yasaların gereğinin yerine getirildiğini bildirdi.

    Başakşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, belediye sınırları içindeki Altınşehir Mahallesi Güvercintepe ve Bayramtepe mevkilerindeki ruhsatsız bina ve kaçak yapıların yıkım işlemlerinin tamamen hukukun ve yasaların gereği olduğu belirtildi.

    Seçim süresi boyunca, belediye sınırları içinde hiçbir ruhsatsız bina ve kaçak yapılaşmaya izin verilmeyeceği ve bu yapıların yıkılacağı söylenmiş olmasına rağmen yapımların devam ettiği kaydedilen açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, daha önce bağlı bulunulan belediyelerin hukuk üzerinden yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığı ve kaçak yapılaşmanın sürdürüldüğü vurgulandı.

    Açıklamada, "Bugün, daha önceden ruhsatsız ve kaçak olduğu tespit edilen iki binaya ilişkin olarak Büyükşehir Belediyesi ve emniyet kuvvetleri, yasaların kendine verdiği yetki ve sorumluluğun gereğini yerine getirmiştir. Gösterilen tepki; vatandaşların duygularını istismar ederek siyaset yaptıklarını sananların, yasalara karşı da vatandaşların duygularını hala istismar etmeye çalıştıklarının bir ifadesidir. Bu anlamda ruhsatsız ve kaçak yapıların yıkılmasına karşı tepki gösterenlerin beyanları ve basında çıkan yorumları da kesinlikle gerçekleri yansıtmamaktadır" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow